Klasszikus

Kurtág György mesterkurzusa a CEU-n

2004.06.01. 00:00
Ajánlom
Közép-európai Egyetem Auditoriumában (1051 Budapest, Nádor u. 9.) 2004. június 9-13. között Art of Interpretations címmel Kurtág György, a CEU “University Professzora” tart mesterkurzust.

Kurtág György, a világhírű zeneszerző és pedagógus ismét mesterkurzust tart a Közép-európai Egyetem Művészeti Központja szervezésében. A mesterkurzuson részt vesz Movses Pogossian hegedűművész, Tony Arnold szopránénekes, a francia Ebène Vonósnégyes, valamint a Keller Quartet.

Movses Pogossian hegedűművész – az 1986-os Csajkovszkij-verseny győztese és az egykori Szovjetunió Nemzeti Hegedűversenyének 1985-ös első helyezettje – amerikai debütálása óta nemzetközi hírű szólista és kamarazenész. Rendszeresen játszik a Tokyo, a Kronos, az Allegri, a Brentano, a Blair és az Audubon Vonósnégyessel; a kortárs zene elkötelezett tolmácsolója.

Tony Arnold szopránénekes szintén nemzetközileg elismert interpretátora a kortárs repertoirnak, 2001-ben – énekesként először – ő kapta meg a Gaudeamus Nemzetközi Kortárs Zenei Előadóművészeti Verseny első díját. A zeneszerző segítségével a mesterkurzuson Kurtág két szólistára írt művét, a Kafka-töredékeket fogják értelmezni és előadni.

Az Ebène Vonósnégyes Franciaország egyik legjobb fiatal kvartettje, a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyes Versenyen megosztott második helyet ért el, valamint övék lett a kortárs zene legjobb előadásáért járó SACEM-díj. Kurtág közreműködésükkel Bartók- és Beethoven-műveket fog elemezni.

A kurzuson résztvevő Keller Quartet 1987-ben alakult Keller András vezetésével. Az együttes 1990-ben megnyerte a két legjelentõsebb vonósnégyes versenyt: az Evianit, valamint a Reggio Emiliai “Borelani”-versenyt. Bár az együttes tagjai mindannyian szólómuzsikusok, elsődleges számukra a kamarazene. A quartet állandó résztvevője a nagy európai és amerikai fesztiváloknak, hangversenyeknek. Az együttes 1995-ben Liszt-díjat kapott. Kurtág Györggyel évek óta szoros kapcsolatban állnak, a zeneszerző több művét a quartetnek ajánlotta.

A kurzus minden nap két részre oszlik: reggel 10-13 óra, valamint délután 16:30-19:30 között. A kurzus nyelve magyar, angol és francia. A részvétel ingyenes, de a részvételi szándékot jelezni kell a cac@ceu.hu e-mail címen.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Vizuál

Kulisszatitkok: így készült a Brian élete

A hetvenes években egy filmes stáb Tunéziába utazott, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus - 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal - egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A negyven éve bemutatott film a Pythonok szerint is legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz.
Tánc

Sosztakovics titkos szerelme egy balerina volt

Kalapács alá került a zeneszerző tíz szerelmeslevele, amit a Bolsoj egykori balerinájának, Nina Pavlova Ivanovának írt 1935. és 1939. között. A titkos románcról és a szerelmeslevelekről eddig a zenetörténészek sem tudtak.
Klasszikus

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Klasszikus

Nagyon dübörög a zongorapiac Kínában

Mintegy 40-50 millió kínai gyerek tanul zongorázni, az országban gyártott hangszerek alig tíz százaléka kerül exportra. Kínában van kiknek zongorát gyártani.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Medve ölte meg a 44 éves Julien Gauthier francia zeneszerzőt

Julien Gauthier a természet hangjait rögzítette készülő művéhez, amikor egy medve támadt rá Kanadában.
Klasszikus életrajz

Magyarul is megjelenik Fischer Ádám életrajzi könyve

A karmester 70. születésnapjára jelenik meg Oplatka András életrajzi könyve szeptember elején. Természetesen német nyelven is kiadják.
Klasszikus kritika

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Klasszikus magazin

Nagyon dübörög a zongorapiac Kínában

Mintegy 40-50 millió kínai gyerek tanul zongorázni, az országban gyártott hangszerek alig tíz százaléka kerül exportra. Kínában van kiknek zongorát gyártani.
Klasszikus évad

Köszönjük, hogy velünk töltötték a nyári estéket!

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is számos programmal várta az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje a vendégeket. Július 1. és augusztus 5. között klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenei stand up, opera és színházi előadás közül válogathattak az érdeklődők.