Klasszikus

Külföldön is sikeresek

2007.09.09. 00:00
Ajánlom
A Magyar Rádió Gyermekkórusa 2007. augusztus 17. és 20. között a németországi Schleswig-Holstein Fesztiválon vendégszerepelt. A fesztivál idei vendége Magyarország volt, a magyar zenekultúrát a legkiválóbb hazai zenekarok, szólisták, klasszikus és népzenei együttesek képviselték.

Az úgynevezett turné-kórus mindössze 34 fiatal énekesből állt, akik karnagyaikkal, Thész Gabriellával és Nemes László Norberttel, valamint Novák Anikóval, a kórus állandó zongorakísérőjével, szólistájával és Gergely Mária menedzserrel utaztak a fesztiválra. Műsoruk gerincét a magyar klasszikusok, Bartók Béla, Kodály Zoltán és Ligeti György művei alkották, de a templomi hangversenyeken az együttes Lassus és Palestrina számos motettáját is elénekelte. A műsor elején és végén egyaránt magyar népdalok csendültek fel. A hangversenyekre jóval a meghirdetett dátum előtt elfogytak a jegyek, a Gyermekkórus teltház előtt énekelt, álló vastapssal ünnepelte őket a közönség mindkét alkalommal.

Az MR Gyerekkórus október 25-én a Duna Palotában lép fel a "Smiling Hospitals" Alapítvány jótékonysági hangversenyén, ahol a koncert első részében Novák Anikó zongoraművész játszik, a második részben a gyerekek Henry Purcell: King Arthur című operájának gyermekkórusra átírt, színpadi változatát adják elő.

(2007. október 25. 19:30 BM Dunapalota (Budapest) - Az MR Gyermekkórus jótékonysági koncertje a "Smiling Hospitals" Alapítvány javára; Purcell: Artúr király; vez.: Nemes László Norbert)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Vizuál

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.
Klasszikus zongora

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Klasszikus gyász

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.