Klasszikus

Kult Sziget

2007.08.07. 00:00
Ajánlom
A Medence Csoport szervezésében immár ötödik éve működik az Octopus Összművészeti Helyszín, a Sziget Fesztivál irodalmi, képzőművészeti és komolyzenei programjainak otthonaként, és mint ilyen az idén is színes programokkal várja az érdeklődőket.

A tehetséges művészeti főiskolások és fiatal művészeti csoportok mellett a hazai művészet csúcsintézményei is helyet kapnak, így a Szépművészeti Múzeum, a Műcsarnok és a Ludwig Múzeum is kihelyezett programokat és kedvezményeket biztosít a szigetlakók számára.

Idén a víz lesz a képzőművészeti téma, a víz használata, fontossága, elherdálása, majd a teljes vízhiány gondolati lépcsői ihlették az idei installációkat. Az aktivisták és képzőművészek irányításával alakult műhelyekben a szigetlakók maguk készíthetnek használati-, illetve műtárgyakat, szemétnek vélt, vagy legalábbis már használt nyersanyagokból. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) hallgatói egy folyamatosan működtetett, 30 méter hosszú interaktív "vízmobilt" építenek. Az installáció egy vödör vízzel működik, a folyamat újraindítása ugyanezzel a vízmennyiséggel történik. A TÁJÉK Tájművészeti Csoport a víztől függetlenedő művilágot és a vizet elherdáló életformákat megjelenítő installációja is folyamatosan üzemel majd. A British Council világon már több helyen bemutatott, a klímaváltozásról szóló utazó fotókiállítása most az Octopuson, a Medence Csoport által tervezett bambuszinstalláción lesz látható.

Ludwig Kortárs Művészeti Múzeum programja között szerepel például Forgács Péter Dunai exodus című filmjének vetítése, valamint minden nap végigkísérhető lesz egy-egy új mű elkészítése: hétköznap fiatal pályakezdő művészek, a hétvégén Swierkiewicz Róbert, Németh Ilona, Gyenis Tibor alkotnak. A Szépművészeti Múzeum kreatív foglalkozásokkal, művészeti totóval, Inka-csocsóval, nyereményjátékkal, művészettörténeti előadásokkal, Tapintható Tárlattal és minden délután 5 és 7 óra között fiatal tehetséges zenészeket bemutató jazzmatinéval várja a szigetlakókat. A vállalkozó kedvűek többek között megismerhetik az ősi Peru művészeti korszakait, alkotási technikáit, jellemzőit. A szigetes karszalag mindkét múzeumban kedvezményre jogosít augusztusban!

A komolyzenei programok közül kiemelhető Nagy János audiovizuális performansza, mely Karafiáth Orsolya szövegeire készült. Az "Impressziók", minden bizonnyal a szigetlátogatókra is mély benyomást tesz majd, köszönhetően Palya Bea énekének, a jubiláló Four Bones Harsonaquartet, és Kovács Tamás "Tobzi", valamint a szerző játékának. Az opera műfaját az idén a Fringe Fesztiválon megismert Opera Viva fiatal és lelkes társulata képviseli. És egy tényleg komoly téma: Da Capo al Fine – Bach János-passiójának új arca. Mit jelent a szenvedéstörténet azoknak, akikről úgy gondoljuk, csak töredékét értik annak, ami körülveszi őket? A Baltazár Színház és a SZÉF Alapítvány közös kísérlete Erdős Balázs írásai, Bach János Sebestyén és Szent János segítségével, Paál Gergely rendezésében. És persze vetítések, délutáni koncertek, éjszakai andalító barokk muzsika és a Sziget legjobb puffjai.

Az Irodalmi Sátor programja idén is újdonságokkal teli, humoros és magas színvonalú lesz. A nemzetközi performance világban közismert, érsekújvári Juhász R. József önálló estje mellett a közelmúltban színpadra állított Udvariatlan szerelem című dramatizált, középkori obszcén költészeti összeállítás a zenei színpadok nézettségét fenyegeti. Lassan önálló költészeti fesztivállá terebélyesedő magyar kortárs irodalmi estjeinken a legfiatalabb tehetségek (Király Odett, Vida Gergely, Krusovszky Dénes, Dunajcsik Mátyás, Juhász Katalin) mellett az avantgárd hangköltészet mesterei (mint Szkárosi Endre) is szót kapnak. A mini költészeti sorozatot egy dzsesszel tálalt felolvasóest (Gyukics Gábor és stábja) zárja, ahol a versszerző hallgatóság is meghallgattatik. S hogy prózaibb dolgokról is szó essék: Szécsi Noémi, Nagy Gergely, Békés Pál, Halász Margit és Kiss Ottó, a kortárs hazai próza legérdekesebb kiválóságai szereznek örömet a nagyérdeműnek.

A Medence Filmklub naponta 22 és 02 óra között körképet mutat be Magyarország Animációs film kínálatából (Varga stúdió, Pannónia, KGB.), továbbá válogatást láthatunk még a Mediawave és az Anifeszt Nemzetközi Fesztiválok Animációs archívumából.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Szabó István nem veszi át életműdíját

Az Oscar- és Kossuth-díjas rendező kitüntetését a közelmúltban többen kritizálták Szabó István ügynökmúltja miatt.
Vizuál

Elhunyt Szentandrássy István festőművész

A 62 éves korában elhunyt művész 2012-ben kapott Kossuth-díjat a cigányság ősi, balladisztikus hagyományait és alakjait ábrázoló műveiért.
Könyv

Láttad már Ady vasúti bérletét vagy az önéletrajzát?

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az Országos Széchényi Könyvtárban micsoda kincsek rejtőznek. Az OSZK kamarakiállításokkal igyekszik ezeket a kuriózumokat látogatóival is megosztani.
Plusz

Kettős vezetése lesz a Szabad Tér Színháznak

A Margitszigeti Szabadtéri Színpadot Bán Teodóra, a Városmajori Szabadtéri Színpadot Benkő Nóra irányítja a jövőben a Fővárosi Közgyűlés szerdai döntése szerint.
Klasszikus

Húszállomásos Kárpát-medencei turnéra indul Bogányi Gergely

Útjára indul Bogányi Gergely 2020-as koncertturnéja, a zongoraművész 20 koncerten 20 különböző műsort ad elő szerte a Kárpát-medencében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Sosztakovics-szimfónia hazai bemutatójára készül az Óbudai Danubia Zenekar

Sosztakovics IV. szimfóniájának magyarországi bemutatójára készül az Óbudai Danubia Zenekar Hámori Máté vezényletével február 28-án pénteken a budapesti Zeneakadémián.
Klasszikus ajánló

Húszállomásos Kárpát-medencei turnéra indul Bogányi Gergely

Útjára indul Bogányi Gergely 2020-as koncertturnéja, a zongoraművész 20 koncerten 20 különböző műsort ad elő szerte a Kárpát-medencében.
Klasszikus ajánló

Fiatal lengyel ugrik be a koronavírus miatt Olaszországban ragadt zongoraművész helyett

Piotr Pawlak nyitja meg a március 1-én induló Chopin Fesztivált az Óbudai Társaskörben, miután Alberto Nosé a koronavírus-járvány olaszországi terjedése miatt nem tud eljönni Budapestre.
Klasszikus ajánló

A Ránki-család koncertjével várja fiatalok jelentkezését a kőszegi Altalena Nyári Akadémia

Augusztus elején rendezik meg Kőszegen a BMFest Altalena Nyári Akadémiáját, amelyre 14-32 év közötti fiatal zenészek jelentkezését várják. Vendégei között a Ránki-család, Fejérvári Zoltán, Bősze Ádám, a Berecz-család és Dukay Barnabás.
Klasszikus ajánló

Országos programot indít az ifjúsági kóruséneklésért a KÓTA

Országos programsorozat indult Hangról hangra... az ifjúsági kóruséneklésért címmel az idén 50 éves Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) szervezésében.