Klasszikus

Kultea programok

2006.09.17. 00:00
Ajánlom
Az 1966 óta működő Magyar Kereskedelemi és Vendéglátóipari Múzeum, a világon máig egyedülálló gyűjtőkörű intézmény, amely szeptember 22-től új helyen nyitja meg kapuit. Korábban a budai várnegyedben működő múzeum mostantól Pest egyik leglátogatottabb turisztikai központjában, a Szent István Bazilika mellett található (1051 Budapest, Szent István tér 15).

A helyszínváltás egyben tartalmi megújulást is jelent. Az intézmény a korszerű, modern múzeum követelményeinek megfelelően kibővítette palettáját, az eddigi hagyományos kiállítások mellett sokszínű programokkal és új szolgáltatásokkal várja leendő látogatóit. Ezen újdonságok között találhatóak a különböző iskolás korosztályoknak szóló múzeumpedagógiai foglalkozások, izgalmas témákat felvető beszélgetések, szakmai konferenciák. Ezen kívül helyet kívánnak adni kicsiknek és nagyoknak szóló közösségi rendezvényeknek, így például várják a születésnapjukat rendhagyó módon ünnepelni kívánó gyerekeket.

Céljuk egy kulturális agóra, a Kultea létrehozása, mely a zene, a film, az irodalom egyik találkozóhelyeként funkcionálna. A szeptember 29-én nyíló rendezvények sorozata eleinte hetente két napon, jazz- és ethno-zenei koncerttel jelentkezik. Az esti programok alapját képező koncertek tematikus programoknak is helyet adnak. Az első négy pénteki alkalom a Ramadan ünnephez kapcsolódik, és különböző fúziós arab zene szólal meg, októberben pedig elkezdődik a Nemzeti Filharmónia tíz alkalommal megrendezésre kerülő elektroakusztikus sorozata is.

A Ramadan Fesztivál elnevezésű sorozat keretében négy pénteken keresztül a szervezők lehetőséget kívánnak teremteni az iszlám zenei kultúra egy szeletének bemutatására és ötvözésére a magyar népi, a cigány és az örmény zenei hagyományokkal. A program alapját a marokkói származású Tichiti Said vezette Chalaban adja. Három alkalommal három különböző zenei gyökerű vendégzenésszel lép fel az együttes: az örmény származású harmonikással, David Yengibarjannal (szeptember 29.), Gerzson Jánossal (október 6.), a magyar oud-művésszel, a sokoldalú, magyar, cigány és bolgár hagyományokból merítő Palya Beával (október 13.), majd utolsó alkalommal, október 20-án a keresztény, a zsidó és a mohamedán vallás közös koncertjét valósítják meg. Ekkor a a Fellegini KlezmerGipsy lesz a Chalaban vendége.

1974 óta minden év októberében a múzeum adja egyik helyszínét a kortárs zene egyik legjelentősebb koncertsorozatának, a Korunk Zenéje fesztiválnak. Az eseménysorozat évről-évre új művek tucatjainak megismertetésére ad alkalmat. Lehetőséget biztosít fiatal komponisták bemutatkozására, és műsorra tűzi a mai zeneszerzés nemzetközi élvonalába tartozó szerzők műveit is. Az új kísérletek mellett a 20. század néhány klasszikus szerzőjének ismeretlen vagy méltatlanul mellőzött kompozíciója is helyet kap a fesztivál keretében.

Október 5-én a Fekete-Kovács Kornél vezette Modern Art Orchestra Eötvös Péter, Vukán Gyögy és MAO tagjainak szerzeményeit adják elő Vukán György és Gőz László közreműködésével. Október 7-én az EAR együttes elektroakusztikus sorozatára kerül sor. Az együttes egy új műfaj meghonosításán dolgozik: az akusztikus és az elektroakusztikus hangszerek, zenei eszközök együttműködését a kortárs zene e legújabb területén Céljuk továbbá a műhelymunka és hangversenyrészvétel mellett a hangszerek, az elektronika, az akusztika új kapcsolatainak keresése és kompozíciókban való felhasználása. Október 12-én a közelmúltban alakult formáció, az Off Abbey Road mutatkozik be. Az együttest a jazz-blues gitáros Halper László hozta létre, aki 1991-ben, a jazztanszak elvégzése után Kőszegi Imre zenekarában kezdett játszani. Az Off Abbey Road Beatles számokat játszik jazzes hangvétellel. Műsorukat néhány Jimi Hendrix számmal színesítik. Október 19-én a Borbély Műhely tagjai lépnek színpadra. A zenekar a nép- és világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt otthonosan mozgó Borbély Mihály vezetésével alakult, hasonló szellemű és gondolkodású muzsikusok csatlakozásával. Improvizatív zenéjüket a jazz különböző irányzatainak, valamint a Kárpát-medence és a Balkán népzenei örökségének ötvözése jellemzi érdekes dallamfordulatokkal, olykor finoman áttetsző, máskor erőteljes ritmusokkal, illetve kortárs zenei elemekkel. Október 26-án a Djabe együttes muzsikája lesz hallható. A Djabe több mint tíz éves fennállása alatt számos hazai, valamint nemzetközi díjat és elismerést szerzett, az egyik legkeresettebb magyar jazz-zenekar a nemzetközi fesztiválokon. Magyarország egyik kiemelkedő jazz-world fusion zenekara egyedi zenét játszik, amelyben a jazz elemei keverednek a magyar és a világzene különböző elemeivel. Szakcsi Lakatos Béla a magyar dzsessz egyik legnagyobb formátumú képviselője. A hatvanas években a gitáros Kovács Andor zenekarában kezdte pályafutását, és az igazi siker 1970-ben jött el, amikor Pege Aladár kvartettjével hatalmas sikert aratott Montreux-ben. Ez indította el nemzetközi karrierjét, amelynek csúcsát a Special EFX-szel készített lemezek, illetve a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján a legendás GRP kiadónál megjelent négy szólóalbum jelenti. A művész triójának koncertjét október 27-én hallhatják az érdeklődők.

(Jegyek a helyszínen kaphatók)

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.