Klasszikus

Különleges orgonakoncert a Muzsikus Kávéházban

2008.05.14. 00:00
Ajánlom
Az Őrmezőn található – hangszerekkel díszített – kis kávéház az utóbbi másfél évben többször volt már szervezője különleges koncerteknek. Június 11-én Baróti István és tanítványa, Nagy Tamás ad rendhagyó orgonakoncertet egy olyan helyen, ahol nincs is orgona…

… eredetileg. De hogy kerül egy három manuálos Viscount orgona egy lakótelep közepén álló kávéházba? Igen egyszerűen, hiszen ezek az orgonák szállítható, digitális hangszerek, amelyek "csupán" 150-250 kg-ot nyomnak. Baróti István, az esztergomi Bazilika karnagya és orgonistája egy három mauálos darabbal érkezik majd a koncertre, amelynek második részében – kihasználva az orgona-kávéház bizarr párosítását – Johann Strauss műveinek, az orgonairodalom "sosehallott" darabjainak szentelik majd.

A Muzsikus Kávéházban a komolyzene és a jazz műfajában eddig rendezett 120 koncert során vonósnégyesek és fúvósötösök szólaltak meg, ritka hangszerek bemutatóját élvezhették a vendégek, a jazz hazai képviselői adtak egyedi atmoszférájú, bensőséges koncerteket és a „Mester és tanítványa” sorozatban a zenepedagógusként is fontos munkát végző művészek hívták közös muzsikálásra diákjaikat. Ebbe a sorozatba illeszkedik a júniusi koncert is, ahol a Muzsikus Club Kulturális Egyesület vezetője – Pick Róbert – régi álma valósult meg, hiszen egykori mestere örömmel fogadta el a felkérést erre az igazán rendhagyó koncertre.

Igazi kuriózum lesz ez az este, hiszen a kiváló orgonista és zenepedagógus olyan – vidámsággal és emberséggel átszőtt – arcát ismerhetjük meg, melyet a templomok és nagy koncerttermek eddig elrejtettek.

(2008. június 11. 19:00 Muzsikus Kávéház (Budapest) - Baróti István (orgona) koncertje; J. Strauss művei; km.: Nagy Tamás (orgona); Mester és tanítványa)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.
Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Zenés színház

75 éves a színpad és a filmvászon koronázatlan királynője, Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Színház

Online tartja legújabb bemutatóját a Pesti Színház

Elmesélhető-e a 20. század történelme egyetlen család, ház vagy kő történetén keresztül? Marius von Mayenburg A kő című drámájában generációról generációra hagyományozott titkok, falakba eltemetett történetek kerülnek felszínre, megértetve valamit saját múltunkból, de leginkább a jelenünkből. Michal Dočekal, a Prágai Városi Színházak igazgatójának rendezése december 5-én látható élő stream formájában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét, mivel Ausztriában január 7-ig tilos közönség előtt koncerteket tartani.
Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.