Klasszikus

Kurtág-lemez a MIDEM döntőjében

2008.12.01. 00:00
Ajánlom
A Kurtág 80 című dupla album bekerült a MIDEM Classical Awards 2009 kategóriájának döntőjébe. A díjat a lemezipar legnagyobb szakmai találkozóján, a MIDEM-en adják át 2009. január 20-án Cannes-ban. A Kurtág 80 a világhírű magyar zeneszerző születésnapja alkalmából rendezett budapesti és bécsi fesztiválok anyagából válogatva főleg lemezen korábban meg nem jelent műveket tartalmaz. A lemezt a BMC Records adta ki.

A szakmai zsűri az utolsó tizenkét hónap során kiadott lemezek közül választja ki a kategóriánkénti három döntőst, amely a kortrás zenei kategóriában a következő:

• Kurtág: 80 - …Concertante, Zwiegespräch, Hipartita, Excerpts from Játékok and Transcriptions.
Hiromi Kikuchi, Hakii Ken, Kurtág Györy, Kurtág Márta, ifj. Kurtág György, Keller Quartet, Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Kocsis Zoltán
BMC 5998309301292

• Nono - Prometeo, Tragedia dellàscolto
Solistenchor Freiburg, Ensemble Recherche, Hoffmann, Bair-Ivenz, Otto, Frenkel, Mayer, Schell, Dalal, Richard, Hirsch, Ryan
Col Legno 4099702060524

• Saariaho - Notes on Light, Orion, Mirage
Mattila, Karttunen, Orchestre de Paris, Eschenbach
Ondine 761195113028

2009 elején immár negyvenharmadik alkalommal rendezik meg a franciaországi Cannes-ban a zenei kiadók legnagyobb nemzetközi szakvásárát, a MIDEM-et. Az esemény keretében osztják ki különböző kategóriákban a vásáron felvonultatott több ezer lemezfelvétel közül a legjobbaknak járó MIDEM Classical Awards, vagyis a szakmai zsűri által az utolsó tizenkét hónap során kiadottak közül legjobbnak ítélt klasszikus zenei lemeznek járó díjat. A győzteseket a zsűri csak a vásáron, 2009. január 18-án este hirdeti ki a Theatre Debussy-ben, Palais des Festivals-ban, Cannes-ban.

A magyar klasszikus zenei és jazz szaklap, a Gramofon szerkesztősége hatodik éve, 2002 óta vesz részt a díj zsűrijének munkájában. A lap igazgató-főszerkesztője, Retkes Attila meghívást kapott a zsűrin belül működő, öttagú MCA Board körébe is, így az európai zenei szaklapkiadás stratégiai kérdéseiről folyó fórumoknak is aktív részesévé vált. Az ötfős elnökség tagjai: James Jolly, a Gramophone (Nagy-Britannia-USA) stratégiai igazgatója; Rémy Franck, a Pizzicato (Luxemburg) főszerkesztője; Martin Hoffmeister, az MDR közszolgálati rádió (Németország) zenei főszerkesztője; Michelle Debra, a Crescendo (Belgium) lapigazgatója és Retkes Attila.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Minden este hazaviszek én is valamit” – interjú Schell Judittal

Mit tegyünk, hogy elkerüljük a szokásos párkapcsolati zsákutcákat? Hogyan építünk torlaszt és falakat a játszmáinkból? Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ a Szeretetkert című előadás a Kultkikötőben július 27-én. Balatonszárszón négy kiváló színművész, Schell Judit, Jordán Adél, Mészáros Máté és Szervét Tibor várja a nézőket.
Zenés színház

„Csak akkor lehet szabadon alkotni, ha nincsenek félelmeink” – beszélgetés Tassonyi Balázzsal

Tassonyi Balázs elképesztően erős évadot tudhat maga mögött. A Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves hallgatójaként 2024-ben debütált a Budapesti Operettszínház több előadásában is, és főszerepet kapott a Carmenben.
Vizuál

Nyaralástörténeti kiállítással nyílt meg a balatonfüredi Esterházy-kastély, amely újra régi fényében látható

A közelmúltban átadott Esterházy-kastély állandó kiállítása mélyebben foglalkozik a város kultúrtörténetével, minden oldalról körüljárva a gyógyvíz és a köré épült komplex gyógyászati központ múltját.
Zenés színház

Drámai kontúrok, finom árnyalatok – Richard Strauss Elektrája a Bajor Állami Operában

A legendás német rendező, Herbert Wernicke 1997-ben bemutatott Elektra-produkciója az idei évadban is szerepelt a Bajor Állami Opera műsorán, a produkció parádés szereposztással és kimeríthetetlen művészi energiával került színre.
Színház

Margaret Atwood az asszonyi hűségről szóló mítoszadaptációját is bemutatja a Gyulai Várszínház

A Gyulai Várszínház fesztiválprogramjának fontos csomópontjai a saját bemutatók, idén például négy olyan előadás, amelyet a színház részben saját fejlesztésben, részben koprodukciós partnerrel hoz létre.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Huszadik alkalommal rendezik meg a Crescendo Nyári Akadémiát

Július 21-én kezdődik a 20. Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál, melyre rekordszámú hallgató jelentkezett, hogy a mesterkurzus és fellépéseik által fejlődhessenek, és közösen ünnepelhessék a jubileumi eseménysorozatot.
Klasszikus ajánló

Európai és argentin tánczenék találkozása – Pápán lép fel a Pannon Ifjúsági Zenekar

Július utolsó előtti vasárnapján különleges zenei programra várja a hallgatóságot a Pannon Ifjúsági Zenekar Pápán, a lenyűgöző Esterházy-kastély udvarán: az elmúlt évszázadok dél-amerikai és európai zenéje ad egymásnak randevút az együttes tolmácsolásában.
Klasszikus kritika

Világrengető dallamok – az elmúlt száz évből származó zenéket játszottak a Berlini Konzerthausban

A modern kor mesterművei – ezzel a címmel hirdette évadzáró koncertjét a Berlini Konzerthaus Zenekara. Az együttes idén nagy hangsúlyt fektetett a 20-21. századi alkotásokra, már a szezon elején is hangversenyt szenteltek a témának.
Klasszikus hír

Osztrák és román versenyzők nyertek az 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyen

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által kilenc éve életre hívott Fesztivál Akadémia Budapest keretében rendezték meg július 4. és 14. között Budapesten a 22 év alattiaknak szóló 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt.
Klasszikus ajánló

Idén is régizenei hétvégék várják a közönséget Eszterházán

Idén nyáron is Eszterházára invitálja a közönséget a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, ahol július 19. és augusztus 25. között hat hétvégén keresztül magas színvonalú, korhű hangszeres régizenei hangversenyeket rendeznek.