Klasszikus

Külföldi Kodály-koncertek a külképviseletek támogatásával

2007.03.28. 00:00
Ajánlom
A magyar külképviseletek közreműködésével számos országban tartottak koncerteket és programokat a Kodály Emlékév jegyében, többek közt az Egyesült Éllamokban, Írországban, Norvégiában és Japánban.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2007. március 10-én nagy sikerű, teltházas előadást tartott a washingtoni Magyar Nagykövetségen a Magyar Állami Népi Együttes. Ez volt a nyitó rendezvénye a nagykövetség által Kodály Zoltán születésének 125. évfordulójára szervezett megemlékezés-sorozatnak. Simonyi András nagykövet megnyitó beszédében kiemelte: a társulat évtizedek óta gyakorolt hivatása a magyar nyelvterület népművészeti hagyományainak gyűjtése, életben tartása és színpadi formában való továbbadása. A műsorban Kodály Kállay kettőse, Háry intermezzója, valamint a magyar nyelvterület több néptánca szerepelt.

Írországban 2007. március 12-én Kodály Zoltán születésének 125. évfordulójára emlékezve a New Dublin Voices énekkar nagy sikerű koncertet adott a nagykövetségen. Az ötven perces előadás során Kodály és magyar kortársainak darabjaiból nyújtott ízelítőt az együttes. Az énekkart a Dublinban élő Erdei Márta zongoraművész kísérte, valamint vendégművészként fellépett Takács Krisztina énekesnő. Az előadótermet Tavaszy Noémi grafikusművész kiállítási anyaga díszítette, és a sorozatban szereplő Székely keserves képet ihlető dal is elhangzott a kórus előadásában. A koncerten megjelent vendégeket és a fellépő művészeket Dr. Balassa János nagykövet üdvözölte, köszöntőjében megemlékezve a magyar zeneszerző munkásságáról.

Oslóban Érdi Tamás zongoraművész adott koncertet Kodály Zoltán születésének 125., valamint az 1848-as forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából 2007. március 15-én. A koncerten Kodály és Bartók mellett Liszt és Chopin művei is elhangzottak. A programban közreműködött Bordás Mária operaénekes, aki Kodály népdalfeldolgozásaiból énekelt egy csokorral.

Japánban 2007. március 14-én, a március 15-i megemlékezéshez is kapcsolódva a nagykövetség a debreceni Kortárs Galériával közösen kiállítást mutatott be. A magyar zeneszerző és zenepedagógus születésének 125. és halálának 40. évfordulójához kapcsolódó kiállítás anyagát az 1956-os évfordulóhoz is visszanyúló kisplasztikai és fotomontázs gyűjtemény gazdagította. A kiállítási anyag a Kortárs Galéria saját rendezésében, mai magyar festők műveivel tovább bővítve és más közönséget megcélozva a tokiói neves Hotel New Otani Takasago termében március 19-én került bemutatásra. Mindkét rendezvényt a magyar nagykövet nyitotta meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Klasszikus

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Színház

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.
Klasszikus

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus marton éva

Magyar zeneművészeket díjazott a Kennedy Center

Marton Éva operaénekes, Kurtág György zeneszerző, valamint Fischer Iván és Fischer Ádám karmesterek kapták idén a Kennedy Center Művészeti Arany Medálját.
Klasszikus hír

Alexander Pereira távozik a milánói Scalából

Az osztrák szakembernek már 2014-es érkezése is nagy viharokat kavart, távozásában egy meghiúsult szponzori szerződés játszhatott közre. Guiseppe Sala, Milánó polgármestere és a Scala Alapítvány elnöke közölte kedden az operaház felügyelőtanácsának három órás tanácskozását követően, hogy nem hosszabbítják meg az intendáns szerződését. 
Klasszikus ajánló

Balázs János ingyenes koncertet ad a Zeneakadémia előtt

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.
Klasszikus lemez

John Williams albumot készített Anne-Sophie Mutterrel

A világ egyik legnépszerűbb zeneszerzője és a német hegedűművész albumán természetesen örökzöld filmklasszikusok zenéi hallhatók.
Klasszikus bécs

Te is vezényelheted a Bécsi Filharmonikusokat a Budapesten!

A bécsi Zene Háza virtuális karmesterének segítségével a világ egyik legjobb zenekarának élére állhatsz július 2-4. között Budapesten.