Klasszikus

Különleges orgonakoncert a Muzsikus Kávéházban

2008.05.14. 00:00
Ajánlom
Az Őrmezőn található – hangszerekkel díszített – kis kávéház az utóbbi másfél évben többször volt már szervezője különleges koncerteknek. Június 11-én Baróti István és tanítványa, Nagy Tamás ad rendhagyó orgonakoncertet egy olyan helyen, ahol nincs is orgona…

… eredetileg. De hogy kerül egy három manuálos Viscount orgona egy lakótelep közepén álló kávéházba? Igen egyszerűen, hiszen ezek az orgonák szállítható, digitális hangszerek, amelyek "csupán" 150-250 kg-ot nyomnak. Baróti István, az esztergomi Bazilika karnagya és orgonistája egy három mauálos darabbal érkezik majd a koncertre, amelynek második részében – kihasználva az orgona-kávéház bizarr párosítását – Johann Strauss műveinek, az orgonairodalom "sosehallott" darabjainak szentelik majd.

A Muzsikus Kávéházban a komolyzene és a jazz műfajában eddig rendezett 120 koncert során vonósnégyesek és fúvósötösök szólaltak meg, ritka hangszerek bemutatóját élvezhették a vendégek, a jazz hazai képviselői adtak egyedi atmoszférájú, bensőséges koncerteket és a „Mester és tanítványa” sorozatban a zenepedagógusként is fontos munkát végző művészek hívták közös muzsikálásra diákjaikat. Ebbe a sorozatba illeszkedik a júniusi koncert is, ahol a Muzsikus Club Kulturális Egyesület vezetője – Pick Róbert – régi álma valósult meg, hiszen egykori mestere örömmel fogadta el a felkérést erre az igazán rendhagyó koncertre.

Igazi kuriózum lesz ez az este, hiszen a kiváló orgonista és zenepedagógus olyan – vidámsággal és emberséggel átszőtt – arcát ismerhetjük meg, melyet a templomok és nagy koncerttermek eddig elrejtettek.

(2008. június 11. 19:00 Muzsikus Kávéház (Budapest) - Baróti István (orgona) koncertje; J. Strauss művei; km.: Nagy Tamás (orgona); Mester és tanítványa)

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Jazz/World

„Mecky, drága, jó utat!” – Pályatársai búcsúznak Kóbor Jánostól

December 6-án elhunyt az Omega legendás énekese, Kóbor János, akit egy hónapja szállították kórházba koronavírus-fertőzéssel. Menedzsere később megerősítette: covid okozta szövődmények vezettek a zenész halálához. Kóbor Jánost pályatársai és számos közéleti személy gyászolja.
Vizuál

Restaurálták a Barcsay-mozaikokat

Az alkotás eredetileg az 1974-ben megnyitott Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda emeleti várakozó terének két szemközti falát díszítette, megújult formájában a Csillaghegyi Strandfürdő éke lett.
Színház

Így adott interjút Blaha Lujza

A Bohémvilág 1919. december 27-i számában érdekes szöveggel találkozhattak a korabeli olvasók: maga Blaha Lujza kért helyreigazítást egy állítólagos nyilatkozata kapcsán.
Zenés színház

„Az éneklés felemeli a lelket” – 70 éves Pitti Katalin

A legendás énekesnőt születésnapja alkalmából egy csokorra való felvételével köszöntjük, melyek között emblematikus szerepei és ritkaságok egyaránt meghallgathatók.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Mediterrán utazás várja a közönséget a Concerto Budapest koncertjén

Dél-európai témájú zeneművek hangzanak el a december 11-én a Müpában rendezett koncerten, Eötvös Péter Alhambra című hegedűversenyének magyarországi bemutatójában Baráti Kristóf működik közre.
Klasszikus interjú

Magyar Valentin: „Minél szélesebb repertoár kiépítése a célom”

Az ifjú zongoraművész neve nemcsak a szakmabeliek, de a zenerajongók körében is egyre ismerősebben cseng. Rendszeres szereplője a hazai és külföldi koncertéletnek, feltűnt a Virtuózok televíziós tehetségkutatóban is, nemrég pedig weimari versenyeredményétől volt hangos a sajtó. Most az MVM Zrt. jóvoltából frissen átadott Junior Prima díja kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Koncerttel és parfümmel ünnepli 210 éves jubileumát a Pannon Filharmonikusok

A december 9-én a Kodály Központban és december 10-én a Müpában elhangzó est programján a zenekar alapítójának, Lickl Györgynek egy ősbemutatója is szerepel.
Klasszikus hír

Próbaéneklést hirdet a Magyar Rádió Énekkara

A Magyar Rádió Énekkara próbaéneklést hirdet határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatott tenor és basszus énekművész állásra. Jelentkezési határidő: 2022. január 6.
Klasszikus magazin

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.