Klasszikus

Kulturális dialógus – de hogyan?

2005.11.20. 00:00
Ajánlom
Barroso szerint Európa egyik legfontosabb értéke a kulturális és társadalmi sokszínűség Az Európai Bizottság a 2008-as esztendőt a kultúraközi párbeszéd évévé nyilvánítja. Ez a legkonkrétabb eredménye a Befogadó Európa? Látóhatár 2020 című háromnapos nemzetközi konferenciának, amelyet – többek között José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének a részvételével – Budapesten rendeztek.

Barroso szerint Európa egyik legfontosabb értéke a kulturális és társadalmi sokszínűség, ez azonban – mint az előző hetek párizsi eseményei bizonyították – könnyen feszültségekhez, sőt lázongásokhoz vezethet. Erre a problémára a kontinens csak akkor találhat választ, ha kitartóan kutatja a feszültségek okait, gyökereit. "Nemcsak arról kell beszélni, hogy mit tesz Európa a kultúrájáért, hanem azt is látni kell, mi mindent tehet a kultúra Európáért. Csak a nyitott, toleráns, a jogállamiságot tiszteletben tartó Európa tudja felvenni a versenyt a globalizált világgal" – mondta az Európai Bizottság elnöke.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felszólalásában úgy vélekedett: Európa elbizonytalanodott, mert nem tudja eldönteni, hogyan tudja egyszerre megőrizni kulturális identitását és hagyományait, s közben választ adni a globalizációs kihívásokra. Bozóki András kulturális miniszter szerint a franciaországi lázadás riasztó jel, de nem kérdőjelezi meg, hogy folytatni kell a kultúrák közötti párbeszédet.

Borúlátóbban nyilatkozott a brit EU-elnökség nevében felszólaló David Lammy kulturális miniszter, aki szerint "nem érdemes titkolni és takargatni, hogy az utóbbi hetek nyugat-európai zavargásai, a felgyújtott autók százai egy csapásra megsemmisítették a multikulturális társadalomról vallott korábbi, utópisztikus nézeteket". Szerinte ez a krízishelyzet valójában nemzeti identitási válság, amit csak úgy lehet megoldani, ha "feltárjuk az egyes emberek történetét". A következő EU-elnökség nevében Franz Morak osztrák kulturális miniszter arra ösztönözte az Európai Unió tagjait, hogy a jövőben legyenek sokkal aktívabbak az olyan kulturális támogatások területén, amelyek túllépnek a nemzetállami, illetve a regionális kereteken.

Tájékoztatási központ a Merlin Színházban

José Manuel Barroso nyitotta meg az új Európai Tájékoztatási és Kulturális Központot (ETKK) a Merlin Színházban. A megnyitón részt vett Demszky Gábor főpolgármester és Baráth Etele, az európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter. Magács László, a színház és az ETKK igazgatója kérdésünkre elmondta: egy olyan „élő helyet” szeretnének létrehozni, ahol a középiskolásoktól a nyugdíjasokig mindenki segítséget és tájékoztatást kaphat bármilyen, az Európai Unióval kapcsolatos kérdésre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Nyomozás az Operában – akcióban a jogi osztály

Noha az egyik legfelemelőbb érzés kétségkívül a művészeket illeti, amikor a színpadon megcsillogtathatják tudásukat, majd fürdőzhetnek a közönség jól megérdemelt elismerésében, mégis, ahhoz, hogy ez létrejöhessen, többek között az Opera jogi csapatának hathatós közreműködésére is szükség van.
Színház

Végigsöpör a tao-változások előszele a színházi szakmán

Az Orlai Produkciós Iroda és a Veres1Színház is csatlakozott a vészharangot megkongató magánszínházakhoz, akik a társasági adókból történő kultúratámogatási lehetőség megszűnése miatt kerültek nehéz helyzetbe.
Vizuál

Színházi reklámfogás volt a megtalált Picasso-festmény

Hamisnak bizonyultak a hat éve ellopott Picasso-festmény felbukkanásáról szóló hírek. A kép megtalálását bejelentő holland írónő elmondása szerint "tréfa áldozata lett". Egy belgiumi színházi produkció alkotói közölték, hogy ők csapták be a megtalálót és hamisítvány a Romániában talált, Picassónak tulajdonított festmény - közölte a holland NOS televízió.
Színház

A Magvető Café-ban is elmaradnak a tervezett bemutatók januártól

A kulturális tao-támogatás megvonása a Magvető Cafét is érzékenyen érinti. Közleményükben arról írnak, januártól biztosan elmaradnak a tervezett saját előadások.
Zenés színház

A hazai zenés színház „mindenese”: Szemenyei János

Színész és zeneszerző egy személyben, aki igazi otthonát a zenés színpadokon találta meg. Szemenyei János Kult50-ben megjelent portréja.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Ismét tehetséges fiataloké az Óbudai Társaskör színpada

Gitármuzsika, az év fiatal jazz-zenészei és olaszmánia Óbudán.
Klasszikus érdi tamás

Miért nem vették fel a Zeneakadémiára ezt a tehetséges zongoristát?

Ezt kérdezte a legendás Leon Fleisher, amikor először találkozott Érdi Tamással. A torontói Királyi Konzervatórium zongora tanszakán látássérültként is elfogadták a fiatalember jelentkezését, ezt a napot örökíti meg a következő szemelvényünk a zongoraművészről szóló könyvből.
Klasszikus nfz

A zene ajándék

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar 2018/2019. évadának koncertjeire már feltölthető ajándékkártyával is vásárolhatóak jegyek.
Klasszikus la scala

Nyolc percen át ünnepelték Kurtág operáját, a zeneszerző rádión hallgatta az előadást

Nyolc percig tapsolta Kurtág György első operájának ősbemutatóját a Scala milánói operaház közönsége csütörtök este - számolt be a Corriere della Sera olasz napilap a többnyire szakmai közönség előtt tartott előadásról.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Mozgássérült sportoló és siket színésznő is fellép Frenáknál

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának november 17-i adásában vendégünk lesz Rohmann Ditta gornodkaművész, Borbély László zongoraművész, Frenák Pál koreográfus, Horváth László, a Fonó igazgatója.