Klasszikus

Kurtág, Eötvös, Schiff esélyes a Grammy-díjra

2004.02.08. 00:00
Ajánlom
A vasárnapi Grammy-díjkiosztón Kurtág György zeneszerző és zongoraművész, Eötvös Péter zeneszerző és karmester, valamint Schiff András zongoraművész és karmester is esélyes.

Kurtág György Jelek, játékok és üzenetek című kompozícióját a legjobb kortárs klasszikus felvételek kategóriában jelölték. Eötvös Péter Bartók: A Kékszakállú herceg várának karmestereként a legjobb operafelvételek készítői és közreműködői között a Grammy várományosa. Schiff András a Goldberg-variációk előadójaként a legjobb szólista lehet.

A Párizsban élő, hetvennyolc éves Kurtág műveit a legrangosabb nemzetközi fesztiválokon játsszák világhírű karmesterek és előadóművészek. A Kossuth- és Herder-díjas művész dolgozott Budapesten, Hollandiában és Németországban is.

A hatvan éves Eötvös Péter a 20. század zenéjének egyik legismertebb tolmácsolója. Zeneszerzői és karmesteri pályáját Stockhausen és Boulez munkatársaként kezdte. Ma a Holland Rádió Kamarazenekarának állandó karmestere, a budapesti Nemzeti Filharmonikus Zenekar kortárs-zenei vendégkarmestere és a kölni Zeneművészeti Főiskola professzora. 1991-ben fiatal karmesterek és zeneszerzők továbbképzésére megalapította a Nemzetközi Eötvös Intézetet.

Schiff András ötven esztendős. Hét éves korában kezdte a pályát, a Fővárosi Zeneiskola Szervezetben, később Londonban George Malcolmnál tanult. Nemcsak szólóban, hanem zenekari esteken is játszik. 1983-ban szerződést kötött a Decca Hanglemezgyárral, felvételei nagy számban ennél a cégnél jelennek meg.

Tavaly a Takács kvartett öregbítette a magyar klasszikus zene hírét: egy Beethoven felvétellel nyert Grammy-díjat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.