Klasszikus

Kultúra, nagykanállal – Magyarországi Orosz Kulturális Évad 2005

2005.05.20. 00:00
Ajánlom
„Oroszok és magyarok. Két szenvedélyes nép, amelyeket közös múltjuk majdnem elválasztott egymástól. De csak majdnem. Úgy gondolom, nem szabad a múltat végképp eltörölni: igenis van, amit abból érdemes és fontos megtartani” – olvashatók Bozóki András kulturális miniszter szavai a Magyarországi Orosz Kulturális Évad köszöntőjében.

A nagyszabású rendezvénysorozatot A NKÖM és az Orosz Szövetségi Kulturális és Filmügyi Főigazgatóság megbízásából a Hungarofest Kht. és a Festa Producerközpont rendezi meg 2005. májusa és novembere között.

Mind Magyarországon, mind Oroszországban élnek olyan nemzedékek, amelyek tagjai ma is élénken emlékeznek a közös múltra. Közben felnőtt egy fiatal generáció, a mai tizenöt-harminc évesek, akik leginkább előfeltételezések, sztereotípiák alapján alkotnak véleményt. A legfiatalabb nemzedéknek már nincs élménye a közelmúlt időszakáról, még kevésbé Oroszországról. Az évad programstruktúrájával a lehető legtöbb korosztálynak és ízléscsoportnak szeretnének programokat kínálni: egyrészt felidézni az idősebb generációk emlékeit úgy, hogy megmutatják, a múltra lehet formabontó módon is emlékezni, másrészt pedig alapoznak a fiatalabb korosztályok kortárs művészetek iránti fogékonyságára.

A Magyarországi Orosz Kulturális Évad programjai széles műfaji skálát ölelnek fel a klasszikus és a világzenétől kezdve a baletten, színházon és filmművészeten át, a mainstreamtől az alternatív irányzatokig. Komoly hangsúlyt kap a méltán világhírű orosz balett fellépése, de a szervezők ugyanolyan figyelmet szentelnek a kortárs zenei művészeknek is.

Az évad zenei programjai közé tartozik a Moszkvai Patriarchátus Ortodox Kórusa vendégszereplése, a Jurij Bashmet vezette Moszkvai Szólisták koncertje, a Szentpétervári Marinszkij Színház operaelőadása, valamint az orosz cigányzenei alapokra építő Loyko band és a természetes népi elemeket a számítógépes zenével vegyítő Netslov együttes fellépése. A nyári zenei kurzusoknak is több orosz közreműködője lesz: a szombathelyi Bartók Szeminárium és Fesztivál keretében Jevgenyij Nyeszterenko basszista tanítja majd a növendékeket, Alekszej Sevcsenko és Maria Uszpenszkaja pedig a historikus billentyűs hangszerek iránt érdeklődőknek tart kurzust a Soproni Régi Zenei Napokon.

Az orosz színház- és táncművészet képviselőiként a Kreml Balett Csajkovszkij A hattyúk tava című balettjét, a Maly Drama Színház pedig Csehov Ványa bácsiját adja elő. A vizuális és képzőművészeti programok keretében az érdeklődők válogatást láthatnak szovjet plakátokból, Eisenstein filmjeiből és grafikáiból, valamint megtekinthetik az Iparművészeti Múzeum Bronzba zárt imák című fémikon-kiállítását. Az irodalom kedvelői az Óbudai Társaskör felolvasóestjein az orosz irodalom klasszikusait hallgathatják majd az ősz folyamán.

A részletes program az alábbi honlapon olvasható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.