Klasszikus

Kulturális dialógus – de hogyan?

2005.11.20. 00:00
Ajánlom
Barroso szerint Európa egyik legfontosabb értéke a kulturális és társadalmi sokszínűség Az Európai Bizottság a 2008-as esztendőt a kultúraközi párbeszéd évévé nyilvánítja. Ez a legkonkrétabb eredménye a Befogadó Európa? Látóhatár 2020 című háromnapos nemzetközi konferenciának, amelyet – többek között José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének a részvételével – Budapesten rendeztek.

Barroso szerint Európa egyik legfontosabb értéke a kulturális és társadalmi sokszínűség, ez azonban – mint az előző hetek párizsi eseményei bizonyították – könnyen feszültségekhez, sőt lázongásokhoz vezethet. Erre a problémára a kontinens csak akkor találhat választ, ha kitartóan kutatja a feszültségek okait, gyökereit. "Nemcsak arról kell beszélni, hogy mit tesz Európa a kultúrájáért, hanem azt is látni kell, mi mindent tehet a kultúra Európáért. Csak a nyitott, toleráns, a jogállamiságot tiszteletben tartó Európa tudja felvenni a versenyt a globalizált világgal" – mondta az Európai Bizottság elnöke.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felszólalásában úgy vélekedett: Európa elbizonytalanodott, mert nem tudja eldönteni, hogyan tudja egyszerre megőrizni kulturális identitását és hagyományait, s közben választ adni a globalizációs kihívásokra. Bozóki András kulturális miniszter szerint a franciaországi lázadás riasztó jel, de nem kérdőjelezi meg, hogy folytatni kell a kultúrák közötti párbeszédet.

Borúlátóbban nyilatkozott a brit EU-elnökség nevében felszólaló David Lammy kulturális miniszter, aki szerint "nem érdemes titkolni és takargatni, hogy az utóbbi hetek nyugat-európai zavargásai, a felgyújtott autók százai egy csapásra megsemmisítették a multikulturális társadalomról vallott korábbi, utópisztikus nézeteket". Szerinte ez a krízishelyzet valójában nemzeti identitási válság, amit csak úgy lehet megoldani, ha "feltárjuk az egyes emberek történetét". A következő EU-elnökség nevében Franz Morak osztrák kulturális miniszter arra ösztönözte az Európai Unió tagjait, hogy a jövőben legyenek sokkal aktívabbak az olyan kulturális támogatások területén, amelyek túllépnek a nemzetállami, illetve a regionális kereteken.

Tájékoztatási központ a Merlin Színházban

José Manuel Barroso nyitotta meg az új Európai Tájékoztatási és Kulturális Központot (ETKK) a Merlin Színházban. A megnyitón részt vett Demszky Gábor főpolgármester és Baráth Etele, az európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter. Magács László, a színház és az ETKK igazgatója kérdésünkre elmondta: egy olyan „élő helyet” szeretnének létrehozni, ahol a középiskolásoktól a nyugdíjasokig mindenki segítséget és tájékoztatást kaphat bármilyen, az Európai Unióval kapcsolatos kérdésre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Klasszikus

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Színház

Schiller klasszikusával érkezik a Radnóti Színház új stream-előadása

Új online bemutatóra készül a Radnóti Színház, Friedrich Schiller örök érvényű Don Carlosát Sándor Júlia és Nagy Péter István átiratában ismerheti meg a közönség.
Jazz/World

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.
Jazz/World

Dresch Mihály az idei Fonó-díjak nagy nyertese

Vasárnap este az online térben nézhette meg a közönség az első Fonó-díj átadóját. Tizenegy kategóriában osztották ki a díjakat a legjobbnak ítélt művészeknek, lemezeknek és programsorozatoknak, valamint átadtak egy életműdíjat is, amelyet a közönség szavazatai alapján Dresch Mihálynak ítélt oda a zsűri.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Klasszikus hír

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.
Klasszikus ajánló

Csajkovszkij legnépszerűbb zongoraversenyével lép fel Farkas Gábor

Farkas Gábor zongoraművész közreműködésével ad online hangversenyt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Nánási Henrik vezényletével csütörtökön a Zeneakadémiáról.
Klasszikus online közvetítés

Feledkezzünk bele a klasszikus zene dallamaiba!

A Filharmónia Magyarország novemberben nyitotta meg virtuális koncerttermét, így a vírushelyzethez alkalmazkodva folytatják missziójukat és népszerűsítik a klasszikus zenét. Az élő közvetítések a Filharmónia közösségi oldalain követhetőek. Márciusban közel húsz koncerten hallhatja a közönség hazánk legkiválóbb zenekarait, művészeit.
Klasszikus hír

Az Emmi szerint pártpolitikai csatározás a 100 Tagú Cigányzenekar költözési ügye

Kásler Miklós pártpolitikai csatározásnak nevezte, hogy a 100 Tagú Cigányzenekarnak költöznie kell a VII. kerületből, a VII. kerületi vezetés viszont állítja, hogy találtak helyet a zenekarnak.