Klasszikus

Kult Sziget

2007.08.07. 00:00
Ajánlom
A Medence Csoport szervezésében immár ötödik éve működik az Octopus Összművészeti Helyszín, a Sziget Fesztivál irodalmi, képzőművészeti és komolyzenei programjainak otthonaként, és mint ilyen az idén is színes programokkal várja az érdeklődőket.

A tehetséges művészeti főiskolások és fiatal művészeti csoportok mellett a hazai művészet csúcsintézményei is helyet kapnak, így a Szépművészeti Múzeum, a Műcsarnok és a Ludwig Múzeum is kihelyezett programokat és kedvezményeket biztosít a szigetlakók számára.

Idén a víz lesz a képzőművészeti téma, a víz használata, fontossága, elherdálása, majd a teljes vízhiány gondolati lépcsői ihlették az idei installációkat. Az aktivisták és képzőművészek irányításával alakult műhelyekben a szigetlakók maguk készíthetnek használati-, illetve műtárgyakat, szemétnek vélt, vagy legalábbis már használt nyersanyagokból. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) hallgatói egy folyamatosan működtetett, 30 méter hosszú interaktív "vízmobilt" építenek. Az installáció egy vödör vízzel működik, a folyamat újraindítása ugyanezzel a vízmennyiséggel történik. A TÁJÉK Tájművészeti Csoport a víztől függetlenedő művilágot és a vizet elherdáló életformákat megjelenítő installációja is folyamatosan üzemel majd. A British Council világon már több helyen bemutatott, a klímaváltozásról szóló utazó fotókiállítása most az Octopuson, a Medence Csoport által tervezett bambuszinstalláción lesz látható.

Ludwig Kortárs Művészeti Múzeum programja között szerepel például Forgács Péter Dunai exodus című filmjének vetítése, valamint minden nap végigkísérhető lesz egy-egy új mű elkészítése: hétköznap fiatal pályakezdő művészek, a hétvégén Swierkiewicz Róbert, Németh Ilona, Gyenis Tibor alkotnak. A Szépművészeti Múzeum kreatív foglalkozásokkal, művészeti totóval, Inka-csocsóval, nyereményjátékkal, művészettörténeti előadásokkal, Tapintható Tárlattal és minden délután 5 és 7 óra között fiatal tehetséges zenészeket bemutató jazzmatinéval várja a szigetlakókat. A vállalkozó kedvűek többek között megismerhetik az ősi Peru művészeti korszakait, alkotási technikáit, jellemzőit. A szigetes karszalag mindkét múzeumban kedvezményre jogosít augusztusban!

A komolyzenei programok közül kiemelhető Nagy János audiovizuális performansza, mely Karafiáth Orsolya szövegeire készült. Az "Impressziók", minden bizonnyal a szigetlátogatókra is mély benyomást tesz majd, köszönhetően Palya Bea énekének, a jubiláló Four Bones Harsonaquartet, és Kovács Tamás "Tobzi", valamint a szerző játékának. Az opera műfaját az idén a Fringe Fesztiválon megismert Opera Viva fiatal és lelkes társulata képviseli. És egy tényleg komoly téma: Da Capo al Fine – Bach János-passiójának új arca. Mit jelent a szenvedéstörténet azoknak, akikről úgy gondoljuk, csak töredékét értik annak, ami körülveszi őket? A Baltazár Színház és a SZÉF Alapítvány közös kísérlete Erdős Balázs írásai, Bach János Sebestyén és Szent János segítségével, Paál Gergely rendezésében. És persze vetítések, délutáni koncertek, éjszakai andalító barokk muzsika és a Sziget legjobb puffjai.

Az Irodalmi Sátor programja idén is újdonságokkal teli, humoros és magas színvonalú lesz. A nemzetközi performance világban közismert, érsekújvári Juhász R. József önálló estje mellett a közelmúltban színpadra állított Udvariatlan szerelem című dramatizált, középkori obszcén költészeti összeállítás a zenei színpadok nézettségét fenyegeti. Lassan önálló költészeti fesztivállá terebélyesedő magyar kortárs irodalmi estjeinken a legfiatalabb tehetségek (Király Odett, Vida Gergely, Krusovszky Dénes, Dunajcsik Mátyás, Juhász Katalin) mellett az avantgárd hangköltészet mesterei (mint Szkárosi Endre) is szót kapnak. A mini költészeti sorozatot egy dzsesszel tálalt felolvasóest (Gyukics Gábor és stábja) zárja, ahol a versszerző hallgatóság is meghallgattatik. S hogy prózaibb dolgokról is szó essék: Szécsi Noémi, Nagy Gergely, Békés Pál, Halász Margit és Kiss Ottó, a kortárs hazai próza legérdekesebb kiválóságai szereznek örömet a nagyérdeműnek.

A Medence Filmklub naponta 22 és 02 óra között körképet mutat be Magyarország Animációs film kínálatából (Varga stúdió, Pannónia, KGB.), továbbá válogatást láthatunk még a Mediawave és az Anifeszt Nemzetközi Fesztiválok Animációs archívumából.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.