Klasszikus

Különleges koncertek, nagy karmesterek, kiemelkedő szólisták a Filharmóniai Társaság jövő szezonjában

2011.05.31. 08:36
Ajánlom
Az "első zenekar" hangversenyeire június 30-áig lehet bérletet váltani az Operaházban. A megszokott hétfői időpont helyett a 2011/12-es évadban már pénteken és szombaton is koncertekkel várják a közönséget.

A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, azaz "Az első zenekar" visszatér régi hagyományaihoz: az együttessel a következő szezontól ismét a legnagyobb karmesterek és szólisták lépnek színpadra. "Szeretnénk, ha nem egy karmester ízlése nyomná rá bélyegét a koncertek stílusára, zenei világára, hanem a zenekar válna önálló 'egyéniséggé', bekapcsolódna, sőt meghatározó tényezővé válna a nemzetközi koncertéletben" - mondja Győriványi Ráth György, az együttes nemrégiben megválasztott elnök-karnagya.

A Magyar Állami Operaház vezető vendégkarmesteri tisztét a világhírű Christoph Eschenbach vállalta a 2011/2012-es évadban. Eschenbach nemcsak egy-egy operát, hanem a Filharmóniai Társaság Zenekarának élén két hangversenyprogramot is dirigál majd az Operaházban. Dohnányi Ernő, a magyar zenekultúra egyik legnagyobb alakja, évtizedeken át vezette a zenekart. Művei ismét hangsúlyos szerepet kapnak a kínálatban, leszármazottja, Christoph von Dohnányi pedig a következő szezonban végre dobogóra áll az együttes előtt. A neves karmesterek sora Frühbeck de Burgosszal és Christopher Hogwooddal, valamint Juraj Valcuhával, az Olasz Rádió Zenekarának vezető karmesterével egészül ki, a hazai karmesterek közül pedig Kovács Jánost és Héja Domonkost üdvözölheti a közönség az elnök-karnagy mellett. A hangversenyek közreműködőinek sorában fiatal akadémista tehetségekkel, az Operaházból ismert énekművészekkel és neves hangszeres szólistákkal találkozhat a közönség. A zenekar 159. évadjának színes kínálata a romantikus irodalomtól a 20. századi modern klasszikusokig terjed.

A jövő szezonban a megszokott hétfői időpont mellett pénteken és szombaton is várják a közönséget, újdonságként pedig vasárnap délelőtti, nyilvános főpróbáikon is részt vehet a hallgatóság. A hagyományos, Régi Zeneakadémiai sorozat mellett 10 koncertből álló kamarazene-sorozatot is indítanak: az Operaház Székely Bertalan termében zenekari művészek, s olykor énekes szólisták is várják a közönséget. A kamarazenei sorozat műsorszámaihoz Lator László költő válogat verseket, amelyeket Kubik Anna színművésznő szaval el. Műsorvezető: Ókovács Szilveszter.

Váltson bérletet a harmóniához! Az érdeklődőket június végéig 4, 5 és 6 előadásos bérletek várják már 1800 forinttól.

A Filharmóniai Társaság Zenekarának részletes évadterve ezen a linken érhető el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Jazz/World

„Sokszor szitokszó a klasszikusok számára az, ha valaki jazz-zenész”

Sárik Péter jazz-zongoristával a Ritmus és hang blogon jelent meg tartalmas interjú Sümegi Noémi tollából, amelyben egyebek mellett a jazz „policájról”, zörgős cukorkákról, valamint a klasszikus és jazz-zenészek viszonyáról is szó esett a szeptember 21-ei Bartók-lemezbemutató kapcsán, ami a Zeneakadémián lesz.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.