Klasszikus

Külföldi szaklap méltatja Hlavacsek Tihamér zongorajátékát

2010.11.24. 07:47
Ajánlom
A zongoravilág vezető nemzetközi magazinja, az International Piano ajánlja Hlavacsek Tihamér World Premier Goldmark-sorozatát.

A lap szeptember-októberi számának CD-ajánló rovatában elismerő kritikát kapott Hlavacsek háromlemezes Goldmark-sorozata. A szaklapban Martin Anderson a következőket írja: „Hlavacsek Tihamér határozottan és lényegre törően zongorázik. Zongorajátékából sugárzik a fiatalos lelkesedés, amivel alámerül a zene mélységeibe, és amin keresztül sikerült összehangolnia a schumanni lendületességet Mendelssohn esszenciális érzékenységével. Első kritikai észrevételem is rövid időn belül elmúlt, az első lemez hangyányit fémes hangzását ugyanis hamar megszokta a fülem. Ez a sorozat három óra tömör élvezet a zenekedvelő közönség számára és gazdag tárház azoknak a zongoristáknak, akik olyan művekkel szeretnék gazdagítani a repertoárjukat, melyek garantáltan elnyerik a hallgatóság tetszését."

Hlavacsek Tihamér Carneige Hall-beli 2003-as debütálása óta ma már számos nemzetközi fesztivál meghívott művésze, az európai koncerttermek szívesen látott fellépője. A művész a Goldmark-zongoraműveket a Hungaroton World Premiere Recording sorozata keretében rögzítette hanglemezre. A háromlemezes összkiadásban az alkotásokat főként korszakok szerint csoportosították. Az első korongot 2006-ban, a másodikat 2007-ben, a legutóbbit pedig tavaly szeptemberben adták ki.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Plusz

Létünk legizgalmasabb momentuma a felfedezés – Interjú Novák Péterrel

Javában tart a Partitúra zenei, művészeti road show új szériájának forgatása. Novák Péterrel rendező tapasztalatairól, forgatásokról, témaválasztásról mesélt, és arról is, hogy lehet-e kultúra nélkül élni.
Zenés színház

Népdalt énekelve sétál át a macska a hivatalon

Halas Dóra és Nagy Fruzsina már a második közös előadásukat készítették el a Soharóza kórussal. Catwalk-koncertnek nevezik az általuk alkotott műfajt, amelyben elegyednek a kóruskoncert, a színház és a divatbemutató jellegzetességei. Az Ügyben népdalokat dolgoztak fel, bár mint mondták, Kodály és Bartók óta valami nagyon félrecsúszott a népzene társadalmi megítélésében.
Plusz

Kicsoda valójában a hölgy a híres „We Can Do It!” poszteren?

Mindenki ismeri az ikonikus posztert, amelyen egy nő feszít, mellette a híres szlogen: „Meg tudjuk csinálni”. De kicsoda a képen látható hölgy?
Színház

Összeállt a kisvárdai színházi fesztivál programja

A 12 versenyelőadás mellett 11 versenyen kívüli színházi darab, koncertek, előadói estek, bábelőadások és a már hagyományos hallgatói minifesztivál szerepel a június 21. és 29. között megrendezendő Magyar Színházak 31. Kisvárdai Fesztiváljának idei programjában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus virtuózok

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus hír

Miniszteri biztos segíti a zeneiskolák hangszercsere-programját

A megalakult a hangszercsere bizottság a Hangszercsere program gördülékenységét biztosítja.
Klasszikus hír

Elhunyt Martin Böttcher, Németország egyik legsikeresebb filmkomponistája

A Winnetou-filmek legendás zeneszerzőjét kilencvenegy éves korában, szombatra virradóra érte a halál a schleswig-holsteini Rendsburgban.
Klasszikus ajánló

Ez a csellóirodalom egyik legszebb versenyműve

Dvořák egyik legszebb művével, a h-moll gordonkaversennyel búcsúzik a Müpa közönségétől a Pannon Filharmonikusok ebben az évadban.
Klasszikus magazin

Chaplin, az elfeledett zeneszerző zseni

Legtöbb filmjéhez maga komponált zenét, pedig nem tudott kottát olvasni. Egy időben sehova nem ment a hegedűje nélkül, és zeneszerzőként Oscar-díjat is nyert. Chaplin kevéssé ismert arca a muzsikusé.