Klasszikus

Kulturális fesztivál a Parlament előtt

2005.07.07. 00:00
Ajánlom
Második alkalommal rendezik meg a Budapesti Tér-Film-Zene Fesztivált a Parlament előtt, a Kossuth téren július 8-tól augusztus 7-ig. Az ingyenesen látogatható, igényes szórakozást nyújtó rendezvény programját Szinetár Miklós, a Magyar Állami Operaház nemrég leköszönt intendáns-főigazgatójának művészeti tanácsai alapján állították össze.

A fesztivált a Bécsben már tizennégy éve sikeresen működő Bécsi Filmfesztivál alapján rendezik meg. A szervezők arra törekednek, hogy az igényes környezet, a kényelmes székek, valamint a minőségi gasztronómiai ellátás mellett az alkalmazott technikai eszközök is megfelelően magas színvonalúak legyenek. A kivetítők, amelyek a legmodernebb technológiát képviselik, nappali fényviszonyok közötti vetítésre is alkalmasak.

A fesztivál programján klasszikus zenei és balettfilmek, televíziós színházi előadások és régi magyar filmek szerepelnek. Idén új elemként színházi dal- és táncjátékok, operett-előadások és jazz-programok is színesítik a választékot, esténként 22:00 órától pedig élő zongorakísérettel ellátott némafilmeket láthatnak az érdeklődők.

A komolyzene-barátok számára különösen érdekesnek ígérkezik az a sorozat, amelynek keretében Beethoven összes szimfóniáját levetítik majd Herbert von Karajan, illetve Kobayashi Ken-Ichiro vezényletével. Szombatonként pedig – a heti műsorrendtől eltérően – 19:00 órakor magyarországi premierként egy-egy operafilm lesz látható: a Don Carlos, a Don Giovanni, a Falstaff és a Rózsalovag.

A Parlament előtt ezerötszáz kényelmes ülőhely, valamint a Kárpátia Étterem által üzemeltetett vendéglátó pavilonok várják a filmrajongókat. A szervezők gondoskodunk a kismamákról is – részükre külön pavilont biztosítanak, hogy babájukat elláthassák –, valamint a kerékpárral érkezőknek biztonságos biciklitárolót bocsátanak rendelkezésükre. Állandó mentőszolgálat, idegen nyelveket beszélő hostessek, mozgáskorlátozottak igényeit is kielégítő szociális létesítmények és biztonsági szolgálat gondoskodik a Fesztivál gördülékeny menetéről.

A részletes program és további információk az alábbi honlapon olvashatók.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Itt hallgathatja meg Kurtág György operáját élőben

Ma este mutatják be Kurtág György első operáját a milánói Scalában. Az előadást az olasz közrádió és a Bartók Rádió élőben közvetíti, az interneten ön is meghallgathatja!
Vizuál

Ön mit szól a legújabb budapesti Sisi-szoborhoz?

Új, egész alakos szobrot kapott Sisi, azaz Erzsébet királyné a Madách téren, ám felmerül néhány kérdés az alkotással kapcsolatban.
Klasszikus

Nyolc percen át ünnepelték Kurtág operáját, a zeneszerző rádión hallgatta az előadást

Nyolc percig tapsolta Kurtág György első operájának ősbemutatóját a Scala milánói operaház közönsége csütörtök este - számolt be a Corriere della Sera olasz napilap a többnyire szakmai közönség előtt tartott előadásról.
Klasszikus

Klasszikus zenei minikoncertek nyolc budapesti szórakozóhelyen

Szombaton késő délutántól éjfélig A zene éjszakája - csak klasszikusan címmel ünneplik Pest, Buda és Óbuda egyesülését.
Könyv

A nő, aki beleszületett az irodalomba, és azóta is benne él – Szabó T. Anna

Első novelláskötetét, a Töréstesztet egyfajta katalizátornak szánta, hogy begyújtson valamit, akkor is, ha fáj, hiszen nem lehet megúszni. Szabó T. Anna Kult50-ben megjelent portréja.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus nfz

A zene ajándék

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar 2018/2019. évadának koncertjeire már feltölthető ajándékkártyával is vásárolhatóak jegyek.
Klasszikus la scala

Nyolc percen át ünnepelték Kurtág operáját, a zeneszerző rádión hallgatta az előadást

Nyolc percig tapsolta Kurtág György első operájának ősbemutatóját a Scala milánói operaház közönsége csütörtök este - számolt be a Corriere della Sera olasz napilap a többnyire szakmai közönség előtt tartott előadásról.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Mozgássérült sportoló és siket színésznő is fellép Frenáknál

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának november 17-i adásában vendégünk lesz Rohmann Ditta gornodkaművész, Borbély László zongoraművész, Frenák Pál koreográfus, Horváth László, a Fonó igazgatója.
Klasszikus hír

Balázs János a „Cziffra Kápolnában” ad koncertet

A Liszt és Prima-díjas zongoraművész belgiumi, kolumbiai és kanadai hangversenyei után a Fondation Cziffra által rendezett SenLiszt Fesztivál díszvendége, és fellép a Saint-Frambourg Kápolnában is.
Klasszikus interjú

Szabó Balázs a Zeneakadémia orgonájáról: Roncsból remekművet

Az október talán legjelentősebb eseménye a Zeneakadémián a száztizenegy éves orgona újjászületése. Szabó Balázs, a rekonstrukció megálmodója és szakértője a projekt nehézségei és sikerei mellett az orgonisták „éjszakai életéről” is fellebbentette a fátylat.