Klasszikus

Kulturális rendezvénysorozat Brüsszelben

2011.01.27. 13:00
Ajánlom
Magyarország fókuszban címmel több hónapos, számos művészeti ágra kiterjedő kulturális rendezvénysorozat kezdődik Brüsszelben.

Az április 30-áig tartó sorozat nyitórendezvényére, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar kedd esti koncertjére, amelyen Kocsis Zoltán vezényel, Schmitt Pál köztársasági elnököt is meghívták díszvendégként. A színes programot Paul Dujardin, a brüsszeli szépművészeti palota (Palais des Beaux-Arts) főigazgatója, Hernyes Zoltán belgiumi magyar nagykövet, Forgács Péter filmrendező-médiaművész, főszervező, valamint Kocsis Zoltán mutatta be a sajtónak. Hernyes Zoltán kiemelte, hogy a sorozat az Európai Unió soros elnökségéhez kapcsolódik, hiszen ezt a tisztet ebben a félévben Magyarország tölti be. Emlékeztetett arra, hogy a magyar elnökségi programot úgy állították össze, hogy abban kidomborodjék az úgynevezett emberi tényező, ahhoz pedig szorosan kapcsolódik a kultúra is. Forgács Péter és Paul Dujardin a sajtó előtt elsősorban a rendezvények multikulturális, több művészeti ágat felvonultató jellegét emelték ki. Reményi Krisztina, a brüsszeli magyar kulturális intézet vezetője hangsúlyozta: a sorozat többéves előkészítő munka révén jöhetett létre. A sorozat nyitányaként szolgáló két koncerten elsősorban Liszt- és Bartók-művek hangzanak el. Kocsis Zoltán a zenei programot részletezve méltatta a két zeneszerző munkásságát, és emlékeztetett arra, hogy a művész születésének kétszázadik évfordulója alkalmából idén Liszt-évet rendeznek.

A sorozat keretében fellép Brüsszelben a Budapesti Fesztiválzenekar Fischer Iván vezényletével, Kocsis Zoltán, Kelemen Barnabás hegedűművész, valamint Ránki Dezső és Csalog Gábor zongoraművészek. Hallható lesz Pintér Béla Parasztoperája is. A Balkan Trafik fesztiválon a magyar népzenéből és bábművészetből is ízelítőt kaphat a közönség. A múzeum saját szervezésű ünnepnapján mások mellett a Frenák Pál Társulat és a Hólyagcirkusz Társulat lép fel. Képzőművészeti kiállításon mutatkozik be hét kortárs magyar művész: Benczúr Emese, Bukta Imre, Drozdik Orsolya, Kicsiny Balázs, Várnai Gyula, Szilágyi Lenke és Gerhes Gábor. A programsorozat irodalmi rendezvényein pedig olyan magyar szerzőkkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők, mint Esterházy Péter, Bartis Attila, Dragomán György vagy Tóth Krisztina. A dunai exodus című multimédiás bemutató Forgács Péter alkotása - a művész erről beszélve a sajtótájékoztatón a Duna történelmi jellegét és szerepét emelte ki.A sorozat keretében számos filmvetítést is tartanak: válogatást láthatnak az érdeklődők a magyar filmtörténet számos kiemelkedő alkotásából, Forgács Péter filmjeiből, továbbá magyar rövidfilmekből.

A keddi sajtótájékoztatón újságírói kérdés hangzott el arról, hogy nem befolyásolják-e a rendezvényeket a kultúra kezelésével kapcsolatban Magyarországon a közelmúltban megfogalmazott kritikák. Dujardin ezzel kapcsolatban azt hangoztatta, hogy reményei szerint nem, ugyanakkor érzékeny füllel figyelt a bírálatok említésénél. Egyúttal szolidaritását fejezte ki a magyar művészekkel. Forgács Péter szintén reményének adott hangot, hogy a problémára a legjobb megoldást találják Magyarországon, és fontosnak mondta, hogy a sorozat a kultúrára összpontosítson, és ne foglalkozzon politikával. Hozzátette: a kultúra fontosabb üzeneteket közvetít egy országról, mint a napi politika.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

10 érdekesség a 35 éves Amadeusról

1984 szeptemberében mutatták be az Egyesült Államokban Miloš Forman filmjét, amely ugyan hemzseg a történelmi pontatlanságoktól, mégsem tudjuk megunni. Összeszedtünk tíz érdekességet róla.
Klasszikus

Ránki Dezső szólóestet ad a Müpában

Beethoven és Schumann műveit adja el szólóestjén Ránki Dezső, az MVM Koncertek - A Zongora című koncertsorozat évadnyitó koncertjén.
Vizuál

85 évesen is filmet forgat Sophia Loren

Születésnapját ünnepli az olasz film egyik legnagyobb sztárja, akit szókimondó, határozott nőként ismerünk a filmvásznon. Sophia Loren hatvanéves karrierje mögött egy fegyelmezett, tudatos nő áll.
Tánc

Járt már balettórán? Most érdemes benézni a Táncművészeti Egyetemre

Nyílt balett- és néptáncóra, könyvbemutató, épületbejás, jelmezek és berendezett enteriőr várja a látogatókat a kulturális örökség napjai alkalmából a Magyar Táncművészeti Egyetemen szombaton.
Színház

Tematikus sétaútvonalaink a Színházak Éjszakájára

Szubjektív ajánlónkban a játékosságot kerestük. Harmincnégy színház programjai közül választottunk ki néhányat, a színészmesterség foglalkozásoktól a nyilvános próbákon és improvizációs játékokon át a kulisszajárásokig.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus állás

Zenészeket keres az Európai Unió Ifjúsági Zenekara

Az Európai Unió Ifjúsági Zenekarában 2003 óta játszanak magyar muzsikusok. Idén újra tagfelvételt hirdetnek – mutatjuk a részleteket!
Klasszikus óbudai társaskör

Októberi kínálat az Óbudai Társaskörben

Az Óbudai Társaskör az Anima Musicae Kamarazenekar új sorozatával nyitja meg a 2019/2020-as évadát a zene világnapján, október 1-jén.
Klasszikus ajánló

Ránki Dezső szólóestet ad a Müpában

Beethoven és Schumann műveit adja el szólóestjén Ránki Dezső, az MVM Koncertek - A Zongora című koncertsorozat évadnyitó koncertjén.
Klasszikus magazin

10 érdekesség a 35 éves Amadeusról

1984 szeptemberében mutatták be az Egyesült Államokban Miloš Forman filmjét, amely ugyan hemzseg a történelmi pontatlanságoktól, mégsem tudjuk megunni. Összeszedtünk tíz érdekességet róla.
Klasszikus orgona

Magyar orgonista Japán egyik legjobb koncerttermének rezidens orgonistája

Simon Rattle egyenesen a világ legjobb modern koncerttermének nevezte a szapporói Kitara Hangversenytermet, amelynek rezidens orgonistája az új évadtól Tabajdi Ádám.