Klasszikus

Kultúrát szemétért - Sziget, 6. nap

2007.08.14. 00:00
Ajánlom
Jelentem, visszajött a meleg, ismét szívhatjuk a port. Igaz, a húzósabb területek még úgy néznek ki, mint a szántóföld, ahol most vonult végig néhány traktor, de kétségtelenül javult a helyzet. Ennek örömére kábé annyian vagyunk, mint egy indiai városban: négy lépés normális tempóban való megtételének megörül az ember.
 
 

Az Octopus Sátorban egyre többen fekszenek, egyre hosszabb ideig. Ez a babzsákfotel jó találmány! Minden nap délután háromkor a Largo Egyesület szervezésében hangzik el egy koncert, ma Antal Gábor és Schell Dóra jóvoltából néhány klasszikusra és jazz standardekre pihenhetett a nagyérdemű. Antal Gábor egy Bach- és egy Bartók-darabbal kezdett; kicsit fáztam tőle, hogy a közönség hogyan reagál, de szép tapsot kapott, megérdemelten. Aztán megmutatta jazz-zongorista és zeneszerzői tudását is. Schell Dóra finom, elegáns, bájos jelenség a színpadon, a hangja elragadó, gesztenyebarna tónusú. Hallgattam volna őket tovább…

 
 

De vége lett a műsornak, én pedig átmentem a TÁP Színház sátrába, ahol a kikiáltó személyre szabott egyperces előadásokat ígért. A belépődíj egy darab szemét, amit egy kék nejlonzsákban kellett elhelyezni a bejárat mellett. Nem mint vendég, hanem mint újságíró-fotós merészkedtem be, és végignéztem négy "etűdöt". A szitu a következő: a vendég egy születésnapi partira érkezik, egy fiatal lány az ünnepelt. A bejáratnál a kezébe nyomnak egy dobozt, amelyben az ajándék lapul; a delikvensnek fogalma sincs, hogy mi van benne. Bejön, mindenki bemutatkozik, feltehetően a fiatal lány családja (apa részeg, kutya vizel), eléneklik a Happy Birthdayt, majd jöhet az ajándék. Hogy, hogy nem, a dobozban egy szexuális segédeszköz lapul. A család férfitagjai kiabálva kidobják a vendéget, az apa (minden egyes alkalommal egy jó kis esés közben) tettleg megfenyegeti, hogy az ő lánya házába többet ilyen barát be nem teheti a lábát. A família női része viszont örömének ad hangot, és nagy hajtépés közben egymás kezéből kapkodják ki a …-t. A történet ennyi, a nézőknek szinte reagálni sincs idejük, annyira röhögnek, és már kint is vannak. A felismerés pillanata ad némi kapaszkodót a továbbiakra, érdekes módon a két holland versenyző jobban kivágta magát a helyzetből, mint az angol és a magyar. Az egész dolognak nem túl sok értelme van, de legalább a színészek jól szórakoznak. Máté Zsoltot külön megemlítem, ugyanis ő nem vesz részt a perpatvarban, mert ő a televízió, akit mindig el kell zárni. 30 másodperces adásokat rögtönöz, mindig mást, aztán elhallgat. Régebben láttam már egy előadást, ahol a tévét játszó színésznőnek volt a legnagyobb sikere. Ha színész vagy, és a próbatáblán a neved mellett a Televízió szerepet olvasod, örülj! Öt perc után, kitoloncolás nélkül, békében távoztam a sátorból, ahová egyre nagyobb tömeg szeretett volna bejutni.

 
 

Visszatértem az Octopus Nagysátorba, az Opera Viva növendékeinek koncertjére. A stúdiósok a Fringe Fesztiválon tűntek fel, az ott nyújtott produkciójuk nyomán kaptak meghívást a Szigetre, ahova egy kisebb, négy főnyi csapat érkezett: Gaál Csaba, Kertész Mónika, Szabó Krisztina és Szmirnov Krisztina. Mozart, Rossini, Donizetti, Purcell és Offenbach műveiből énekeltek áriákat és duetteket, némelyiket eredeti, némelyiket magyar nyelven. A közönséget megfogták, ugyanis nemcsak énekeltek, hanem játszottak is, bohóckodtak, ha az anyag megengedte, nem gyengítve ezzel operaénekesi minőségüket. Éljen, hurrá, a Szigeten helye van az operának is!

 
 

Az est hátralevő részében lazítottam egy kicsit, de mivel a Satöbbi zenekar nem vág a Fidelio profiljába, nem írom le, hogy mennyire jót szórakoztam. Aki véletlenül arra járt, az úgyis tudja. Holnap aksit cserélek a fejemben, hogy kibírjam az utolsó napot is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.