Klasszikus

Kurt Masur az ECHO Klassik életműdíjasa

2010.10.17. 11:17
Ajánlom
A 83 éves német dirigensnek az október 17-i esseni gálán adják át a kitüntető címet.

"Vezényelje bármely zeneszerző művét vezényelje, Kurt Masur számára a muzsika szív, értelem és érzelem kérdése. Megtestesíti ő a hagyományt, a tapasztalatot, valamint azt, hogy a klasszikus zene a jelen korban is örök és érvényes" - áll az indoklásban. Kurt Masur 1927-ben született az alsó-sziláziai Briegben. Wroclawban kezdte zenei tanulmányait, majd a Lipcsei Konzervatórium növendéke lett. Halle, Erfurt és Lipcse zenekarait vezényelte, 1955 és 1958 között a Drezdai Filharmónia pultpitusán állt. Három évvel később a Mechlenburgi Állami Színház és a berlini Komische Oper dirigense lett. A Gewandhaus Zenekarának karmestereként 27 éven át dolgozott, világszerte mintegy kilencszáz koncerten vezényelte az együttest, ily módon pályája állomásai közül Lipcse zenei életén hagyta ott legerőteljesebben kéznyomát.

Az utóbbi években az ECHO Klassik életműdíját Montserrat Caballé (2007), José Carreras (2008) és Plácido Domingo (2009) kapták. A 21 kategória nyerteseinek ünneplésére és a díjátadásra október 17-én az Esseni Filharmónia épületében kerül sor. Akik nem lehetnek ott az eseményen, a ZDF 22 órakor kezdődő közvetítése révén végigkísérhetik az Echo der Stars című rendezvényt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.