Klasszikus

Kulturális kavalkád Zemplénben

2008.07.24. 00:00
Ajánlom
A sárospataki Rákóczi-vár udvarán Michel Bourdoncle zongorista és a Budafoki Dohnányi Zenekar közös koncertjével nyitja meg kapuit a Zempléni Fesztivál. Az idén tizenhetedik alkalommal megrendezett programsorozaton augusztus 8. és 17. között tizenkilenc település több mint 40 helyszínén, mintegy 55 programmal várják az érdeklődőket.

A tavalyi fesztivál jellegét, szerkezetét és programválasztékát megőrizve ezúttal is számos érdekességgel várják a Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe látogatókat – tudtuk meg Turjányi Miklós fesztiváligazgatótól a mai sajtótájékoztatón. A kiállítások, zenés színházi előadások, táncprodukciók koncertek és családi programok mellett többek között reneszánsz filmfesztiválra is ellátogathatnak az érdeklődők. A szervezők minden évben igyekeznek valami újat létrehozni, így ezúttal színművészeti egyetemisták közreműködésével állítják színpadra Mendelssohn Szentivánéji álmát.

Idén is lesz éjszakai jazz, ahol többek között a Bolla Quartett, a Fábián Juli Jazz Riff és a Babos Project Special várja a műfaj szerelmeseit. Folytatódnak a kirándulókoncertek is, amelyeken – a zene élvezete mellett – lehetőség nyílik a régió kulturális és természeti kincseinek megismerésére. A koncertek mellett számos színházi előadás is bekerült a programba: lesz S.Ö.R. (Shakespeare Összes Röviden – angolul), operettválogatás a Budapesti Operettszínház művészeivel és Villon-összeállítás is Mácsai Pál és Huzella Péter előadásában.

Kicsiknek és nagyoknak egyaránt szól a Honvéd Táncszínház Zene-bona, szana-szét című előadása a Hegedős Együttes, M. Simon Andrea és Chován Gábor közreműködésével. A produkcióban kortárs költők, köztük Fecske Csaba, Kukorelly Endre, Tóth Krisztina gyermekszemüveggel írt friss versei, ritmusjátékok, zene és tánc egyaránt helyet kapott. A Szerencsre látogató családok pedig lovagok, udvarhölgyek és mutatványosok társaságokban tölthetnek el egy délutánt Mátyás király udvarában.

A művész-lét szépségeiről és nehézségeiről mesél a londoni Királyi Operaházat, a milánói Scalát és a New York-i Metropolitan Operát is megjárt Rost Andrea, aki néhány népszerű dallal is megajándékozza a közönséget. A fesztivál záróhangversenyén Schubert-, Mozart- és Pergolesi-dallamok csendülnek fel a Liszt Ferenc Kamarazenekar előadásában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.