Klasszikus

Kurtág György 80 éves

2006.03.27. 00:00
Ajánlom
2006-ban Kurtág György zeneszerző 80. születésnapját ünnepli a világ. Nagy örömömre szolgált, hogy az ünneplésben elsők közt vehettünk részt a Kurtág 80 fesztivállal.

Gyuri bácsival növendékként találkoztam először: fia harsonadarabjainak előadásán dolgoztunk együtt. A művek nem voltak igazán nehezek, és úgy gondoltam, pár óra elegendő lesz ahhoz, hogy koncerten is eljátsszam őket. Természetesen a magam elképzelései szerint felkészülve érkeztem az első próbára. Gyuri bácsi kérte, hogy egyszer játsszam el a darabokat koncertszerűen. Miután ezen túl voltam, csak annyit mondott, hogy ez az interpretáció teljesen távol áll a szerző által leírt elképzeléstől, és így lehetetlen eljátszani a darabokat. Vállalta, hogy foglalkozik velem, de a találkozók között időt kellett fordítanom a felkészülésre. Gyuri bácsi hihetetlen munkabírással és odaadó lelkesedéssel tartotta óráit, amelyek hatása életem végéig kísérni fog. Azt mondta, minden hang, minden ritmus fontos, de neki elég volt, ha a próbán egyszer megszólalt az, amit hallani akart. Azt mondta, tudnom kell, mit miért csinálok, és hinnem kell benne; ne megoldani akarjam a zenét, hanem eljátszani. Alapjaiban változtatta meg elképzeléseimet a zenéről.

Akik tanítványai voltunk, sokan éreztünk így. Felrázott minket a ’70-es évek közepén. Amikor 50. születésnapján köszöntöttük a Zeneakadémia nagytermében, a koncert jóval túllépte az akkor megengedett határokat: ezerkétszáz fős közönség a kilencszáz férőhelyes nagyteremben, éjfélig tartó koncert a tíz óráig működő intézményben…

A 80. születésnapot a Kurtág-életmű bemutatásával akartuk ünnepelni. Az egy hónapos felkészülés során Gyuri bácsi közel száz próbát tartott. Ugyanazzal az energiával és lelkesedéssel kezdett neki a munkának, mint amikor először találkoztunk. Fáradhatatlanul dolgozott akár szólistáról, akár zenekarról, akár kórusról volt szó. Mintha az a harminc év el sem telt volna.

Nyolc gyönyörű koncert, több mint kétszáz lelkes zenész, hálás közönség.

Kurtág György ismét velünk volt, itthon!

Gőz László
a Budapest Music Center igazgatója

(A Fidelio 2006. áprilisi számának Prelűdje)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.