Klasszikus

Kurtág 80

2006.02.13. 00:00
Ajánlom
2006-ban az egész világ ünnepli a 80 éves Kurtág Györgyöt. A zeneszerző az elmúlt év végén megkapta az amerikai Louisville Egyetem rangos Grawemeyer díját, három hete pedig a 2006-os MIDEM komolyzenei különdíjával tüntették ki.

A Budapest Music Center a születésnap alkalmából válogatáslemezt jelentet meg a Játékok zongoraciklusból, Kurtág György talán legjelentősebb sorozatából, ugyanakkor nemzetközi és hazai vonatkozásban is nagyszabású koncertsorozatot rendez a szerző megünneplésére.

A koncertsorozat műsorán az ünnepelt művei szerepelnek olyan avatott előadók tolmácsolásában, mint Kocsis Zoltán, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar, az UMZE Kamaraegyüttes, a Keller Vonósnégyes, az A:N:S Chorus, Hiromi Kikuchi, Ken Hakii, Juliane Banse, Andrea Pestalozza, Maria Husmann és sokan mások. A koncertsorozat február 15. és 19. között kerül megrendezésre a Művészetek Palotájában (Fesztivál Színház, I. emeleti előadóterem, Ludwig Múzeum), a Zeneakadémián, valamint a belvárosi Szent Mihály Templomban.

Alábbiakban található a részletes program, amelyben a koncertek mellett színházi produkció, kiállítás, filmvetítés és tudományos előadások is szerepelnek. A cannes-i MIDEM után a Művészetek Palotájában (Üvegterem) is felállítják a Kurtág–Bartók Pavilont, ahol Bartók Béla összes műve és Kurtág György számos darabja meghallgatható, illetve megtekinthető mp3-behallgatók, high-end minőségű hanglejátszó berendezés, plazma-televízió és érintőképernyős számítógépek segítségével.

(Jegyek kaphatók a Concert & Media Jegyirodáiban (IX. Bp. Üllői út 11-13., Tel.: 455-9000; XIV. Bp. Torontál u. 30., Tel.: 222-1313), a nagyobb Libri Könyvesboltokban, az összes ismert jegypénztárban, a helyszíneken, valamint interneten a www.jegyelado.hu oldalon.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.