Klasszikus

Kurtág Márta

2002.10.01. 00:00
Ajánlom
Ma ünnepli születésének szép kerek évfordulóját Kurtág Márta zongoraművész, muzsikus, társ.

Életútjának felületes ismeretében is csudálatos, hogy ma is mily gyermekin tiszta, kerekedett szemmel tud ráhökkenni és -döbbenni az ember butaságokra és hitványságokra. A javíthatatlan jó emberek közé tartozik ő is. Ami nem jelenti persze azt, hogy mindig mindenki számára könnyen elviselhető. Nem hibátlan ő sem, csak jó. Hibátlanul jó.

Életének első húsz évében több regényre valót élt. Azóta egyet él.

Esztergomban született, nem Kurtág néven, persze, de a Márta stimmel. Édesapja mérnök volt, az Állami Építészeti Hivatal magas rangú tisztségviselője. Polgári jómódban, békében, biztonságban teltek Márta gyermekévei. Négy évet tanult a helyi zsidóknál, hatot a helyi katolikusoknál, majd mikor apját Debrecenbe helyezték át, az ottani Szveticsnek is növendéke lett. Zenei tanulmányait Esztergomban Brenner Juliskánál kezdte, aki Liszt-növendéknek a növendéke volt, majd Debrecenben folytatta Baranyi Jánosnál, egészen addig, míg ez a nagyszerű muzsikus, s mellesleg gyönyörű, nagydarab magyar ember zsidónak nem minősíttetett, és – egyelőre csak a katedráról – el nem távolíttatott... Márta visszahurcolkodott Esztergomba, onnan járt be szombatonként órára Kósa Györgyhöz Budára a Mészáros utca 2.-be. Itt zenei élet zajlott, de ez is csak addig, amíg Kósát be nem hívták munkaszolgálatra, szobrász feleségét és fotográfus lányát pedig meg nem ölték a nyilasok 1945 januárjában, mikor már Pest szabad volt.

Márta szüleit Auschwitzba vitték, bátyját Borból hazafelé terelvén Radnóti mellől lőtték tarkón Cservenykánál a magyar vitézek.

Ő a párkányi és pesti cionisták segedelmének köszönhetően megmaradt gyermektársaival gyalog megjárva – a` la Valahol Erurópában – Hódmezővásárhelyt, Rimaszombatot és Temesvárt.

A fölszabadulás után Antal István növendéke lett, akivel egy házban is lakott, s akihez, mikor ő éppen ott volt, 1946-ban beállított egy félszeg, keszeg, dadogó zeneakadémista vacsorálni. Valami Kurtág nevezetű. Azóta tart Márta utolsó regénye, a négykezes. Persze szép szólókoncertek is estek, és volt sok-sok tanítás a Bartók szakiskolában, kicsit Pécsett, majd a Semmelweis utcában, a főiskolán, de azért a fővonal persze Kurtág, akivel együtt csinálták végig ezt a hogyishívjákot, szóval az egészet.

A Műnek alárendelt, gyönyörű, összenőtt élet az övék, aminek még muszáj soká, nagyon soká tartania, mert nem magánélet ez, hanem nagyon sokaké, sokunké szerte a világon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.