Klasszikus

Kulturális dialógus – de hogyan?

2005.11.20. 00:00
Ajánlom
Barroso szerint Európa egyik legfontosabb értéke a kulturális és társadalmi sokszínűség Az Európai Bizottság a 2008-as esztendőt a kultúraközi párbeszéd évévé nyilvánítja. Ez a legkonkrétabb eredménye a Befogadó Európa? Látóhatár 2020 című háromnapos nemzetközi konferenciának, amelyet – többek között José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének a részvételével – Budapesten rendeztek.

Barroso szerint Európa egyik legfontosabb értéke a kulturális és társadalmi sokszínűség, ez azonban – mint az előző hetek párizsi eseményei bizonyították – könnyen feszültségekhez, sőt lázongásokhoz vezethet. Erre a problémára a kontinens csak akkor találhat választ, ha kitartóan kutatja a feszültségek okait, gyökereit. "Nemcsak arról kell beszélni, hogy mit tesz Európa a kultúrájáért, hanem azt is látni kell, mi mindent tehet a kultúra Európáért. Csak a nyitott, toleráns, a jogállamiságot tiszteletben tartó Európa tudja felvenni a versenyt a globalizált világgal" – mondta az Európai Bizottság elnöke.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felszólalásában úgy vélekedett: Európa elbizonytalanodott, mert nem tudja eldönteni, hogyan tudja egyszerre megőrizni kulturális identitását és hagyományait, s közben választ adni a globalizációs kihívásokra. Bozóki András kulturális miniszter szerint a franciaországi lázadás riasztó jel, de nem kérdőjelezi meg, hogy folytatni kell a kultúrák közötti párbeszédet.

Borúlátóbban nyilatkozott a brit EU-elnökség nevében felszólaló David Lammy kulturális miniszter, aki szerint "nem érdemes titkolni és takargatni, hogy az utóbbi hetek nyugat-európai zavargásai, a felgyújtott autók százai egy csapásra megsemmisítették a multikulturális társadalomról vallott korábbi, utópisztikus nézeteket". Szerinte ez a krízishelyzet valójában nemzeti identitási válság, amit csak úgy lehet megoldani, ha "feltárjuk az egyes emberek történetét". A következő EU-elnökség nevében Franz Morak osztrák kulturális miniszter arra ösztönözte az Európai Unió tagjait, hogy a jövőben legyenek sokkal aktívabbak az olyan kulturális támogatások területén, amelyek túllépnek a nemzetállami, illetve a regionális kereteken.

Tájékoztatási központ a Merlin Színházban

José Manuel Barroso nyitotta meg az új Európai Tájékoztatási és Kulturális Központot (ETKK) a Merlin Színházban. A megnyitón részt vett Demszky Gábor főpolgármester és Baráth Etele, az európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter. Magács László, a színház és az ETKK igazgatója kérdésünkre elmondta: egy olyan „élő helyet” szeretnének létrehozni, ahol a középiskolásoktól a nyugdíjasokig mindenki segítséget és tájékoztatást kaphat bármilyen, az Európai Unióval kapcsolatos kérdésre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.