Klasszikus

Kurtág György mesterkurzusa a CEU-n

2004.06.01. 00:00
Ajánlom
Közép-európai Egyetem Auditoriumában (1051 Budapest, Nádor u. 9.) 2004. június 9-13. között Art of Interpretations címmel Kurtág György, a CEU “University Professzora” tart mesterkurzust.

Kurtág György, a világhírű zeneszerző és pedagógus ismét mesterkurzust tart a Közép-európai Egyetem Művészeti Központja szervezésében. A mesterkurzuson részt vesz Movses Pogossian hegedűművész, Tony Arnold szopránénekes, a francia Ebène Vonósnégyes, valamint a Keller Quartet.

Movses Pogossian hegedűművész – az 1986-os Csajkovszkij-verseny győztese és az egykori Szovjetunió Nemzeti Hegedűversenyének 1985-ös első helyezettje – amerikai debütálása óta nemzetközi hírű szólista és kamarazenész. Rendszeresen játszik a Tokyo, a Kronos, az Allegri, a Brentano, a Blair és az Audubon Vonósnégyessel; a kortárs zene elkötelezett tolmácsolója.

Tony Arnold szopránénekes szintén nemzetközileg elismert interpretátora a kortárs repertoirnak, 2001-ben – énekesként először – ő kapta meg a Gaudeamus Nemzetközi Kortárs Zenei Előadóművészeti Verseny első díját. A zeneszerző segítségével a mesterkurzuson Kurtág két szólistára írt művét, a Kafka-töredékeket fogják értelmezni és előadni.

Az Ebène Vonósnégyes Franciaország egyik legjobb fiatal kvartettje, a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyes Versenyen megosztott második helyet ért el, valamint övék lett a kortárs zene legjobb előadásáért járó SACEM-díj. Kurtág közreműködésükkel Bartók- és Beethoven-műveket fog elemezni.

A kurzuson résztvevő Keller Quartet 1987-ben alakult Keller András vezetésével. Az együttes 1990-ben megnyerte a két legjelentõsebb vonósnégyes versenyt: az Evianit, valamint a Reggio Emiliai “Borelani”-versenyt. Bár az együttes tagjai mindannyian szólómuzsikusok, elsődleges számukra a kamarazene. A quartet állandó résztvevője a nagy európai és amerikai fesztiváloknak, hangversenyeknek. Az együttes 1995-ben Liszt-díjat kapott. Kurtág Györggyel évek óta szoros kapcsolatban állnak, a zeneszerző több művét a quartetnek ajánlotta.

A kurzus minden nap két részre oszlik: reggel 10-13 óra, valamint délután 16:30-19:30 között. A kurzus nyelve magyar, angol és francia. A részvétel ingyenes, de a részvételi szándékot jelezni kell a cac@ceu.hu e-mail címen.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallange. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.
Klasszikus óbudai danubia zenekar

Baráth Emőke és az Óbudai Danubia koncertjét közvetítjük élőben

Pénteken este Händel műveiből ad koncertet a világszerte ismert magyar énekesnő az ÓDZ kíséretével. Ha nem tud ott lenni a BMC-ben, kövesse az eseményt a Fidelio Facebook oldalán.
Klasszikus magazin

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.
Klasszikus ajánló

Könnyed kortárs kalandok az Óbudai Társaskörben

A Budapest Saxophone Quartet szaxofonosaival folytatódik a kortárszenei sorozat, először ad magyar nyelvű sanzonestet Szilágyi Enikő, lesz filmvetítés, visszatérnek Seress Rezső-slágerei, nem maradnak el az operarészletek, lesz medley és mashup – az Óbudai Társaskör februári kínálatából szemezgettünk.
Klasszikus ajánló

Berlioz ritkán hallható brácsaversenyét adja elő Szűcs Máté

A Harold Itáliában is elhangzik a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, amelyet a Müpa után a Pesti Vigadóban is megismétel az együttes.