Klasszikus

Különleges őszi koncertek a Solti Teremben

2014.07.01. 16:08
Ajánlom
A Zeneakadémia 2014 őszi műsorkínálatából egy zongora, egy szaxofon, egy jazz és egy népzenei estet ajánlunk olvasóink figyelmébe.

Az őszi szezonra váltható szólójegy-árusítás megindulása alkalmából néhány hete a nagytermi koncertekből szemezgettünk, de természetesen a Liszt Ferenc téri zenepalota kisebbik játszóhelyére is egy sor különleges hangversenyt szervez a Zeneakadémia Koncertközpont. Ezek közül elsőként az október 5-ei Szaxofon-szonáták alcímű koncertet ajánljuk, melyen Seleljo Erszébet szaxofonművész mutatkozik be testvére, Irén zongorakíséretével A tehetség kötelez sorozat keretében. A számos versenygyőzelemmel bíró, a Zeneakadémia Karrierirodája által támogatott ifjú hölgy a 20. századi klasszikus szaxofonrepertoárból állította össze műsorát, melynek keretében Borbély Mihály szonátája ősbemutatóként hangzik el.

A Zeneakadémia Koncertközpont népzenei sorozatában november 21-én a Tompos Kátyával kiegészült Góbé Zenekarlép fel. Nevüknek megfelelően furfangosan keverik a különböző stílusokat a Kárpát-medence különböző szögleteiből érkező ifjú muzsikusok, akik még konzis korukban, 2007-ben alapították a Góbé Zenekart. 2011-ben megnyerték az I. Talentométer tehetségkutatót népzene/világzene kategóriában, majd a következő évben megjelent első lemezük. Játszottak már együtt Porteleki Lászlóval (Muzsikás) és Csík Jánossal (Csík Zenekar), ezúttal azonban a varázslatos színész-énekes Tompos Kátya lesz partnerük.

„Prunyi Ilona a magyar zenei élet kimagasló képviselői közé tartozik, virtuóz adottságai egészen rendkívüliek." Fischer Annie nyilatkozott ekként a Zeneakadémián ötven éve tanító, s azóta koncertező Liszt- és Bartók-Pásztory-díjas művésznőről, akinek a nevéhez közel ötven lemezen túl a magyarországi Dohnányi-reneszánsz elindítása is fűződik. A jubileumot november 22-én ünnepi koncerttel megkoronázó Prunyi Ilona esetében persze éppen lenyűgöző virtuozitása a legkevésbé fontos: ennél sokkal lényegesebb a zenéléséből sugárzó humanista attitűd, ami oktatási tevékenységét is meghatározza, s ami a letűnt polgári világ „utolsó mohikánjainak" egyikévé teszi őt. A hangverseny első felében Liszt- és Chopin-műveket fog játszani, majd válogatott kamarapartnerek társaságában legkedvesebb szerzőinek egyikétől, Dohnányi Ernőtől ad elő egy ritkán hallható remekművet.

A magyar jazz feltörekvő tehetségeit bemutató Jazz Itt! sorozatban december 2-án Molnár Bencze ifjú zongorista és kvartettje lép fel Bacsó Kristóf társaságában. Molnár Bencze 6 éves kora óta zongorázik, és a középiskolásként „megkóstolt" szólózongora-improvizációk vezették el végül is a jazz műfajához. 2011-ben felvételt nyert az Egyesült Államokbeli Western Michigan University jazz zongora szakára, de tanulmányait mégis a Zeneakadémia Jazz Tanszékén Binder Károly keze alatt kezdte 2012-ben. Itt ismerkedett meg kvartettjének tagjaival, akikkel Pat Metheny és Brad Mehldau líraisága, valamint John Coltrane energikus muzsikája nyomán alakítják zenekari hangzásukat.

Az egyes előadásokra szóló jegyek mellett a készlet erejéig továbbra is elérhetők a Zeneakadémia Koncertközpont 2014 őszi bérletei, melyek három-három koncertet foglalnak magukba, mintegy 20%-os kedvezményt kínálva. A jegyek és bérletek megválthatók a Zeneakadémia honlapján, illetve a nyári nyitva tartás szerint a Liszt Ferenc téri jegypénztárában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.