Klasszikus

Kulturális csemegék Óbudán

2012.03.26. 15:15
Ajánlom
Az évad utolsó három hónapjában is különleges programokkal várja az érdeklődőket az Óbudai Társaskör.

Harsányi Mária négy éve vezeti az intézményt, amelyben évadonként körülbelül száz esemény várja a látogatókat, ezen felül a Társaskör befogadó intézményként is működik. A jövőre 25 éves ÓTK tavaszi programjai között számos olyan produkció található, amely máshol nem vagy csak ritkán látható-hallható, vagy kifejezetten erre a színpadra készült. A március 26-i sajtótájékoztatón az igazgatónő és Tóth Péter, az intézmény művészeti vezetője mutatta be a Társaskör tavaszi-nyár eleji programkínálatát.

Március utolsó napján Kassák Lajos születésének évfordulója kapcsán a Föld Színház alternatív színházi társulás tagjai emlékeznek az avantgárd jeles képviselőjére. A produkcióban a Zeneakadémia fiatal tehetségei mellett az óbudai Alternatív Közgazdasági Gimnázium tanulói is fellépnek. A 100 éve született Örkény Istvánra emlékezik az Egyperces évszázad című zenés irodalmi összeállítás április 2-án Tarján Tamás irodalmi és Várnagy Mihály zenei szerkesztésében, a Liszt Ferenc Kamarazenekar tagjainak közreműködésével. A Költészet Napja alkalmából, április 11-én Keres Emil A szerelmesek kalauza című előadóestjét mutatják be. A féri és nő érzelmi együttéléséről mesélő, álmodozó, értekező válogatásban Nyári Beáta és fényesi Tóth János, valamint Balogh Zsolt (zongora) működik közre.

Nagy sikert aratott a 2009/10-es évadban a Bubnó Tamás vezette Szent Efrém Férfikar egy este két különböző helyszínen megrendezésre került hangversenye. A Szent Péter és Pál Főplébánia Templomban kezdődő hangversenyen a szakrális helyszínhez illő műsor után a Társaskörben folytatódik a program világi művek előadásával. A két előadás között június 13-án a vendégek friss kenyeret és finom vörösbort is fogyaszthatnak.

Az Óbudai Társaskör műsorszerkesztői továbbra is nagy hangsúlyt helyeznek a fiatalokra. A Gitármuzsik Óbudán sorozat a Szegedi Országos Egyetemi Gitárverseny győzteseinek koncertjével folytatódik április 4-én. Május 26-án az Amina Musicae Kamarazenekar lép színpadra Baráti Kristóf hegedűművész társaságában, aki ezúttal karmesterként is bemutatkozik. Bach, Vivaldi, Corelli és Mozart műveiből áll majd a hangversenyük, június 20-án pedig második születésnapját ünnepli a zenekar egy Purcelltől Brittenig terjedő műsorral. (A zenekar egyéves, jubileumi koncertjének kritikáját itt olvashatják.)

A fiatalok zenei nevelését célozza a fél évszázados hagyományokkal rendelkező Mozart Klub, amelynek keretében havonta egy szombat délután kicsik és nagyok ismerkedhetnek a zene világával. Legközelebb, április 21-én az oratóriummal foglalkoznak a műsorvezetők - Varga Károly és Tóth Árpád - a zeneszerző Carissimi Jephte című műve alapján. A Csináljunk operát! keretében Donizetti Don Pasquale című vígoperáját próbálják, elemzik és április 26-án elő is adják Fehér András rendező irányításával fiatal és már bizonyított énekesek. Az egykori Miből lesz a cserebogár? című sorozat továbbélése immár nem a jövő esetleges ígéreteivel, hanem a jelen sztárjaival jelentkezik.

A klasszikus zene mellett a könnyedebb műfaj kedvelőit is várja az Óbudai Társaskör. Január óta Darvas Ferenc minden hónapban egyszer leül a Társaskör zongorája mellé és sztorizik. Nem lesz ez másként április 27-én sem, amikor megint köré lehet ülni, hallgatni a régi dallamokat, slágereket, történeteket. Május 17-én Für Anikó adja elő Hrutka Róbert és Bereményi Géza dalait. A Nőstény álom című lemez anyaga ritkán hallható előben.

Ha népzenéről vagy világzenéről van szó, Herczku Ágnes és Nikola Parov megkerülhetetlen személyiségek. Közös munkájuk már több mint tíz évre tekint vissza. Előadásukban - mint május 31-én az ÓTK-ban - a magyar, a balkáni vagy épp a görög népzene új értelmezést nyer.

A Társaskör "házi zenekara", a Budapest Ragtime Band legközelebbi, június 2-i koncertjén is helyet kapnak az elmaradhatatlan örökzöld ragtime-zenék, szvingek, zenei tréfák és paródiák is. Ez alkalommal az együttes vendége lesz egy régi tag, Kovács Ferenc "Öcsi" is, aki énekével, trombitamuzsikájával és humorával teszi feledhetetlenné az estét. Évek óta rendszeresen visszatérő zenekar a Társaskör életében a Chameleon Jazz Band. Nyárköszöntő latin műsorukat június 10-én este hét órától hallhatjuk majd.

Irodalom és zene mindig is kéz a kézben jártak a Társaskörben. Az operamesék sorozat május 7-én Hoffman meséivel folytatódik, amikor is e varázslatos dalmű legszebb részleteit, valamint a történet főhőse, E.T.A Hoffman novelláit hallhatjuk.

Karinthy Frigyes születésének 125. évfordulójára Fesztbaum Béla színművész állított össze egy irodalmi-zenei estet. A két név garancia arra, hogy a nagyérdemű kellemesen töltse az estét, ha június 14-én ellátogat az Óbudai Társaskörbe.

Immár második alkalommal rendezik meg a Társaskör Zenés Évadbúcsúztató napját. Az egész napos rendezvényre előzetes jelentkezés és válogatás után jöhetnek az amatőr előadók. A nagyteremben, a kamarateremben és a kertben felváltva folynak a zenei produkciók, míg az estet - és az intézmény hivatalos évadját - a Brass in the Five előadása zárja. A program házigazdája, műsorvezetője Lukácsházi Győző lesz június 23-án.

A képzőművészet kedvelőit a tavaszi-nyári hónapokban is több kiállítás várja az Óbudai Társaskör Galériában. Március 28-tól Szíj Kamilla grafikusművész Nem több, nem kevesebb című kiállítása lesz látható. A középgeneráció élvonalbeli alkotói közé tartozó művész a hazai képgrafika megújításának egyik képviselője. Ezúttal egyetlen egy, a térben húzódó vonalra fókuszál, s az árnyék vizualizációja foglalkoztatja.

Asztalos Zsolt képzőművész Eszperantó című tárlata május 9-én nyílik. Olyan videóműveket készít, amelyeken az eszperantó nyelv megjelenését metaforaként értelmezi. A kiállításon e nyelv segítségével egy emberi helyzetet mutat be: a hétköznapi világtól való elzárkózást, egy új belső világ megnyitását.

A pályakezdő fiatal médiaművész, Szabó Éva Eszter első önálló bemutatkozása lesz az Óbudai Társaskörben június 13-án nyíló, Repülés című kiállítása. Munkáiban a képi manipuláció segítségével mutat meg érzéseket, benyomásokat. Videóiban a kapcsolatteremtéssel foglalkozik: a társasjátékkal mint a "társas magány", illetve a papírrepülővel mint elvágyódás megtestesítőjével.

Érdemes nyomon követni a Társaskör honlapját, hiszen sok befogadott produkció is helyet kap a műsorban. Aki pedig a hivatalos évad során nem jut el Óbudára, a nyár folyamán is ellátogathat ide, hiszen a Társaskör meghitt kertje sok programmal várja majd az érdeklődőket.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Vizuál

75 év után újra Magyarországon Courbet festménye

Magyar magángyűjtő vásárolta meg, így 75 év után újra Magyarországra került az egykori Hatvany-gyűjtemény jeles darabja, Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festménye. Rövidesen a magyar közönség is láthatja az értékes alkotást.
Jazz/World

Kizökkenés a mából – Megjelent Orbán Bori első albuma

A Kaláka Kiadó gondozásában látott napvilágot Orbán Bori első lemeze Ma chanson címmel. Az album készüléséről, terveiről és vágyairól faggattuk a fiatal énekesnőt.
Plusz

A nyugalom fesztiválja vár a Káli-medencében

Pál István Szalonna és Bandája, Nagy Feró, Ferenczi György és a Pesti Rackák, a Szent Efrém Férfikar, a Fonó zenekar, de Pély Barna is ott lesz a Kőfeszten, aminek idén is a Káli-medence ad otthont augusztus 4. és 8. között. A fesztivál tíz településen, ingyenes programokkal várja az érdeklődőket.
Klasszikus

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 
Klasszikus ajánló

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.
Klasszikus interjú

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Klasszikus hír

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Klasszikus videó

Itt a titokzatos, első dal iamyank új lemezéről

A titokzatos Sarah megszületése vezeti fel az iamyank Live Ensemble új, július 28-án érkező stúdióalbumát és annak lemezbemutatóját. Ehhez a dalhoz készült a most megjelent videó. Mutatjuk.