Klasszikus

Kulcsok Richard Strauss szimfonikus műveihez

2022.01.20. 16:45
Ajánlom
A 20. század egyik legnépszerűbb zeneszerzője, Richard Strauss bőségesen merített a mitológia és az irodalom legfontosabb történeteiből. Kik is voltak azok a személyek, valós és kitalált alakok, akik a komponista legnépszerűbb műveit ihlették? Kislexikonunk a koncerttermi vagy az otthoni zenehallgatás vezérfonalul szolgálhat.

Don Juan: A spanyol csábító, Tirso da Molina hőse az irodalomnak és a zenetörténetnek is gyakran felbukkanó alakja. Az ellenállhatatlan férfi minden nőt az ujja köré csavar, ám ennek érdekében válogatott gaztettektől sem riad vissza. Az égi igazságszolgáltatás azonban őt is utoléri, korábbi áldozatának szelleme magával rántja a pokolba. A leginkább Molière és Mozart feldolgozásaiban ismert történetet Richard Strauss Nikolaus Lenau költeménye alapján zenésítette meg, ebben a szerelmi csábítása után menekülni kényszerülő Don Juan meghasonlik az élvezetek örökös kergetésében, kiábrándul az életből, és végül maga keresi a halálát.

Don Quijote (Don Quixote): Az elmés nemes, Cervantes népszerű karaktere, új korszakot nyitott az irodalomtörténetben. A magát a lovagregények világába képzelő, de a valósággal mindig összeütköző spanyol úr a korát tévesztő ember archetípusává vált, tettei, például a szélmalmokkal vívott harc, szállóigeként maradtak fenn. Richard Strauss műve az alcíme szerint Fantasztikus variációk egy lovagi jellegű témára, zenekarra, ebben a szerző magának a variációs formának is görbe tükröt tart.

A szólócsellóra írt főtéma a búsképű lovagot idézi meg, míg a melléktéma állandó kísérőjét, Sancho Panzát rajzolja mellé.

A tíz variáció sorra veszi a legfontosabb kalandokat, a képzelt ellenségekkel, óriásokkal, gonosz varázslókkal való viaskodást, és megjelenik a parasztlányból a fantázia világában nemesi szépségű úrnővé váló Dulcinea del Toboso is.

The_orchestra_and_its_instruments_1917_14780185164-153536.jpg

Richard Strauss (Fotó/Forrás: Wikipedia)

Enoch Arden: Alfred Tennyson költeményének hőse egyszerű halászember, aki boldog házasságban él, ám kereskedőnek áll, hajótörést szenved, és tíz évet egy lakatlan szigeten tölt. Mikor mégis megmenekül, hazatérve látja, hogy felesége halottnak hitte. Újra férjhez ment, sőt már egy újabb gyermeke is született. A férfi a felesége iránti szeretetből nem leplezi le magát előtte, hanem meghagyja családi boldogságában. Richard Strauss feldolgozását narrátorra és zongorára írta.

Hermann Hesse: 20. századi német-svájci író, akinek leginkább regényeit ismeri a nagyközönség, a Sziddhárthát, Az üveggyöngyjátékot, A pusztai farkast. 1945 után már nem adott ki több regényt, de írt ötven költeményt, amelyekből hármat, a Tavasz, a Szeptember és a Nyugovóra térve című alkotásokat válogatta be Richard Strauss utóbb Négy utolsó ének címen ismertté vált, teljes egészében csak halála után megjelent ciklusába. A negyedik dal szövege Joseph von Eichendorff Alkonyi fényben című verséből származik.

GettyImages-92328003-161806.jpg

Richard Strauss 1914-ben, Londonban (Fotó/Forrás: Getty Images Hungary)

Metamorfózisok: Richard Strauss 23 vonós hangszerre írott darabját München 1943-as bombázása ihlette. Eredeti címe Gyász Münchenért volt. A mű elsiratja a német kultúrát, kiindulópontja egy Goethe-vers, a Senki nem eszmél magára című, de idézetek hangzanak el Wagner operáiból, és a darab helyenként Beethoven és Mahler szimfóniáit is felidézi.

Bár Strauss közismerten apolitikus természetű volt, sokan felrótták neki, hogy a II. világháborúban ezzel a magatartásával akarva-akaratlan a náci hatalmat támogatta, és a zeneszerző később sem nyilvánított véleményt a kérdésben.

A Metamorfózisok hömpölygő zenei folyama azonban egy mindörökre elveszett világot sirat el, melynek általános érvényű értékei minden ember gyászára számot tarthatnak.

Till Eulenspiegel: Német népi hős, valószínűleg valóban élt a 14. század első felében, a róla szóló történeteket először a 15. században gyűjtötték össze. A csavaros észjárású figura mindenkit képes rászedni, csínyeivel az egész társadalom gyarlóságaira rámutat. A tréfás epizódokat olyan szerzők is feldolgozták, mint Hans Sachs, Frank Wedekind vagy Erich Kästner, képregény és film is készült belőlük. Richard Strauss művének alcíme: Régi csibésztörténet – rondóformában, ebben olyan mókás eseteknek lehetünk tanúi, mint például amikor Till Eulenspiegel szétszórja a kofák áruját vagy kigúnyolja a papok ájtatosságát. Bár a szimfonikus költemény a vidám csínytevő halálát is elmeséli, a névjegyéül szolgáló zenei motívum újból felcsendül, megnyugtatván a közönséget, hogy a tréfacsináló lelkület soha nem vész el.

GettyImages-2638372-161851.jpg

Clemens Krauss karmester és Richard Strauss (Fotó/Forrás: Erich Auerbach / Getty Images Hungary)

Zarathustra (Zoroaszter): Perzsa próféta, a zoroasztrizmus megalapítója. Ez a vallási irányzat a világot jó és rossz szüntelen harcából vezeti le, melynek középpontjában maga az ember áll, aki választhat, melyik erőt kívánja követni. Friedrich Nietzsche Zarathustra alakjára építette saját filozófiáját megfogalmazó, Imigyen szóla Zarathustra című, négyrészes tanulmányát, mely az 1880-as években jelent meg. Ebben olyan alapvető fogalmait ismerteti meg, mint a hatalom akarása vagy az emberfölötti ember. Richard Strauss műve szabadon közelíti meg a Nietzsche által feldolgozott témákat, középpontjában az ember fejlődéstörténete áll, meddig képes eljutni a kezdeti, primitív állapotából a valláson és a tudományon keresztül, egy valóban emberfeletti állapotba.

Reggeltől estig zene a Müpa és a BFZ Richard Strauss-maratonján

Kapcsolódó

Reggeltől estig zene a Müpa és a BFZ Richard Strauss-maratonján

A Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar közös zenei maratonjának egész napos műsorfolyamában idén is egy megkerülhetetlen zeneszerző-géniusz munkássága kerül a fókuszba: ezúttal a német komponista, Richard Strauss alkotásaiból összeállított program tizenegy koncertjéből és kísérőrendezvényeiből válogathatnak az érdeklődők 2022. január 22-én. A fellépők névsora a hazai zenei élet legkiválóbb szólistáiból, kamaraformációiból és zenekaraiból áll majd, mások mellett Várjon Dénes, Pasztircsák Polina, Palojtay János és Takács-Nagy Gábor is koncertet ad, a napot pedig az eseménysorozat művészeti vezetője, Fischer Iván karmester vezényletével színpadra álló Budapesti Fesztiválzenekar és az ausztrál szoprán, Eleanor Lyons közös hangversenye zárja majd.

A vezénylés 10 aranyszabálya Richard Strausstól

A vezénylés 10 aranyszabálya Richard Strausstól

Karmesterként Richard Strauss mindig is pragmatikus volt: precíz, takarékos mozdulatokkal vezényelt, amelyet sokan furcsának tartottak olyan szenvedélyes művek esetében, mint a Salome vagy az Elektra. Elmondjuk, mik voltak a zeneszerző tanácsai, és mutatunk néhány karmestert, akik magasról tettek rájuk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Szubjektív – Keleti Éva portréiból nyílik kiállítás Debrecenben

Pogány Judit, Hernádi Judit, Molnár Piroska és Béres Ilona portréjával is találkozhatunk a Kossuth-díjas fotográfus új tárlatán, a régi nagy barátok mellett azonban az új színházi generáció tagjai is láthatók lesznek a Bényi Galéria tereiben. 
Zenés színház

Csuklótörést szenvedett Jegercsik Csaba a Vámpírok bálja előadásán

Június 21-én este baleset történt a Vígszínházban tartott külsős előadáson, a PS Produkció által rendezett Vámpírok bálja egyik jelenetében a Professzort alakító Jegercsik Csaba lezuhant a díszletről.
Klasszikus

Fiatal művészek koncerteznek a fehérvárcsurgói Echo Nyári Akadémián

Július 14-től 21-ig várja a kurzus résztvevőit, valamint az érdeklődőket és a koncertlátogatókat a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyba az Echo Nyári Akadémia – melynek alapítója és művészeti vezetője Fülei Balázs Liszt-díjas zongoraművész.
Vizuál

Taxis hiénákról forgat filmet Freund Ádám

Első egész estés filmjére készül Freund Ádám, akit korábban Földiek című alkotásáért diák-Oscarra jelöltek. A Hiénák című humoros dráma forgatása szeptemberben kezdődik meg, várhatóan 2025-re készül el. 
Klasszikus

Kihirdették az OPUS Klassik idei győzteseit

Idén is huszonhét kategóriában választotta ki a nagy német zenei díj bírálóbizottsága az elmúlt év legjobb lemezeit. Az egyéni teljesítmények mellett opera- és koncertfelvételeket is díjaztak.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kihirdették az OPUS Klassik idei győzteseit

Idén is huszonhét kategóriában választotta ki a nagy német zenei díj bírálóbizottsága az elmúlt év legjobb lemezeit. Az egyéni teljesítmények mellett opera- és koncertfelvételeket is díjaztak.
Klasszikus ajánló

Fiatal művészek koncerteznek a fehérvárcsurgói Echo Nyári Akadémián

Július 14-től 21-ig várja a kurzus résztvevőit, valamint az érdeklődőket és a koncertlátogatókat a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyba az Echo Nyári Akadémia – melynek alapítója és művészeti vezetője Fülei Balázs Liszt-díjas zongoraművész.
Klasszikus ajánló

Ifjú versenygyőztesek hangversenye a Pesti Vigadóban

Június 25-én este a Szent István Filharmonikusok fiatal tehetségei mutatkozhatnak be a Pesti Vigadóban. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 
Klasszikus interjú

„A művek mélyebb megértését tartom a legfontosabbnak” – beszélgetés Szalai Molli zongoraművésszel

Külföldön értük utol a friss Junior Prima-díjas zongoraművészt, aki jövőre már második mesterdiplomáját szerzi. Az MVM Zrt. jóvoltából idén megemelt, hárommillió forinttal járó elismerést ezért felkészülésre, új hangszerre és megszakítás nélküli, folyamatos munkára fordítja majd.
Klasszikus hír

Balogh Máté olasz zeneszerzőversenyen nyert első díjat

A trieszti Friedrich Schiller Kulturális Társaság által kiírt dalversenyen a nagy német költő szövegeit kellett megzenésíteni. A megmérettetést az első alkalommal rendezték meg, Jörg Widmann fővédnöksége alatt.