Klasszikus

Kurtág György nyolcvanéves

2006.02.14. 00:00
Ajánlom
Kurtág György, korunk egyik legnagyobb hatású zeneszerzője február 19-én ünnepli nyolcvanadik születésnapját. A Franciaországban élő világhírű művész az eseményt kifejezetten itthon kívánta ünnepelni, így a Budapest Music Center nagyszabású, előadássorozattal és videóinstallációval színesített ötnapos koncertsorozattal tiszteleg előtte. A Művészetek Palotája és a Zeneakadémia programján Kocsis, a Nemzeti Filharmonikusok, a Közép-Európa Táncszínház és a Keller Vonósnégyes, na meg a család természetesen: feleség, zeneszerző, fiú és videoművész unoka.

Milyen a jó zene? - szegezte a kérdést egy újságíró Kurtágnak a régi szép időkben, amikor a művész az interjúműfajtól még nem zárkózott el teljes mértékben. "Minden zene jó, amelyben érezni lehet a teljes személyes elkötelezettséget, legyen szó akár operettről, vagy Jimi Hendrixről" - hangzott a válasz, majd Kurtág bevallotta, az énekes-gitáros legenda milyen fontos számára. Márpedig azt senki sem vitathatja el, hogy Kurtág zenéjében ott üvölt, ordít, zakatol és dübörög a személyes érintettség, az egyedi, kiválasztottakra jellemző és drámaian mély elkötelezettség, elsősorban a hang, s azon keresztül a világ, a kozmosz, az ember és a létezés iránt. "Apámnak minden egyes hang halálosan fontos, és a hangsúly a halálosanon van" - mondja a fiú, ifjabb Kurtág György, a Bordeaux-ban élő, Franciaországszerte ismert és elismert zeneszerző a mester zenei világának kulcsát megragadva. Majd így folytatja: "Számára az, hogy melyik hangot melyik követi, ténylegesen élet-halál kérdése. Apám a zenét teljes egységben látja, számára nincs külön zeneszerző és előadó, és nem elég, hogy utóbbi "pusztán" azt játssza el, ami a kottában van. A kottafejek mögött rejlő gondolatokat kell megfejteni nála.

Kurtág vitathatatlnaul új fejezetet nyitott a magyar és nemzetközi zenetörténet nagykönyvében, méghozzá olyat, mely valóban különálló, követők nélküli kapitulum. Gőz László, a fesztivál szervezője azt is megkockáztatja, hogy Kurtág művészete nem épül semmire és nem is tart semerre, nem illeszkedik a huszadik század zenei linearitásába. Ő nem az a beethoveni alkat, akinek tehetsége Haydn és Mozart zenéjéből nő ki, majd a kor áramlatainak megfelelően áthajlik a romantikába, ő nem hajlik sehonnan sehova, sem zenei, sem művészetfilozófiai, sem politikai viszonylatban. Kurtág kottaírása is más, mint a hagyományos, az előadó felelősségét, az előtte álló kihívást azonnal átérezzük, ha ránézünk egy Kurtág-partitúrárta. Kurtág egyszerre múlt és jelen, zenéje egyidőben a múlt tisztelete és a XX-XXI. század lehetőségeinek teljes kihasználása. Zenetörténeti helyét tágabb kontextusba helyezve annak a mára kizárólag külföldön élő s alkotó, Kurtág-Ligeti-Eötvös nevével fémjelzett magyar zeneszerzőtriásznak a tagja, mely tökéletes leképezése a kortárs magyar zenei áramlatoknak.

A kurtági életmű rendkívül gazdag, s szoros kapcsolatot tart az irodalommal: Bornemisszától József Attiláig, Pilisznkiig és Tandoriig a legnagyobbak ihlették komponista fantáziáját, műveikkel Kurtág mindig az irodalom és zene találkozásának kihívásait, sokszínű interpretációs síkjait, az ütközés drámai lehetőségét és lehetetlenségét keresi az ihlető művel versenyt komponálva, a kompetíció azon pozitív értelmében, amikor két nagyság találkozik, s szó szerint valami kisül belőle.

Öt napon keresztül Kurtág-program
A fesztivál nyitókoncertje a Zwiegerspra:ch (ma 18 órakor a Művészetek Palotájában) is egy nagy találkozás: apa és fiú eltérő zenei világa csap egybe sok-sok improvizációval, s ezt kíséri az Amszterdamban élő unoka, Kurtág Judit Videó-művek kiállítása, majd az Orfeusz címet viselő balett Ladányi Andrea és Horváth Csaba tolmácsolásában. A záróélmény (február 19-én) pedig A csüggedés és Keserűség dalai - már a Zeneakadémián- Kocsis Zoltán és a Nemzeti Énekkar interpretálásában, de reméljük, se csüggedésre, se keserűségre nem lesz okunk, s nekünk is sikerül a világhírű mester zenéjét nem tudományos megközelítéssel, de élvezettel hallgatni, ahogy azt például a fesztiválon Karinthy Cirkusz című novellájával fellépő, Kézdy György is teszi. Élvezettel és kellő alázattal.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

HVG: Kiszivárgott az SZFE huszonhat új oktatójának neve

Eljuttatták a hvg.hu-hoz az összes olyan főállású oktató nevét, akik újonnan kerültek a Színház- és Filmművészeti Egyetem állományába.
Zenés színház

„Nessun dorma” – Minek köszönheti rendkívüli népszerűségét Puccini operaáriája?

„Vincerò! Vincerò-ò-ò!!!” – És a fejünkben máris megszólal Pavarotti hangja, amint elnyújtva a magas H hangot, üdvrivalgásra készteti a stadionok közönségét. Kerülőúton vált Puccini áriája mindenki kedvencévé, és egy futball-világbajnoksággal indult az egész.
Vizuál

Tiziano-kiállítással ünnepli fennállásának 130. évfordulóját a bécsi Szépművészeti

Az évforduló alkalmából ingyenjeggyel és Tiziano-kiállítással kedveskedik látogatóinak a Kunsthistorisches Museum.
Színház

„Minden szerettem volna lenni” – Sinkovits Imre élete képekben

A Tizedes, Dobó István és Tót, a tűzoltóparancsnok a tévénézők számára, Mózes, Macbeth és a Tudós a színház szerelmeseinek. Nem volt olyan szerep és karakter, amelyben Sinkovits Imre ne remekelt volna. A húsz éve elhunyt színészlegendára fotókkal emlékezünk.
Színház

Interaktív kiadványként jelent meg idén a Radnóti Magazin

„Ez már a Gutenberg-galaxis utáni világ” – hirdeti a színház évados kiadványa, amelyet most digitálisan tettek közzé, számos interaktív és a későbbiekben is bővülő tartalommal.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Koncertfelvételek – Hegedűs Endre – Chopin: Esz-dúr noktürn

A Koncertfelvételek a Pesti Vigadóban sorozat első részében Hegedűs Endre Liszt- és Kossuth-díjas zongoraművész Chopin Esz-dúr noktürnjét adja elő a Déli teremben.
Klasszikus gyász

Elhunyt Pejtsik Árpád gordonkaművész, pedagógus

Szűk családi körben vesznek búcsút Pejtsik Árpád György zenepedagógus, gordonkaművész, zeneszerzőtől január 29-én a Kispesti temetőben.
Klasszikus ajánló

Budapest, Amszterdam és Berlin együtt ünnepli Fischer Iván 70. születésnapját

Január 20-án ünnepli hetvenedik születésnapját Fischer Iván. A jeles alkalomból az általa is alapított Budapesti Fesztiválzenekar az amszterdami Concertgebouworkest és a Konzerthausorchester Berlin együttesekkel közös, az interneten közvetített koncertösszeállítással készül.
Klasszikus hír

Megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar

Egy december 23-i hivatalos értesítést szerint legkésőbb 2021. május 31-én megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar – tudta meg a Zene-Kar.hu. A levél szerint az ügy mögött Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének döntése áll, aki Alapítói Határozatában ezt a dátumot jelölte meg.
Klasszikus zenehallgatás

VIDEÓ: Baráth Emőke korai Mozart-áriát énekel

Szerelemi riválisáról énekel és csendben szenved Mozart operahőse, Sifare. A „Soffre il mio cor con pace” című áriát Baráth Emőke előadásában halljuk egy tavalyi, pécsi koncertről.