Klasszikus

Kulturális csemegék Óbudán

2012.03.26. 15:15
Ajánlom
Az évad utolsó három hónapjában is különleges programokkal várja az érdeklődőket az Óbudai Társaskör.

Harsányi Mária négy éve vezeti az intézményt, amelyben évadonként körülbelül száz esemény várja a látogatókat, ezen felül a Társaskör befogadó intézményként is működik. A jövőre 25 éves ÓTK tavaszi programjai között számos olyan produkció található, amely máshol nem vagy csak ritkán látható-hallható, vagy kifejezetten erre a színpadra készült. A március 26-i sajtótájékoztatón az igazgatónő és Tóth Péter, az intézmény művészeti vezetője mutatta be a Társaskör tavaszi-nyár eleji programkínálatát.

Március utolsó napján Kassák Lajos születésének évfordulója kapcsán a Föld Színház alternatív színházi társulás tagjai emlékeznek az avantgárd jeles képviselőjére. A produkcióban a Zeneakadémia fiatal tehetségei mellett az óbudai Alternatív Közgazdasági Gimnázium tanulói is fellépnek. A 100 éve született Örkény Istvánra emlékezik az Egyperces évszázad című zenés irodalmi összeállítás április 2-án Tarján Tamás irodalmi és Várnagy Mihály zenei szerkesztésében, a Liszt Ferenc Kamarazenekar tagjainak közreműködésével. A Költészet Napja alkalmából, április 11-én Keres Emil A szerelmesek kalauza című előadóestjét mutatják be. A féri és nő érzelmi együttéléséről mesélő, álmodozó, értekező válogatásban Nyári Beáta és fényesi Tóth János, valamint Balogh Zsolt (zongora) működik közre.

Nagy sikert aratott a 2009/10-es évadban a Bubnó Tamás vezette Szent Efrém Férfikar egy este két különböző helyszínen megrendezésre került hangversenye. A Szent Péter és Pál Főplébánia Templomban kezdődő hangversenyen a szakrális helyszínhez illő műsor után a Társaskörben folytatódik a program világi művek előadásával. A két előadás között június 13-án a vendégek friss kenyeret és finom vörösbort is fogyaszthatnak.

Az Óbudai Társaskör műsorszerkesztői továbbra is nagy hangsúlyt helyeznek a fiatalokra. A Gitármuzsik Óbudán sorozat a Szegedi Országos Egyetemi Gitárverseny győzteseinek koncertjével folytatódik április 4-én. Május 26-án az Amina Musicae Kamarazenekar lép színpadra Baráti Kristóf hegedűművész társaságában, aki ezúttal karmesterként is bemutatkozik. Bach, Vivaldi, Corelli és Mozart műveiből áll majd a hangversenyük, június 20-án pedig második születésnapját ünnepli a zenekar egy Purcelltől Brittenig terjedő műsorral. (A zenekar egyéves, jubileumi koncertjének kritikáját itt olvashatják.)

A fiatalok zenei nevelését célozza a fél évszázados hagyományokkal rendelkező Mozart Klub, amelynek keretében havonta egy szombat délután kicsik és nagyok ismerkedhetnek a zene világával. Legközelebb, április 21-én az oratóriummal foglalkoznak a műsorvezetők - Varga Károly és Tóth Árpád - a zeneszerző Carissimi Jephte című műve alapján. A Csináljunk operát! keretében Donizetti Don Pasquale című vígoperáját próbálják, elemzik és április 26-án elő is adják Fehér András rendező irányításával fiatal és már bizonyított énekesek. Az egykori Miből lesz a cserebogár? című sorozat továbbélése immár nem a jövő esetleges ígéreteivel, hanem a jelen sztárjaival jelentkezik.

A klasszikus zene mellett a könnyedebb műfaj kedvelőit is várja az Óbudai Társaskör. Január óta Darvas Ferenc minden hónapban egyszer leül a Társaskör zongorája mellé és sztorizik. Nem lesz ez másként április 27-én sem, amikor megint köré lehet ülni, hallgatni a régi dallamokat, slágereket, történeteket. Május 17-én Für Anikó adja elő Hrutka Róbert és Bereményi Géza dalait. A Nőstény álom című lemez anyaga ritkán hallható előben.

Ha népzenéről vagy világzenéről van szó, Herczku Ágnes és Nikola Parov megkerülhetetlen személyiségek. Közös munkájuk már több mint tíz évre tekint vissza. Előadásukban - mint május 31-én az ÓTK-ban - a magyar, a balkáni vagy épp a görög népzene új értelmezést nyer.

A Társaskör "házi zenekara", a Budapest Ragtime Band legközelebbi, június 2-i koncertjén is helyet kapnak az elmaradhatatlan örökzöld ragtime-zenék, szvingek, zenei tréfák és paródiák is. Ez alkalommal az együttes vendége lesz egy régi tag, Kovács Ferenc "Öcsi" is, aki énekével, trombitamuzsikájával és humorával teszi feledhetetlenné az estét. Évek óta rendszeresen visszatérő zenekar a Társaskör életében a Chameleon Jazz Band. Nyárköszöntő latin műsorukat június 10-én este hét órától hallhatjuk majd.

Irodalom és zene mindig is kéz a kézben jártak a Társaskörben. Az operamesék sorozat május 7-én Hoffman meséivel folytatódik, amikor is e varázslatos dalmű legszebb részleteit, valamint a történet főhőse, E.T.A Hoffman novelláit hallhatjuk.

Karinthy Frigyes születésének 125. évfordulójára Fesztbaum Béla színművész állított össze egy irodalmi-zenei estet. A két név garancia arra, hogy a nagyérdemű kellemesen töltse az estét, ha június 14-én ellátogat az Óbudai Társaskörbe.

Immár második alkalommal rendezik meg a Társaskör Zenés Évadbúcsúztató napját. Az egész napos rendezvényre előzetes jelentkezés és válogatás után jöhetnek az amatőr előadók. A nagyteremben, a kamarateremben és a kertben felváltva folynak a zenei produkciók, míg az estet - és az intézmény hivatalos évadját - a Brass in the Five előadása zárja. A program házigazdája, műsorvezetője Lukácsházi Győző lesz június 23-án.

A képzőművészet kedvelőit a tavaszi-nyári hónapokban is több kiállítás várja az Óbudai Társaskör Galériában. Március 28-tól Szíj Kamilla grafikusművész Nem több, nem kevesebb című kiállítása lesz látható. A középgeneráció élvonalbeli alkotói közé tartozó művész a hazai képgrafika megújításának egyik képviselője. Ezúttal egyetlen egy, a térben húzódó vonalra fókuszál, s az árnyék vizualizációja foglalkoztatja.

Asztalos Zsolt képzőművész Eszperantó című tárlata május 9-én nyílik. Olyan videóműveket készít, amelyeken az eszperantó nyelv megjelenését metaforaként értelmezi. A kiállításon e nyelv segítségével egy emberi helyzetet mutat be: a hétköznapi világtól való elzárkózást, egy új belső világ megnyitását.

A pályakezdő fiatal médiaművész, Szabó Éva Eszter első önálló bemutatkozása lesz az Óbudai Társaskörben június 13-án nyíló, Repülés című kiállítása. Munkáiban a képi manipuláció segítségével mutat meg érzéseket, benyomásokat. Videóiban a kapcsolatteremtéssel foglalkozik: a társasjátékkal mint a "társas magány", illetve a papírrepülővel mint elvágyódás megtestesítőjével.

Érdemes nyomon követni a Társaskör honlapját, hiszen sok befogadott produkció is helyet kap a műsorban. Aki pedig a hivatalos évad során nem jut el Óbudára, a nyár folyamán is ellátogathat ide, hiszen a Társaskör meghitt kertje sok programmal várja majd az érdeklődőket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.
Klasszikus

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Jazz/World

Jön Juan Diego Flórez – Íme a 17. VeszprémFest teljes programja

Az öt napos zenei fesztiválon duplázik a Jazz+Az, érkezik a Postmodern Jukebox és közönség elé lép a világ egyik legnépszerűbb opera csillaga, Juan Diego Flórez.
Könyv

Minden olvasója úgy érzi, róla szól - az Utas és holdvilág kultusza

Több mint 80 évvel megjelenése után az Utas és holdvilág népszerűbb, mint valaha. Nagy sikerű rádiójáték és színpadi előadás született belőle, nemsokára pedig film is készül - utánajártunk a kultregény titkának.
Vizuál

Eredeti művek – hamis kiállítás?

Lehet-e egy punkot klasszikus kiállításon bemutatni? Kifinomult bosszú a művészeti közegtől vagy egyszerű félreértelmezés?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Klasszikus gyász

Elhunyt Sulyok Tamás karmester

Életének 90. évében elhunyt Sulyok Tamás magyar karmester, tanár. A Győri Filharmonikus Zenekar egykori igazgatóját otthonában érte utol a halál február 4-én – tudatta a szomorú hírt a társulat vezetőségével a karmester lánya, Sulyok Márta.
Klasszikus videó

Hegedűn játszott az agyműtétje közben, a sebész elveszett Mahlernél

Egy 53 éves brit muzsikus agyműtéten esett át. A hangszerét is vinnie kellett az operációra, hogy az orvosok ellenőrizni tudják, ne sérüljenek az agy más részei a beavatkozás közben.
Klasszikus bűnügy

Börtönbe megy a nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatott komolyzenét

A liverpooli nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatta a ClassicFM-et, azt mondta a bírónak, verjék csak láncra. Huszonnégy hétre tették hűvösre.
Klasszikus mozart

Egész nap Mozart zenéje szól a tavasz első napján

Egy nap, tíz koncert a Concerto Budapesttel! Március 1. vasárnap délelőtt 11-től este 10-ig kizárólag Mozart zenéje tölti meg a Zeneakadémia koncerttermeit.