Klasszikus

Külföldi Kodály-koncertek a külképviseletek támogatásával

2007.03.28. 00:00
Ajánlom
A magyar külképviseletek közreműködésével számos országban tartottak koncerteket és programokat a Kodály Emlékév jegyében, többek közt az Egyesült Éllamokban, Írországban, Norvégiában és Japánban.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2007. március 10-én nagy sikerű, teltházas előadást tartott a washingtoni Magyar Nagykövetségen a Magyar Állami Népi Együttes. Ez volt a nyitó rendezvénye a nagykövetség által Kodály Zoltán születésének 125. évfordulójára szervezett megemlékezés-sorozatnak. Simonyi András nagykövet megnyitó beszédében kiemelte: a társulat évtizedek óta gyakorolt hivatása a magyar nyelvterület népművészeti hagyományainak gyűjtése, életben tartása és színpadi formában való továbbadása. A műsorban Kodály Kállay kettőse, Háry intermezzója, valamint a magyar nyelvterület több néptánca szerepelt.

Írországban 2007. március 12-én Kodály Zoltán születésének 125. évfordulójára emlékezve a New Dublin Voices énekkar nagy sikerű koncertet adott a nagykövetségen. Az ötven perces előadás során Kodály és magyar kortársainak darabjaiból nyújtott ízelítőt az együttes. Az énekkart a Dublinban élő Erdei Márta zongoraművész kísérte, valamint vendégművészként fellépett Takács Krisztina énekesnő. Az előadótermet Tavaszy Noémi grafikusművész kiállítási anyaga díszítette, és a sorozatban szereplő Székely keserves képet ihlető dal is elhangzott a kórus előadásában. A koncerten megjelent vendégeket és a fellépő művészeket Dr. Balassa János nagykövet üdvözölte, köszöntőjében megemlékezve a magyar zeneszerző munkásságáról.

Oslóban Érdi Tamás zongoraművész adott koncertet Kodály Zoltán születésének 125., valamint az 1848-as forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából 2007. március 15-én. A koncerten Kodály és Bartók mellett Liszt és Chopin művei is elhangzottak. A programban közreműködött Bordás Mária operaénekes, aki Kodály népdalfeldolgozásaiból énekelt egy csokorral.

Japánban 2007. március 14-én, a március 15-i megemlékezéshez is kapcsolódva a nagykövetség a debreceni Kortárs Galériával közösen kiállítást mutatott be. A magyar zeneszerző és zenepedagógus születésének 125. és halálának 40. évfordulójához kapcsolódó kiállítás anyagát az 1956-os évfordulóhoz is visszanyúló kisplasztikai és fotomontázs gyűjtemény gazdagította. A kiállítási anyag a Kortárs Galéria saját rendezésében, mai magyar festők műveivel tovább bővítve és más közönséget megcélozva a tokiói neves Hotel New Otani Takasago termében március 19-én került bemutatásra. Mindkét rendezvényt a magyar nagykövet nyitotta meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Szabó Magda személyes pillanatai

Szabó Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. Galéria
Klasszikus

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.
Zenés színház

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.
Színház

„Nem kegyeket osztunk” – beszélgetés a POSZT-válogatásról

A Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat beszélgetéssorozatán a POSZT versenyprogramja volt a téma. A két válogatóval, Gulyás Gáborral és Zalán Tiborral, valamint Turbuly Lillával, a Színházi Kritikusok Céhének elnökével Veiszer Alinda beszéltetett.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus tévé

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Klasszikus gyerek

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.
Klasszikus ajánló

Schubertiáda a kismartoni Esterházy kastélyban

Schubertiádák: így nevezték az 1820-as évek elejétől azokat a társasági összejöveteleket, amelyeknek középpontjában Franz Schubert és muzsikája álltak és ezt a címet viseli a classic.Esterházy koncertsorozat következő, június 15-i koncertje is.
Klasszikus cselló

Különdíjat érdemelt Kokas Dóra Bécsben

A Vienna Classic Strings zenei versenyen különdíjban részesült Kokas Dóra csellóművész. A döntőben Alexey Shor kortárs szerző és Sosztakovics darabjait játszotta.