Klasszikus

Kukely Júlia negyedszázados jubileuma

2005.04.18. 00:00
Ajánlom
A Magyar Állami Operaház Liszt-díjas magánénekesnője az Erkel Színház 2005. április 19-i, keddi előadásán, a Tosca címszerepében ünnepli pályafutásának 25. évfordulóját. A Nagy Viktor rendezte előadás, amelynek díszletét Vayer Tamás, jelmezeit Vágó Nelly tervezte, Kovács János dirigálásával hangzik fel, s Cavaradossit Berkes János, Scarpiát pedig Fokanov Anatolij alakítja.

Kukely Júlia a Liszt Ferenc Zeneakadémián Sziklay Erika növendéke volt. Kiemelkedő sikerrel szerepelt az 1975-ös Dvorák Énekversenyen, valamint az 1981-es philadelphiai Pavarotti Énekversenyen is. Számos koncertpódiumon és operaszínpadon aratott sikert Európában és a tengerentúlon. Többek között Párizs, Frankfurt, Bregenz, Athén, Berlin, Prága és Helsinki közönsége ünnepelte őt. A Bregenzi Nyári Fesztiválon A denevér Rosalindájaként és A cigánybáró Szaffijaként mutatkozott be. Számos nagy karmester – köztük Doráti Antal, Giuseppe Patané és Ferencsik János – vezényletével is színpadra léphetett. Közreműködésével több televíziós operafelvétel készült.

Repertoárján az operaszerepek mellett Mozart-, Schubert-, Schumann-, Dvorák-, Bartók- és Liszt-dalok, oratóriumok is megtalálhatók. A kritikusok már pályája kezdetén méltatták tehetségét. A Hoffmann meséiben bravúrosan alakított egyidejűleg négy szerepet, amely után Abody Béla azt írta, hogy „a sokszínű, sokértelmű, gazdag nőiesség mögött valami mindent összetartó határozottságot érez a hallgató. Profi.”

Karrierjének egyik meghatározó állomását jelentette Violetta szerepe a Traviátában. Fehérvári László írta róla, hogy „az övéhez hasonló, szenvedélyesen szerető és szenvedélyesen élni vágyó Violettával ritkán találkozunk.” A 25. jubileum alkalmából a Convention Budapest Classic exkluzív CD-t jelentetett meg Kukely Júlia dal- és operafelvételeiből.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.