Klasszikus

Külföldi szaklap méltatja Hlavacsek Tihamér zongorajátékát

2010.11.24. 07:47
Ajánlom
A zongoravilág vezető nemzetközi magazinja, az International Piano ajánlja Hlavacsek Tihamér World Premier Goldmark-sorozatát.

A lap szeptember-októberi számának CD-ajánló rovatában elismerő kritikát kapott Hlavacsek háromlemezes Goldmark-sorozata. A szaklapban Martin Anderson a következőket írja: „Hlavacsek Tihamér határozottan és lényegre törően zongorázik. Zongorajátékából sugárzik a fiatalos lelkesedés, amivel alámerül a zene mélységeibe, és amin keresztül sikerült összehangolnia a schumanni lendületességet Mendelssohn esszenciális érzékenységével. Első kritikai észrevételem is rövid időn belül elmúlt, az első lemez hangyányit fémes hangzását ugyanis hamar megszokta a fülem. Ez a sorozat három óra tömör élvezet a zenekedvelő közönség számára és gazdag tárház azoknak a zongoristáknak, akik olyan művekkel szeretnék gazdagítani a repertoárjukat, melyek garantáltan elnyerik a hallgatóság tetszését."

Hlavacsek Tihamér Carneige Hall-beli 2003-as debütálása óta ma már számos nemzetközi fesztivál meghívott művésze, az európai koncerttermek szívesen látott fellépője. A művész a Goldmark-zongoraműveket a Hungaroton World Premiere Recording sorozata keretében rögzítette hanglemezre. A háromlemezes összkiadásban az alkotásokat főként korszakok szerint csoportosították. Az első korongot 2006-ban, a másodikat 2007-ben, a legutóbbit pedig tavaly szeptemberben adták ki.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Marton László

A Vígszínház egykori igazgatóját hosszú, méltósággal viselt betegség után érte a halál. 76 éves volt.
Zenés színház

Maxon a regény eksztázisa: ilyen A nagy Gatsby a Vígben

Gatsby pesti milleniál 2019-ből. Gatsby Fitzgerald klasszikus alakja. Gatsby visszafele úszik, az idővel szemben. A Vígszínház új előadásában Gatsby jól énekel.
Vizuál

Menekülés az arisztokráciába

Végre ismét megpillanthatjuk a Downton Abbey ismerős sziluettjét, kószálhatunk a tökéletes angol gyepen, és már szélesvásznon csodálhatjuk a tökéletes szereplők tökéletes jelmezeit. Kérdés, hogy ez elég-e? Kérdés, hogy akarunk-e egyáltalán többet?
Zenés színház

Gyerekszereplők mesélnek a távozó Billy Elliot musicalről

Az évek során több gyerek is játszott a musicalben, amelyre szeptember 22-én lejár az Operaház szerződése. Búcsúzóul nézd meg, milyen volt a darabban játszani.
Klasszikus

Mikor kezdtünk el ráadást követelni a hangversenyeken?

Megszokott dolog: ha a műsor megengedi, addig tapsolunk, míg a muzsikus újra színpadra nem jön, és ráadást ad. Mint minden hagyomány, ez is elkezdődött valamikor.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Hihetetlen gyorsan megvalósult az álmunk”

Egyre klasszabb a parton – évről évre nő a Klassz a pARTon közönsége és koncertjeinek száma. A fesztivál alakulásáról, koncepciójáról és titkairól Érdi Tamás zongoraművésszel és Érdi Mártával beszélgettünk.
Klasszikus koktélparti

Mikor kezdtünk el ráadást követelni a hangversenyeken?

Megszokott dolog: ha a műsor megengedi, addig tapsolunk, míg a muzsikus újra színpadra nem jön, és ráadást ad. Mint minden hagyomány, ez is elkezdődött valamikor.
Klasszikus hír

Ők a Bartók Világverseny finalistái

Balogh Ádám, Peter Klimo és Szokolay Ádám jutott be a Zeneakadémia által szervezett Bartók Világverseny szombati nagyzenekari döntőjébe.
Klasszikus konferencia

Nemzetközi Bartók-konferencia lesz a Zenetudományi Intézetben

A Zeneakadémia Bartók Világversenyéhez kapcsolódva ismét angol nyelvű, nemzetközi konferenciát szervez a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézete szeptember 14-én, szombaton 9 órától.
Klasszikus szabadság

Egy év szabadságra megy Hilary Hahn

Meg is érdemli. A harminckilenc éves hegedűművésznő mintegy három évtizede áll a színpadon. Most egy évig nem koncertezik.