Klasszikus

Kurtág 80

2006.02.13. 00:00
Ajánlom
2006-ban az egész világ ünnepli a 80 éves Kurtág Györgyöt. A zeneszerző az elmúlt év végén megkapta az amerikai Louisville Egyetem rangos Grawemeyer díját, három hete pedig a 2006-os MIDEM komolyzenei különdíjával tüntették ki.

A Budapest Music Center a születésnap alkalmából válogatáslemezt jelentet meg a Játékok zongoraciklusból, Kurtág György talán legjelentősebb sorozatából, ugyanakkor nemzetközi és hazai vonatkozásban is nagyszabású koncertsorozatot rendez a szerző megünneplésére.

A koncertsorozat műsorán az ünnepelt művei szerepelnek olyan avatott előadók tolmácsolásában, mint Kocsis Zoltán, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar, az UMZE Kamaraegyüttes, a Keller Vonósnégyes, az A:N:S Chorus, Hiromi Kikuchi, Ken Hakii, Juliane Banse, Andrea Pestalozza, Maria Husmann és sokan mások. A koncertsorozat február 15. és 19. között kerül megrendezésre a Művészetek Palotájában (Fesztivál Színház, I. emeleti előadóterem, Ludwig Múzeum), a Zeneakadémián, valamint a belvárosi Szent Mihály Templomban.

Alábbiakban található a részletes program, amelyben a koncertek mellett színházi produkció, kiállítás, filmvetítés és tudományos előadások is szerepelnek. A cannes-i MIDEM után a Művészetek Palotájában (Üvegterem) is felállítják a Kurtág–Bartók Pavilont, ahol Bartók Béla összes műve és Kurtág György számos darabja meghallgatható, illetve megtekinthető mp3-behallgatók, high-end minőségű hanglejátszó berendezés, plazma-televízió és érintőképernyős számítógépek segítségével.

(Jegyek kaphatók a Concert & Media Jegyirodáiban (IX. Bp. Üllői út 11-13., Tel.: 455-9000; XIV. Bp. Torontál u. 30., Tel.: 222-1313), a nagyobb Libri Könyvesboltokban, az összes ismert jegypénztárban, a helyszíneken, valamint interneten a www.jegyelado.hu oldalon.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Aki a lányok miatt képezte magát – 85 éves Woody Allen

Az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója, Woody Allen december 1-jén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.
Vizuál

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.
Zenés színház

75 éves a színpad és a filmvászon koronázatlan királynője, Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést.
Zenés színház

A változásra is reflektál Dolhai Attila új lemeze

A Visszatérés CD után két évvel új lemezzel jelentkezik Dolhai Attila. Az előző albummal ellentétben – ahol a színházi élmények egyfajta összefoglalása volt a cél – a színész ezúttal nem mások által megírt szerepek mentén szólal meg, hanem saját szerzeményeit gyűjtötte össze.
Vizuál

Elhunyt moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt elnöke

98 éves korában, koronavírus-fertőzésben elhunyt Irina Antonova, a világhírű moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt igazgatója, aki 52 év után, 2013-ban vonult vissza az intézmény éléről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.