Klasszikus

Kultúra, nagykanállal – Magyarországi Orosz Kulturális Évad 2005

2005.05.20. 00:00
Ajánlom
„Oroszok és magyarok. Két szenvedélyes nép, amelyeket közös múltjuk majdnem elválasztott egymástól. De csak majdnem. Úgy gondolom, nem szabad a múltat végképp eltörölni: igenis van, amit abból érdemes és fontos megtartani” – olvashatók Bozóki András kulturális miniszter szavai a Magyarországi Orosz Kulturális Évad köszöntőjében.

A nagyszabású rendezvénysorozatot A NKÖM és az Orosz Szövetségi Kulturális és Filmügyi Főigazgatóság megbízásából a Hungarofest Kht. és a Festa Producerközpont rendezi meg 2005. májusa és novembere között.

Mind Magyarországon, mind Oroszországban élnek olyan nemzedékek, amelyek tagjai ma is élénken emlékeznek a közös múltra. Közben felnőtt egy fiatal generáció, a mai tizenöt-harminc évesek, akik leginkább előfeltételezések, sztereotípiák alapján alkotnak véleményt. A legfiatalabb nemzedéknek már nincs élménye a közelmúlt időszakáról, még kevésbé Oroszországról. Az évad programstruktúrájával a lehető legtöbb korosztálynak és ízléscsoportnak szeretnének programokat kínálni: egyrészt felidézni az idősebb generációk emlékeit úgy, hogy megmutatják, a múltra lehet formabontó módon is emlékezni, másrészt pedig alapoznak a fiatalabb korosztályok kortárs művészetek iránti fogékonyságára.

A Magyarországi Orosz Kulturális Évad programjai széles műfaji skálát ölelnek fel a klasszikus és a világzenétől kezdve a baletten, színházon és filmművészeten át, a mainstreamtől az alternatív irányzatokig. Komoly hangsúlyt kap a méltán világhírű orosz balett fellépése, de a szervezők ugyanolyan figyelmet szentelnek a kortárs zenei művészeknek is.

Az évad zenei programjai közé tartozik a Moszkvai Patriarchátus Ortodox Kórusa vendégszereplése, a Jurij Bashmet vezette Moszkvai Szólisták koncertje, a Szentpétervári Marinszkij Színház operaelőadása, valamint az orosz cigányzenei alapokra építő Loyko band és a természetes népi elemeket a számítógépes zenével vegyítő Netslov együttes fellépése. A nyári zenei kurzusoknak is több orosz közreműködője lesz: a szombathelyi Bartók Szeminárium és Fesztivál keretében Jevgenyij Nyeszterenko basszista tanítja majd a növendékeket, Alekszej Sevcsenko és Maria Uszpenszkaja pedig a historikus billentyűs hangszerek iránt érdeklődőknek tart kurzust a Soproni Régi Zenei Napokon.

Az orosz színház- és táncművészet képviselőiként a Kreml Balett Csajkovszkij A hattyúk tava című balettjét, a Maly Drama Színház pedig Csehov Ványa bácsiját adja elő. A vizuális és képzőművészeti programok keretében az érdeklődők válogatást láthatnak szovjet plakátokból, Eisenstein filmjeiből és grafikáiból, valamint megtekinthetik az Iparművészeti Múzeum Bronzba zárt imák című fémikon-kiállítását. Az irodalom kedvelői az Óbudai Társaskör felolvasóestjein az orosz irodalom klasszikusait hallgathatják majd az ősz folyamán.

A részletes program az alábbi honlapon olvasható.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

„Na, Kisdajka, gyerünk!” – kiállítás nyílt Dajka Margit életéből

A Kisdajka. Dajka Margit (1907-1986) pályaképe című tárlaton a színésznő gazdag, fordulatos és országokon átívelő életútja elevenedik meg fotókon, videókon, nyilatkozatokon és önvallomásokon keresztül.
Vizuál

Két új Almodóvar-filmmel jön a Spanyol Filmhét

A válogatásban erős hangsúlyt kap Pedro Almodóvar művészete. Október 26-án debütál új filmje, a Párhuzamos anyasorsok, és két további alkotás is a nevéhez kötődik: az Emberi hang című kisfilmnek rendezője, míg a Benidormban havazik című Isabel Coixet-filmnek producere volt. 
Plusz

Elhunyt Csíkszentmihályi Mihály

A „flow”-elmélet atyja 87 éves volt.
Színház

Átadták az eSzínház Fesztivál díjait

Október 20-án ünnepélyes keretek között adták át az ország első online térben rendezett színházi fesztiváljának szakmai és közönségdíjait a Radnóti Színházban, de kihirdették az Alapítvány a Magyar Színházakért 2020-as szakmai kitüntetéseit is.
Zenés színház

21. századi összművészet – újra műsoron Az úrhatnám polgár

Az elmúlt évad végének izgalmas összművészeti produkciója volt a Molière és Lully közös alkotásából, Az úrhatnám polgárból készített, modern környezetbe helyezett előadás, melyet idén három alkalommal láthat a közönség.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.
Klasszikus magazin

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.