Klasszikus

Kulturális fesztivál a Parlament előtt

2005.07.07. 00:00
Ajánlom
Második alkalommal rendezik meg a Budapesti Tér-Film-Zene Fesztivált a Parlament előtt, a Kossuth téren július 8-tól augusztus 7-ig. Az ingyenesen látogatható, igényes szórakozást nyújtó rendezvény programját Szinetár Miklós, a Magyar Állami Operaház nemrég leköszönt intendáns-főigazgatójának művészeti tanácsai alapján állították össze.

A fesztivált a Bécsben már tizennégy éve sikeresen működő Bécsi Filmfesztivál alapján rendezik meg. A szervezők arra törekednek, hogy az igényes környezet, a kényelmes székek, valamint a minőségi gasztronómiai ellátás mellett az alkalmazott technikai eszközök is megfelelően magas színvonalúak legyenek. A kivetítők, amelyek a legmodernebb technológiát képviselik, nappali fényviszonyok közötti vetítésre is alkalmasak.

A fesztivál programján klasszikus zenei és balettfilmek, televíziós színházi előadások és régi magyar filmek szerepelnek. Idén új elemként színházi dal- és táncjátékok, operett-előadások és jazz-programok is színesítik a választékot, esténként 22:00 órától pedig élő zongorakísérettel ellátott némafilmeket láthatnak az érdeklődők.

A komolyzene-barátok számára különösen érdekesnek ígérkezik az a sorozat, amelynek keretében Beethoven összes szimfóniáját levetítik majd Herbert von Karajan, illetve Kobayashi Ken-Ichiro vezényletével. Szombatonként pedig – a heti műsorrendtől eltérően – 19:00 órakor magyarországi premierként egy-egy operafilm lesz látható: a Don Carlos, a Don Giovanni, a Falstaff és a Rózsalovag.

A Parlament előtt ezerötszáz kényelmes ülőhely, valamint a Kárpátia Étterem által üzemeltetett vendéglátó pavilonok várják a filmrajongókat. A szervezők gondoskodunk a kismamákról is – részükre külön pavilont biztosítanak, hogy babájukat elláthassák –, valamint a kerékpárral érkezőknek biztonságos biciklitárolót bocsátanak rendelkezésükre. Állandó mentőszolgálat, idegen nyelveket beszélő hostessek, mozgáskorlátozottak igényeit is kielégítő szociális létesítmények és biztonsági szolgálat gondoskodik a Fesztivál gördülékeny menetéről.

A részletes program és további információk az alábbi honlapon olvashatók.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.