Klasszikus

Kurtág-lemez a MIDEM döntőjében

2008.12.01. 00:00
Ajánlom
A Kurtág 80 című dupla album bekerült a MIDEM Classical Awards 2009 kategóriájának döntőjébe. A díjat a lemezipar legnagyobb szakmai találkozóján, a MIDEM-en adják át 2009. január 20-án Cannes-ban. A Kurtág 80 a világhírű magyar zeneszerző születésnapja alkalmából rendezett budapesti és bécsi fesztiválok anyagából válogatva főleg lemezen korábban meg nem jelent műveket tartalmaz. A lemezt a BMC Records adta ki.

A szakmai zsűri az utolsó tizenkét hónap során kiadott lemezek közül választja ki a kategóriánkénti három döntőst, amely a kortrás zenei kategóriában a következő:

• Kurtág: 80 - …Concertante, Zwiegespräch, Hipartita, Excerpts from Játékok and Transcriptions.
Hiromi Kikuchi, Hakii Ken, Kurtág Györy, Kurtág Márta, ifj. Kurtág György, Keller Quartet, Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Kocsis Zoltán
BMC 5998309301292

• Nono - Prometeo, Tragedia dellàscolto
Solistenchor Freiburg, Ensemble Recherche, Hoffmann, Bair-Ivenz, Otto, Frenkel, Mayer, Schell, Dalal, Richard, Hirsch, Ryan
Col Legno 4099702060524

• Saariaho - Notes on Light, Orion, Mirage
Mattila, Karttunen, Orchestre de Paris, Eschenbach
Ondine 761195113028

2009 elején immár negyvenharmadik alkalommal rendezik meg a franciaországi Cannes-ban a zenei kiadók legnagyobb nemzetközi szakvásárát, a MIDEM-et. Az esemény keretében osztják ki különböző kategóriákban a vásáron felvonultatott több ezer lemezfelvétel közül a legjobbaknak járó MIDEM Classical Awards, vagyis a szakmai zsűri által az utolsó tizenkét hónap során kiadottak közül legjobbnak ítélt klasszikus zenei lemeznek járó díjat. A győzteseket a zsűri csak a vásáron, 2009. január 18-án este hirdeti ki a Theatre Debussy-ben, Palais des Festivals-ban, Cannes-ban.

A magyar klasszikus zenei és jazz szaklap, a Gramofon szerkesztősége hatodik éve, 2002 óta vesz részt a díj zsűrijének munkájában. A lap igazgató-főszerkesztője, Retkes Attila meghívást kapott a zsűrin belül működő, öttagú MCA Board körébe is, így az európai zenei szaklapkiadás stratégiai kérdéseiről folyó fórumoknak is aktív részesévé vált. Az ötfős elnökség tagjai: James Jolly, a Gramophone (Nagy-Britannia-USA) stratégiai igazgatója; Rémy Franck, a Pizzicato (Luxemburg) főszerkesztője; Martin Hoffmeister, az MDR közszolgálati rádió (Németország) zenei főszerkesztője; Michelle Debra, a Crescendo (Belgium) lapigazgatója és Retkes Attila.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.