Klasszikus

Kulturális rendezvénysorozat Brüsszelben

2011.01.27. 13:00
Ajánlom
Magyarország fókuszban címmel több hónapos, számos művészeti ágra kiterjedő kulturális rendezvénysorozat kezdődik Brüsszelben.

Az április 30-áig tartó sorozat nyitórendezvényére, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar kedd esti koncertjére, amelyen Kocsis Zoltán vezényel, Schmitt Pál köztársasági elnököt is meghívták díszvendégként. A színes programot Paul Dujardin, a brüsszeli szépművészeti palota (Palais des Beaux-Arts) főigazgatója, Hernyes Zoltán belgiumi magyar nagykövet, Forgács Péter filmrendező-médiaművész, főszervező, valamint Kocsis Zoltán mutatta be a sajtónak. Hernyes Zoltán kiemelte, hogy a sorozat az Európai Unió soros elnökségéhez kapcsolódik, hiszen ezt a tisztet ebben a félévben Magyarország tölti be. Emlékeztetett arra, hogy a magyar elnökségi programot úgy állították össze, hogy abban kidomborodjék az úgynevezett emberi tényező, ahhoz pedig szorosan kapcsolódik a kultúra is. Forgács Péter és Paul Dujardin a sajtó előtt elsősorban a rendezvények multikulturális, több művészeti ágat felvonultató jellegét emelték ki. Reményi Krisztina, a brüsszeli magyar kulturális intézet vezetője hangsúlyozta: a sorozat többéves előkészítő munka révén jöhetett létre. A sorozat nyitányaként szolgáló két koncerten elsősorban Liszt- és Bartók-művek hangzanak el. Kocsis Zoltán a zenei programot részletezve méltatta a két zeneszerző munkásságát, és emlékeztetett arra, hogy a művész születésének kétszázadik évfordulója alkalmából idén Liszt-évet rendeznek.

A sorozat keretében fellép Brüsszelben a Budapesti Fesztiválzenekar Fischer Iván vezényletével, Kocsis Zoltán, Kelemen Barnabás hegedűművész, valamint Ránki Dezső és Csalog Gábor zongoraművészek. Hallható lesz Pintér Béla Parasztoperája is. A Balkan Trafik fesztiválon a magyar népzenéből és bábművészetből is ízelítőt kaphat a közönség. A múzeum saját szervezésű ünnepnapján mások mellett a Frenák Pál Társulat és a Hólyagcirkusz Társulat lép fel. Képzőművészeti kiállításon mutatkozik be hét kortárs magyar művész: Benczúr Emese, Bukta Imre, Drozdik Orsolya, Kicsiny Balázs, Várnai Gyula, Szilágyi Lenke és Gerhes Gábor. A programsorozat irodalmi rendezvényein pedig olyan magyar szerzőkkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők, mint Esterházy Péter, Bartis Attila, Dragomán György vagy Tóth Krisztina. A dunai exodus című multimédiás bemutató Forgács Péter alkotása - a művész erről beszélve a sajtótájékoztatón a Duna történelmi jellegét és szerepét emelte ki.A sorozat keretében számos filmvetítést is tartanak: válogatást láthatnak az érdeklődők a magyar filmtörténet számos kiemelkedő alkotásából, Forgács Péter filmjeiből, továbbá magyar rövidfilmekből.

A keddi sajtótájékoztatón újságírói kérdés hangzott el arról, hogy nem befolyásolják-e a rendezvényeket a kultúra kezelésével kapcsolatban Magyarországon a közelmúltban megfogalmazott kritikák. Dujardin ezzel kapcsolatban azt hangoztatta, hogy reményei szerint nem, ugyanakkor érzékeny füllel figyelt a bírálatok említésénél. Egyúttal szolidaritását fejezte ki a magyar művészekkel. Forgács Péter szintén reményének adott hangot, hogy a problémára a legjobb megoldást találják Magyarországon, és fontosnak mondta, hogy a sorozat a kultúrára összpontosítson, és ne foglalkozzon politikával. Hozzátette: a kultúra fontosabb üzeneteket közvetít egy országról, mint a napi politika.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.