Klasszikus

Kurtág György beszédével avatták fel a Ligeti György utcát

2023.05.28. 15:20
Ajánlom
A BMC mellett található, hajdani Imre utca vette fel Ligeti György nevét az évforduló alkalmából. Az avatóünnepségen jelen volt a zeneszerző özvegye, Ligeti Vera, valamint fia, Lukas Ligeti.

Mától utca viseli Ligeti György nevét Budapest IX. kerületében.

A BMC mellett futó, egykori Imre utca  születésének századik évfordulója alkalmából vette fel a zeneszerző nevét.

Az eseményen jelen volt a komponista özvegye, Ligeti Vera és fia, Lukas Ligeti is. Az avatóünnepség zenéjéről Pierre Charial különleges kintornája és a Modern Art Orchestra tagjai gondoskodtak. Beszédet mondott Kurtág György, akit zeneakadémiai felvételijük óta szoros barátság fűzött Ligeti Györgyhöz. A BMC Facebook-oldalán a beszéd szövege megtekinthető magának a zeneszerzőnek a kézírásával.

Ligetiutca2-145646.jpg

A Ligeti György tévút utcatáblája a BMC falán, a háttérben Fekete-Kovács Kornél vezényli a Modern Art Orchestrát az átadóünnepélyen (Fotó/Forrás: Hrotkó Bálint / BMC)

„[Ligeti] Varga Bálint Andrásnak említette 1998-ban Bartók amerikai »végrendeletét«, amelyben Bartók kikötötte, hogy addig ne nevezzenek el róla semmit, amíg Budapesten Hitlerről és Mussoliniról utcák vannak elnevezve. »Az én kívánságom ez – mondta akkor Ligeti –, rólam ne nevezzenek el semmit, de ha mégis, akkor az legyen ’Ligeti György tévút’.« És íme, itt vagyunk huszonöt évvel később a Ligeti György utcában.

A Ligeti György tévúton, amely talán rokona Kafka »igaz útjának«: »Az igaz út ott vezet egy kötélen, mely nem a mélység, hanem szinte a föld fölé van kifeszítve. Mintha nem is arra volna ott, hogy járjanak rajta, inkább hogy belebotoljanak.«

Boldog vagyok, hogy a hátralevő időmet egy olyan épületben tölthetem, amely a Ligeti utcában található.

És ha rólam is szeretnének elnevezni utcát, amikor már nem leszek, egyetlen kikötésem van. Az az utca csakis mellékutcája lehet a Ligeti György tévútnak.

– zárta sorait Kurtág György.

Az évforduló alkalmából Budapest Főváros Önkormányzata és a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézete május 26-án emléktáblát helyezett el Ligeti egykori lakhelyén, az Alkotmány utca 4. szám alatt.

Fejléckép: Ifjabb Kurtág György, Lukas Ligeti, Kurtág György és Ligeti Vera (fotó/forrás: Hrotkó Bálint / BMC)

Kaleidoszkóp a 20. századból – száz éve született Ligeti György

Kapcsolódó

Kaleidoszkóp a 20. századból – száz éve született Ligeti György

Nem maradhatott Magyarországon, hát az egész világ megismerte a nevét. Születésének századik évfordulójáról világszerte megemlékeznek a muzsikusok és a zeneszerető közönség. Ligeti Györgyre emlékezünk.

Emléktáblát avattak Ligeti György egykori lakhelyén

Emléktáblát avattak Ligeti György egykori lakhelyén

1948 és 1956 között lakott az Alkotmány utca 4. szám alatt Ligeti György. A zeneszerző születésének századik évfordulója alkalmából az épület falán emléktáblát avattak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.
Vizuál

A fotózás Oscarjához kapcsolódó rangos elismerésben részesült a Fidelio állandó vendégszerzője

Hegedűs Ákos (morpho) Chicks (Csajok) című képét ismerték el az IPA döntnökei a professzionális kategóriában.
Vizuál

KÉP-regény: Bye bye, Szása!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy régi szovjet laktanyában szerzett élményeit eleveníti fel.
Színház

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Plusz

Újabb nyolc lábnyomot helyeztek el a Halhatatlanok sétányán

Az idei évben újabb nyolc taggal bővült a Halhatatlanok Társulata. Az új Örökös Tagok lábnyomát szeptember 23-án helyezték el a Nagymező utca Operettszínház előtti részén, a Halhatatlanok sétányán.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„A természetem részévé vált a hangszerem” – Botvay Károly gordonkaművész a soproni öntevékeny polgári világról, a megsérült csellóról és az ismétlődő frázisokról

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként Magyar Érdemrend parancsnoki kereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Botvay Károly Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész, akivel ebből az alkalomból beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Három korszak, három művész, három hangszer – a Trio Energico kamaraestje a Zeneakadémián

Szeptember 27-én a Solti Teremben ad koncertet a Trio Energico, a három fiatal kamaramuzsikus a bécsi klasszicizmus és a romantika korának alapdarabjai mellett egy fájdalmasan szép modern alkotást is játszik.
Klasszikus ajánló

Közeleg az ország leghosszabb ideje működő Liszt-fesztiválja

Az elmúlt években a hazai zenei élet kiemelkedő eseményévé vált a Gödöllői Liszt Fesztivál, amelyet minden esztendőben a kiváló zeneszerző születésnapjához kapcsolódva rendeznek meg. Idén október 14. és 23. között várják a programok a közönséget.
Klasszikus magazin

Tíz Kurtág György-mű, amit mindenképp ismerned kell

A Samuel Beckett drámája nyomán született Fin de partie várva várt magyarországi premierje mellé most ajánlunk tíz másik Kurtág-művet is, melyek némi betekintést nyújtanak a kortárs magyar zene legendájának munkásságába.
Klasszikus magazin

Liszt arcai: Liszt, korának rocksztárja

Liszt Ferencet, a 19. század legjelentősebb magyar zeneszerzőjét és a csodagyerekként induló, világhírű zongoristát az is ismeri, aki nem kifejezetten jártas a zenetörténetben. Ám Lisztet vétek lenne pusztán ezen két attribútum alapján bekategorizálni.