Klasszikus

Kult Sziget

2007.08.07. 00:00
Ajánlom
A Medence Csoport szervezésében immár ötödik éve működik az Octopus Összművészeti Helyszín, a Sziget Fesztivál irodalmi, képzőművészeti és komolyzenei programjainak otthonaként, és mint ilyen az idén is színes programokkal várja az érdeklődőket.

A tehetséges művészeti főiskolások és fiatal művészeti csoportok mellett a hazai művészet csúcsintézményei is helyet kapnak, így a Szépművészeti Múzeum, a Műcsarnok és a Ludwig Múzeum is kihelyezett programokat és kedvezményeket biztosít a szigetlakók számára.

Idén a víz lesz a képzőművészeti téma, a víz használata, fontossága, elherdálása, majd a teljes vízhiány gondolati lépcsői ihlették az idei installációkat. Az aktivisták és képzőművészek irányításával alakult műhelyekben a szigetlakók maguk készíthetnek használati-, illetve műtárgyakat, szemétnek vélt, vagy legalábbis már használt nyersanyagokból. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) hallgatói egy folyamatosan működtetett, 30 méter hosszú interaktív "vízmobilt" építenek. Az installáció egy vödör vízzel működik, a folyamat újraindítása ugyanezzel a vízmennyiséggel történik. A TÁJÉK Tájművészeti Csoport a víztől függetlenedő művilágot és a vizet elherdáló életformákat megjelenítő installációja is folyamatosan üzemel majd. A British Council világon már több helyen bemutatott, a klímaváltozásról szóló utazó fotókiállítása most az Octopuson, a Medence Csoport által tervezett bambuszinstalláción lesz látható.

Ludwig Kortárs Művészeti Múzeum programja között szerepel például Forgács Péter Dunai exodus című filmjének vetítése, valamint minden nap végigkísérhető lesz egy-egy új mű elkészítése: hétköznap fiatal pályakezdő művészek, a hétvégén Swierkiewicz Róbert, Németh Ilona, Gyenis Tibor alkotnak. A Szépművészeti Múzeum kreatív foglalkozásokkal, művészeti totóval, Inka-csocsóval, nyereményjátékkal, művészettörténeti előadásokkal, Tapintható Tárlattal és minden délután 5 és 7 óra között fiatal tehetséges zenészeket bemutató jazzmatinéval várja a szigetlakókat. A vállalkozó kedvűek többek között megismerhetik az ősi Peru művészeti korszakait, alkotási technikáit, jellemzőit. A szigetes karszalag mindkét múzeumban kedvezményre jogosít augusztusban!

A komolyzenei programok közül kiemelhető Nagy János audiovizuális performansza, mely Karafiáth Orsolya szövegeire készült. Az "Impressziók", minden bizonnyal a szigetlátogatókra is mély benyomást tesz majd, köszönhetően Palya Bea énekének, a jubiláló Four Bones Harsonaquartet, és Kovács Tamás "Tobzi", valamint a szerző játékának. Az opera műfaját az idén a Fringe Fesztiválon megismert Opera Viva fiatal és lelkes társulata képviseli. És egy tényleg komoly téma: Da Capo al Fine – Bach János-passiójának új arca. Mit jelent a szenvedéstörténet azoknak, akikről úgy gondoljuk, csak töredékét értik annak, ami körülveszi őket? A Baltazár Színház és a SZÉF Alapítvány közös kísérlete Erdős Balázs írásai, Bach János Sebestyén és Szent János segítségével, Paál Gergely rendezésében. És persze vetítések, délutáni koncertek, éjszakai andalító barokk muzsika és a Sziget legjobb puffjai.

Az Irodalmi Sátor programja idén is újdonságokkal teli, humoros és magas színvonalú lesz. A nemzetközi performance világban közismert, érsekújvári Juhász R. József önálló estje mellett a közelmúltban színpadra állított Udvariatlan szerelem című dramatizált, középkori obszcén költészeti összeállítás a zenei színpadok nézettségét fenyegeti. Lassan önálló költészeti fesztivállá terebélyesedő magyar kortárs irodalmi estjeinken a legfiatalabb tehetségek (Király Odett, Vida Gergely, Krusovszky Dénes, Dunajcsik Mátyás, Juhász Katalin) mellett az avantgárd hangköltészet mesterei (mint Szkárosi Endre) is szót kapnak. A mini költészeti sorozatot egy dzsesszel tálalt felolvasóest (Gyukics Gábor és stábja) zárja, ahol a versszerző hallgatóság is meghallgattatik. S hogy prózaibb dolgokról is szó essék: Szécsi Noémi, Nagy Gergely, Békés Pál, Halász Margit és Kiss Ottó, a kortárs hazai próza legérdekesebb kiválóságai szereznek örömet a nagyérdeműnek.

A Medence Filmklub naponta 22 és 02 óra között körképet mutat be Magyarország Animációs film kínálatából (Varga stúdió, Pannónia, KGB.), továbbá válogatást láthatunk még a Mediawave és az Anifeszt Nemzetközi Fesztiválok Animációs archívumából.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Ez a kedvenc pályázatunk egy „zöld”, környezetbarát Notre Dame megépítésére

Futurisztikus üvegtorony, napenergia és városi farm a rászorulóknak – ilyen lehetne a Notre Dame egy, az újjáépítésre pályázó mérnöki iroda szerint.
Klasszikus

Ilyen volt: Baráti Kristóffal zenélt a Kodály Filharmonikusok a reptéren

A négy őselem, a tűz, a víz, a föld és a levegő szolgált mottóként a debreceni Kodály Filharmonikusok nagyszerű koncertjének műsorában. Kritika.
Könyv

Pakold meg magad könyvekkel a Líra raktárában pár száz forintért!

Mi már tudjuk az igazi könyvmolyok szombati programját. Raktárvásár lesz a Lírában.
Színház

Operagála köszönti az 50 éves Szentendrei Teátrumot

Öt saját bemutatót és számos előadást kínál új évadában a Szentendrei Teátrum, amely idén ünnepli ötvenéves fennállását. A születésnapi operagálát Szentendre főterén rendezik meg, az évad háziasszonya Gubik Petra.
Klasszikus

Még májusban lehet jelentkezni a Crescendo Nyári Akadémiára

Immár 16. alkalommal rendezik meg a nemzetközi komolyzenei mesterkurzust és fesztivált 2019. július 24. és augusztus 5. között Tokajban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus virtuózok

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Klasszikus interjú

Mikołaj Górecki: „Nem vagyok zeneszerző, csak egy fickó, aki komponál”

Egy ismert komponista gyermekének lenni nem mindig kiváltság, különösen ha a gyermek a szülői pályát kívánja követni. Mikołaj Górecki egyik művét a Liszt Ferenc Kamarazenekar előadásában hallhatja majd a közönség május 25-én. Ennek kapcsán tettünk fel néhány kérdést az Amerikában élő lengyel komponistának.
Klasszikus kritika

Ilyen volt: Baráti Kristóffal zenélt a Kodály Filharmonikusok a reptéren

A négy őselem, a tűz, a víz, a föld és a levegő szolgált mottóként a debreceni Kodály Filharmonikusok nagyszerű koncertjének műsorában. Kritika.
Klasszikus ajánló

Fassang László templomépítésért koncertezik

A Liszt Ferenc-díjas művész jótékonysági orgonaestjét május 19-én tartják a Deák téri evangélikus templomban. A befolyt összeggel a budakeszi evangélikus templom építését támogatják.
Klasszikus ajánló

Még májusban lehet jelentkezni a Crescendo Nyári Akadémiára

Immár 16. alkalommal rendezik meg a nemzetközi komolyzenei mesterkurzust és fesztivált 2019. július 24. és augusztus 5. között Tokajban.