Klasszikus

Kürtművek - a nagybőgő virtuózától

2003.05.26. 00:00
Ajánlom
Nem véletlen, hogy Sperger nevét szinte kizárólag a nagybőgő szerelmesei ismerik. Az Erdődy Kamarazenekar most megjelent CD-je arra hivatott, hogy bebizonyítsa: a Magyarországhoz is számos szállal kötödő zeneszerző nem csupán a bőgőnek volt a mestere.

Johann Matthias Sperger - Haydn és Mozart kortársaként - 1750-ben született Alsó-Ausztriában. Bécsi tanulmányait követően előbb Batthyány József hercegprímás kitűnő pozsonyi zenekarának volt tagja, majd az Erdődyek gyepfüzesi kastélyában vállalt szolgálatot. Ekkortájt már európai hírű bőgővirtuóznak számít, így nem csoda, hogy egy 1788-as turnéját követően a Mecklenburgi-schwerini nagyherceg a zenekarába csábítja. Sperger egészen 1812-ben bekövetkezett haláláig a nagyhercegség ludwigslusti udvarában élt és dolgozott.

A Szefcsik Zsolt vezette Erdődy Kamarazenekart megszállott újdonságkeresőként tartják számon, s az együttes ezúttal valódi értékekre bukkant: Sperger művei, ha nem is veszik fel a versenyt a 18. század második felének valódi remekműveivel, kellemes kikapcsolódást nyújtanak mindenkinek - de kivált a kürtmuzsika kedvelőinek. Nagy Miklós ugyanis nemhiába nyert számos díjat különböző kürtversenyeken, s volt szólamvezetője az egykori ÁHZ-nak, majd később a Fesztiválzenekarnak. A Luxemburgi Filharmonikusok érzékeny, virtuóz szólókürtöse bebizonyítja: Sperger nem csak a nagybőgőhöz értett.

Sperger: Horn music
Hungaroton, 2003
Nagy Miklós - kürt
km.: Szabadi Vilmos - hegedű, Bársony Péter - brácsa, Kertész György - cselló, Erdődy Kamarazenekar, vez.: Rácz Márton

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.