Klasszikus

Kurtágot méltatja a The New York Times

2005.01.09. 00:00
Ajánlom
A The New York Times kritikusa a lap vasárnapi számában Kurtág György Kafka-töredékek címû, szoprán hangra és hegedûre írt mûvét méltatja, amelyet a jövõ héten ad elõ Dawn Upshaw énekesnõ és Geoff Nuttall hegedûmûvész a New York-i Carnegie Hallban Peter Sellars vezényletével.

Jeremy Eichler szerint a mű a magyar zeneszerző egyik leghatásosabb alkotása. Azt írja: Kafka nem szorul különösebb bemutatásra, a 78 éves Kurtág, a kortárs európai zenének a világtól elzárkózó óriása viszont nem annyira ismert az Egyesült Államokban. A kritikus szerint Kurtág zenéjét hallgatni olyan, mint kulcslyukon át az óceánt bámulni.

Az 1987-ben befejezett Kafka-töredékek Kurtág egyik leghosszabb műve, amely majdnem egy óráig tart. Az ilyen sűrített és ennyire engesztelhetetlenül őszinte zenében ez a hosszúság türelmet követel. Képzeljük el tíz dalest érzelmi esszenciáját összesűrítve, epigrammába öntve. Ez elég volt ahhoz, hogy 1988-ban néhány hallgatót megfutamítson egy bostoni koncertteremből - írja a kritikus.

Dawn Upshaw szoprán énekesnő maga is szinte elviselhetetlennek tartotta mind Kafka munkáját, mind pedig Kurtág reakcióját, amikor több évvel ezelőtt először hallgatta meg a művet. A művésznő a feladatot félretéve először Kurtág más műveivel ismerkedett és Kafka írásait tanulmányozta. Néhány évvel később viszont teljesen megragadta a Kafka-töredékek. A lapnak azt mondta: amit kezdetben sötétségként fogtam fel a műben, azt ma gondolati tisztaságnak és rendkívüli világosságnak látom.

A kritikus szerint az író és a zeneszerző szerencsésen egészíti ki egymást. Kafka ugyan 1924-ben meghalt, de sok mindent előre megjósolt abból a világból, amelyben Kurtág élt a kommunista Magyarországon.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Az ítélet harsonái – emlékezés Verdi gyászmiséjével

Halottak napjához közeledve Verdi nagyszabású gyászmiséjét, a Requiemet adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar a Müpában, a fiatal olasz karmester, Giacomo Sagripanti vezényletével.
Klasszikus videó

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.