Klasszikus

Kurtág György mesterkurzusa a CEU-n

2004.06.01. 00:00
Ajánlom
Közép-európai Egyetem Auditoriumában (1051 Budapest, Nádor u. 9.) 2004. június 9-13. között Art of Interpretations címmel Kurtág György, a CEU “University Professzora” tart mesterkurzust.

Kurtág György, a világhírű zeneszerző és pedagógus ismét mesterkurzust tart a Közép-európai Egyetem Művészeti Központja szervezésében. A mesterkurzuson részt vesz Movses Pogossian hegedűművész, Tony Arnold szopránénekes, a francia Ebène Vonósnégyes, valamint a Keller Quartet.

Movses Pogossian hegedűművész – az 1986-os Csajkovszkij-verseny győztese és az egykori Szovjetunió Nemzeti Hegedűversenyének 1985-ös első helyezettje – amerikai debütálása óta nemzetközi hírű szólista és kamarazenész. Rendszeresen játszik a Tokyo, a Kronos, az Allegri, a Brentano, a Blair és az Audubon Vonósnégyessel; a kortárs zene elkötelezett tolmácsolója.

Tony Arnold szopránénekes szintén nemzetközileg elismert interpretátora a kortárs repertoirnak, 2001-ben – énekesként először – ő kapta meg a Gaudeamus Nemzetközi Kortárs Zenei Előadóművészeti Verseny első díját. A zeneszerző segítségével a mesterkurzuson Kurtág két szólistára írt művét, a Kafka-töredékeket fogják értelmezni és előadni.

Az Ebène Vonósnégyes Franciaország egyik legjobb fiatal kvartettje, a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyes Versenyen megosztott második helyet ért el, valamint övék lett a kortárs zene legjobb előadásáért járó SACEM-díj. Kurtág közreműködésükkel Bartók- és Beethoven-műveket fog elemezni.

A kurzuson résztvevő Keller Quartet 1987-ben alakult Keller András vezetésével. Az együttes 1990-ben megnyerte a két legjelentõsebb vonósnégyes versenyt: az Evianit, valamint a Reggio Emiliai “Borelani”-versenyt. Bár az együttes tagjai mindannyian szólómuzsikusok, elsődleges számukra a kamarazene. A quartet állandó résztvevője a nagy európai és amerikai fesztiváloknak, hangversenyeknek. Az együttes 1995-ben Liszt-díjat kapott. Kurtág Györggyel évek óta szoros kapcsolatban állnak, a zeneszerző több művét a quartetnek ajánlotta.

A kurzus minden nap két részre oszlik: reggel 10-13 óra, valamint délután 16:30-19:30 között. A kurzus nyelve magyar, angol és francia. A részvétel ingyenes, de a részvételi szándékot jelezni kell a cac@ceu.hu e-mail címen.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.