Klasszikus

Kulisszatitkok Sándor Szabolccsal

2015.02.09. 11:59
Ajánlom
A Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteménye Kulisszatitkok című előadássorozatának második estjén, február 26-án Sándor Szabolcs karmester avatja be hallgatóságát egy operaprodukció megszületésének folyamatába.

A Kulisszatitkok című programsorozat az opera világának jeles képviselőit látja vendégül, akik mesélnek pályájukról, valamint azokról a folyamatokról, kulisszatitkokról, amit a néző sosem láthat egy kész darab megtekintése előtt. Első alkalommal Almási-Tóth András operarendezőt látta vendégül a könyvtár, legközelebb pedig Sándor Szabolcs karmester, korrepetitor, zongoraművész avatja be hallgatóságát egy opera színpadra állításának folyamatába a zenekari árok szemszögéből.

Sándor Szabolcs zenei tanulmányait zongoristaként kezdte öt évesen. A Zeneakadémiát - ahol főtárgy tanára Várjon Dénes volt - kamaraművész, később korrepetitor szakon végezte. Később az Accademia Musicale Pescarese karmesterszakán Maestro Donato Renzettinél diplomázott, 2014 óta pedig doktori tanulmányait végzi ismét a Zeneakadémián. Az Operaházba 1998-ban került Patkó József meghívására, ahol 2001-ben karigazgatóvá nevezték ki, majd 2004-től karmesterként is működött. 2006-ban megalapította az Opera Viva,- és a Rotary Hungary Orchestrát. Marton Éva meghívására 2011 óta a Zeneakadémia opera mesterképzésének tanára. ,, ... Sándor Szabolcs munkáját mindvégig rokonszenvvel figyeltem: vezénylését vonzóvá tette a látványos elemeket nélkülöző, ám pontos ütéstechnika, a darabok lényege felé forduló muzsikusi magatartás..." - írja Csengery Kristóf egy kritikájában.

Február 26-án 18 órai kezdettel Fenyő Gábor segítségével Sándor Szabolcs arról mesél majd, hogyan születik meg egy operaprodukció a kezdőötlettől a premierig. Előadását Puccini-operarészletekkel illusztrálja majd. A választás azért esett a későromantikus operaszerzőre, mert Sándor Szabolcs doktori disszertációjában is az ő életművével foglalkozik.

A belépés ingyenes!

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.