Klasszikus

Külföldi Kodály-koncertek a külképviseletek támogatásával

2007.03.28. 00:00
Ajánlom
A magyar külképviseletek közreműködésével számos országban tartottak koncerteket és programokat a Kodály Emlékév jegyében, többek közt az Egyesült Éllamokban, Írországban, Norvégiában és Japánban.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2007. március 10-én nagy sikerű, teltházas előadást tartott a washingtoni Magyar Nagykövetségen a Magyar Állami Népi Együttes. Ez volt a nyitó rendezvénye a nagykövetség által Kodály Zoltán születésének 125. évfordulójára szervezett megemlékezés-sorozatnak. Simonyi András nagykövet megnyitó beszédében kiemelte: a társulat évtizedek óta gyakorolt hivatása a magyar nyelvterület népművészeti hagyományainak gyűjtése, életben tartása és színpadi formában való továbbadása. A műsorban Kodály Kállay kettőse, Háry intermezzója, valamint a magyar nyelvterület több néptánca szerepelt.

Írországban 2007. március 12-én Kodály Zoltán születésének 125. évfordulójára emlékezve a New Dublin Voices énekkar nagy sikerű koncertet adott a nagykövetségen. Az ötven perces előadás során Kodály és magyar kortársainak darabjaiból nyújtott ízelítőt az együttes. Az énekkart a Dublinban élő Erdei Márta zongoraművész kísérte, valamint vendégművészként fellépett Takács Krisztina énekesnő. Az előadótermet Tavaszy Noémi grafikusművész kiállítási anyaga díszítette, és a sorozatban szereplő Székely keserves képet ihlető dal is elhangzott a kórus előadásában. A koncerten megjelent vendégeket és a fellépő művészeket Dr. Balassa János nagykövet üdvözölte, köszöntőjében megemlékezve a magyar zeneszerző munkásságáról.

Oslóban Érdi Tamás zongoraművész adott koncertet Kodály Zoltán születésének 125., valamint az 1848-as forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából 2007. március 15-én. A koncerten Kodály és Bartók mellett Liszt és Chopin művei is elhangzottak. A programban közreműködött Bordás Mária operaénekes, aki Kodály népdalfeldolgozásaiból énekelt egy csokorral.

Japánban 2007. március 14-én, a március 15-i megemlékezéshez is kapcsolódva a nagykövetség a debreceni Kortárs Galériával közösen kiállítást mutatott be. A magyar zeneszerző és zenepedagógus születésének 125. és halálának 40. évfordulójához kapcsolódó kiállítás anyagát az 1956-os évfordulóhoz is visszanyúló kisplasztikai és fotomontázs gyűjtemény gazdagította. A kiállítási anyag a Kortárs Galéria saját rendezésében, mai magyar festők műveivel tovább bővítve és más közönséget megcélozva a tokiói neves Hotel New Otani Takasago termében március 19-én került bemutatásra. Mindkét rendezvényt a magyar nagykövet nyitotta meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.