Klasszikus

Kurtág György 80 éves

2006.03.27. 00:00
Ajánlom
2006-ban Kurtág György zeneszerző 80. születésnapját ünnepli a világ. Nagy örömömre szolgált, hogy az ünneplésben elsők közt vehettünk részt a Kurtág 80 fesztivállal.

Gyuri bácsival növendékként találkoztam először: fia harsonadarabjainak előadásán dolgoztunk együtt. A művek nem voltak igazán nehezek, és úgy gondoltam, pár óra elegendő lesz ahhoz, hogy koncerten is eljátsszam őket. Természetesen a magam elképzelései szerint felkészülve érkeztem az első próbára. Gyuri bácsi kérte, hogy egyszer játsszam el a darabokat koncertszerűen. Miután ezen túl voltam, csak annyit mondott, hogy ez az interpretáció teljesen távol áll a szerző által leírt elképzeléstől, és így lehetetlen eljátszani a darabokat. Vállalta, hogy foglalkozik velem, de a találkozók között időt kellett fordítanom a felkészülésre. Gyuri bácsi hihetetlen munkabírással és odaadó lelkesedéssel tartotta óráit, amelyek hatása életem végéig kísérni fog. Azt mondta, minden hang, minden ritmus fontos, de neki elég volt, ha a próbán egyszer megszólalt az, amit hallani akart. Azt mondta, tudnom kell, mit miért csinálok, és hinnem kell benne; ne megoldani akarjam a zenét, hanem eljátszani. Alapjaiban változtatta meg elképzeléseimet a zenéről.

Akik tanítványai voltunk, sokan éreztünk így. Felrázott minket a ’70-es évek közepén. Amikor 50. születésnapján köszöntöttük a Zeneakadémia nagytermében, a koncert jóval túllépte az akkor megengedett határokat: ezerkétszáz fős közönség a kilencszáz férőhelyes nagyteremben, éjfélig tartó koncert a tíz óráig működő intézményben…

A 80. születésnapot a Kurtág-életmű bemutatásával akartuk ünnepelni. Az egy hónapos felkészülés során Gyuri bácsi közel száz próbát tartott. Ugyanazzal az energiával és lelkesedéssel kezdett neki a munkának, mint amikor először találkoztunk. Fáradhatatlanul dolgozott akár szólistáról, akár zenekarról, akár kórusról volt szó. Mintha az a harminc év el sem telt volna.

Nyolc gyönyörű koncert, több mint kétszáz lelkes zenész, hálás közönség.

Kurtág György ismét velünk volt, itthon!

Gőz László
a Budapest Music Center igazgatója

(A Fidelio 2006. áprilisi számának Prelűdje)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

5 különleges eset, amikor Fischer Iván nem „csak” vezényelt

Hetvenedik születésnapját ünnepli Fischer Iván. Egyik legelismertebb muzsikusunknak lenne is mivel hetvenkednie. Legfőbb büszkesége, a Budapesti Fesztiválzenekar évtizedek óta a világ élvonalába tartozik, ő pedig nem egyszerűen karmester: operát rendez és ír, közösségi koncerteket szervez, fontos ügyekben hallatja a hangját.
Plusz

Lady Gagának szabadott, amit Radics Giginek nem

Az Egyesült Államokban nagy hagyománya van annak, hogy az új elnököt popsztárok körében eskessék fel. Tegnap Joe Bidennek Lady Gaga énekelt himnuszt, tizenkét éve Aretha Franklin tette felejthetetlenné Obama beiktatását. De Barbra Streisand, Ricky Martin és Gene Kelly egyaránt mutatkoztak hasonló szerepben. És mi az, amiért Radics Gigit tetemre hívták, Lady Gagát viszont nem?
Jazz/World

Két kvartettel áll színpadra az etno-jazz királya a Magyar Kultúra Napján

A Dresch-univerzum két meghatározó felállása hallható egy este a Fonó Online közvetítésében. Dresch Mihály a magyar jazz egyik legegyénibb zenei világát képviselő, meghatározó, irányadó szereplője. Ahogy Garbarek az észak-európai vagy Coltrane az afro zenei tradíciókat, úgy Dresch az erdélyi autentikus folk jellemző elemeit emelte be a jazzbe. Zenéje sodró, személyes és intim, erő és hit sugárzik belőle.
Klasszikus

Bősze Ádám és a Budapesti Vonósok kalauzolnak Schubert világába

A Budapesti Vonósok háromrészes sorozatában a zenetörténet egyik legtitokzatosabb, alig 31 évesen elhunyt zsenijének remekműveit ismerhetjük meg közelebbről január 22-én.
Könyv

Mészöly-centenáriummal indul a Várkert Irodalom sorozata

Streamelt esttel jelentkezik a Várkert Bazár január 21-én. A Mészöly Miklós személye köré szerveződő esten szóba kerülnek az író alkotásai, a rá ható és általa teremtett stílusirányzatok, valamint iskolák, de megelevenedik a Polcz Alaine-nel kötött házassága is, melynek 53 évét irodalmi művek és levelek őrzik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Film

Dokumentumfilm készült Erkel Ferenc Himnuszáról – Nézze meg online, itt!

A Himnusz keletkezéséről készített dokumentumfilmet a Budapesti Filharmóniai Társaság (BFT) és az Erkel Ferenc Társaság A Himnusz regényes története címmel, Juhász Annával és Becze Szilviával.
Klasszikus ajánló

Bogányi Tibor karmesteri pálca helyett csellót ragad A magyar kultúra napján

Magyar zeneszerzők művei csendülnek fel 2021. január 22-én, pénteken, a magyar kultúra napján 19.30 órakor a Müpában. A pécsi zenekar ünnepi koncertjét a Müpa Home ingyenes közvetítéssorozat keretében élőben követheti majd a közönség az intézmény online platformjain.
Klasszikus ajánló

Valós időben, koncert közben is nézői kérdésekre válaszol Hámori Máté és az ÓDZ

No, persze biztosított a zavartalan zeneélvezet is. Az Óbudai Danubia Zenekar új sorozatában a kulisszák mögé vezet, hogy belülről nézzük meg, hogyan folyik egy zenekari próba, mit csinál egy karmester és hogyan születik meg a koncert.
Klasszikus ajánló

Bősze Ádám és a Budapesti Vonósok kalauzolnak Schubert világába

A Budapesti Vonósok háromrészes sorozatában a zenetörténet egyik legtitokzatosabb, alig 31 évesen elhunyt zsenijének remekműveit ismerhetjük meg közelebbről január 22-én.
Klasszikus hír

Bara Hajnal erdélyi zenetanárnak, műfordítónak ítélték az idei Lajtha-díjat

Bara Hajnal erdélyi zenetanár, műfordító érdemelte ki idén a Lajtha-díjat, amelynek jelképes átadása csütörtökön lesz a Lajtha László-emlékkoncerten, amelyet a Bartók Rádió élőben közvetít.