Klasszikus

Kurtág György párizsi nagydíjas

2006.11.24. 00:00
Ajánlom
A francia köztárasasági elnök kitüntetését és a L'Académie Charles Cros Nagydíját kapta Kurtág György az ECM kiadónál megjelent Kafka-Fragmente című művének felvételével. A csütörtöki díjátadás helyszíne a francia rádió és televízió székháza volt.

Volt már Charles Cros-díjas Kurtág György zeneszerző (1991-ben), de Nagydíjas még nem. Most ebben a rendkívüli kitüntetésben volt része az idén nyolcvan esztendős zeneszerzőnek az ECM lemezkiadó gondozásában megjelent Kafka-Fragmente című felvételért. A CD-t tavaly szeptemberben rögzítették, s a közelmúltban adták ki, az albumon Juliane Banse énekel, Keller András hegedűl.

A Charles Cros francia zenekritikusi díjat először 1948-ban ítélték oda, a névadó a gramofon hangrögzítési elvének feltalálója. A zsűri ezúttal 15 kategóriában hirdetett eredményt az év legjobb és legeredetibb hangfelvételeitől kezdve a klasszikus zenén, dzsesszen és a sanzonon át a legjobb verslemezig.

A legmagasabb elismerést, a köztársasági elnök díját Kurtág György Kafka-Fragmente című művének felvétele érdemelte ki. A lemezt korábban olyan nagy lapok méltatták, mint a The Observer, The Guardian és a Kultur Spiegel.

A párizsi L' Académie Charles Cros köztársasági elnöki díját korábban Ligeti György zeneszerző is megkapta két felvételéért, s volt kategóriadíjas 1972-ben Ránki Dezső Chopin-lemeze is. Kurtág György legutóbb az idei, 40. MIDEM-en volt különdíjas.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.