Klasszikus

Kurtágot méltatja a The New York Times

2005.01.09. 00:00
Ajánlom
A The New York Times kritikusa a lap vasárnapi számában Kurtág György Kafka-töredékek címû, szoprán hangra és hegedûre írt mûvét méltatja, amelyet a jövõ héten ad elõ Dawn Upshaw énekesnõ és Geoff Nuttall hegedûmûvész a New York-i Carnegie Hallban Peter Sellars vezényletével.

Jeremy Eichler szerint a mű a magyar zeneszerző egyik leghatásosabb alkotása. Azt írja: Kafka nem szorul különösebb bemutatásra, a 78 éves Kurtág, a kortárs európai zenének a világtól elzárkózó óriása viszont nem annyira ismert az Egyesült Államokban. A kritikus szerint Kurtág zenéjét hallgatni olyan, mint kulcslyukon át az óceánt bámulni.

Az 1987-ben befejezett Kafka-töredékek Kurtág egyik leghosszabb műve, amely majdnem egy óráig tart. Az ilyen sűrített és ennyire engesztelhetetlenül őszinte zenében ez a hosszúság türelmet követel. Képzeljük el tíz dalest érzelmi esszenciáját összesűrítve, epigrammába öntve. Ez elég volt ahhoz, hogy 1988-ban néhány hallgatót megfutamítson egy bostoni koncertteremből - írja a kritikus.

Dawn Upshaw szoprán énekesnő maga is szinte elviselhetetlennek tartotta mind Kafka munkáját, mind pedig Kurtág reakcióját, amikor több évvel ezelőtt először hallgatta meg a művet. A művésznő a feladatot félretéve először Kurtág más műveivel ismerkedett és Kafka írásait tanulmányozta. Néhány évvel később viszont teljesen megragadta a Kafka-töredékek. A lapnak azt mondta: amit kezdetben sötétségként fogtam fel a műben, azt ma gondolati tisztaságnak és rendkívüli világosságnak látom.

A kritikus szerint az író és a zeneszerző szerencsésen egészíti ki egymást. Kafka ugyan 1924-ben meghalt, de sok mindent előre megjósolt abból a világból, amelyben Kurtág élt a kommunista Magyarországon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Vizuál

Online elérhető magyar filmek (nem csak) külföldieknek

Mindig is meg akartad mutatni a külföldi ismerőseidnek, hogy miért jók a hazai mozifilmek? Itt a lehetőség!
Színház

Újszínházi zaklatási ügyről ír a HVG

A lap úgy tudja, egy állami kitüntetéssel is rendelkező, ismert színész zaklathatott egy nem színész alkalmazottat az Újszínházban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.