Klasszikus

Kyung Wha Chung belesült a Bach-fúgába, mégis imádták az emberek

2017.07.18. 09:33
Ajánlom
"Megesik!" – kiabálták az emberek, miután a művésznő újrakezdte a művet. A Strad közölt beszámolót a koncertről.

"Nagyobb élmény lehet egy hibás előadás, mint egy tökéletes?" – teszi fel a kérdést Charlotte Smith, a Strad szakírója. A 69 éves Kyung Wha Chung ugyanis egy rendkívül nehéz programmal lépett fel a Barbican Hallban, Londonban: három Bach szólószonátát és szólópartitát játszott fejből, tehát nemcsak fizikailag jelentett nagy igénybevétel a program, hanem mentálisan is. "Rögtön egyértelmű lesz, hogy ez nem az a tisztára csiszolt előadás lesz, amit megszoktunk tőle" – írja Smith. A szünet után Kyung Wha Chung a második szólószonáta fúgájánál tartott, amikor megtörtént vele minden zenész rémálma: belesült a műbe, és újra kellett kezdenie.

A közönség azonban nem fütyült és nem merült zavart hallgatásba, hanem megtapsolta a művészt:

Ne aggódjon! Történik ilyesmi!

– kiabálták. Chung megérdemli a tapsot, véli a beszámoló írója, hiszen egyedülálló stílusa van, ami még akkor is lebilincselő, ha az előadása nem hiba nélküli. "Gyakran hallom azt a panaszt, hogy

a mai előadókból, akármilyen tehetségesek és lenyűgözőek legyenek is, hiányzik valami egyéni karakter, ami a régiekben megvolt.

Akár így van ez, akár nem, az biztos, hogy a tisztára csiszolt felvételek és a digitális szerkesztés térnyerése mára ahhoz vezetett, hogy csak a tökéleteset fogadjuk el napjaink vezető szólistáitól, és ez nemcsak egyszerűen technikai megoldásokra terjed ki, hanem egyfajta vélt, ideális interpretációra is." Máshogy kifejezve, a zenészektől egyfajta tökéletes előadásmódot várunk az egyéni helyett.

GettyImages-687793818

GettyImages-687793818 (Fotó/Forrás: Hiroyuki Ito / Getty Images Hungary)

Néha megesik, hogy egy hiányzó hang, egy elsietett frázis többet mond egy tökéletesnél.

A zenének megvan az az ereje, hogy mesélni tud az emberi tökéletlenségről is

– véli Charlotte Smith. "Azt hiszem, ez volt a legvarázslatosabb és legélvezetesebb koncert, melyet valaha hallottam." (via The Strad)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Kényszerhelyzetbe kerültem” – megszólalt Horváth Lajos Ottó a Nemzetiben történt balesete után kapott összegek kapcsán

A balesetben megsérült színművész azután lépett a nyilvánosság elé, hogy Vidnyánszky Attila a neki és Szász Júliának adott pénzbeli juttatásokkal kapcsolatban nyilatkozott. Közleményére a Nemzeti Színház is reagált.
Vizuál

Ezekről a kultfilmekről ma már mindenki szuperlatívuszokban beszél, pedig megbuktak a premierjük idején

Ma már nehéz elhinni, de számos kultikus remekmű alulteljesített premierje idején a mozikban. Cikkünkben ezek közül mutatunk be néhányat, rávilágítva arra is, milyen tényezők befolyásolhatják egy-egy produkció pénzügyi sikerét. 
Klasszikus

Fischer Iván lett az Európai Unió Ifjúsági Zenekarának zeneigazgatója

Az együttes bejelentette, július 10-től Fischer Ivánt nevezik ki zeneigazgatójuknak. A dirigens a pozícióban Vaszilij Petrenkót váltja, aki tíz sikeres éven át volt a társulat vezető karmestere.
Színház

Közülük kerül ki a Kaszás Attila-díj idei nyertese

Balla Esztert, Ecsedi Erzsébetet és Tóth Ildikót jelölték idén a Kaszás Attila-díjra. A színművészekre a közönség szavazatait augusztus 23-án éjfélig várják a díj weboldalán.
Könyv

Vámos Miklós: Szívbe markoló az írói padlások posztumusz lesöprése

Vámos Miklós állandó rovatában hónapról hónapra megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Gabriel García Márquez posztumusz kiadású, Találkozunk augusztusban című kisregényével foglalkozik. Gondolataira a Magvetőnél megjelent kötet kontrollfordítója, Kutasy Mercédesz reagál.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Idén is régizenei hétvégék várják a közönséget Eszterházán

Idén nyáron is Eszterházára invitálja a közönséget a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, ahol július 19. és augusztus 25. között hat hétvégén keresztül magas színvonalú, korhű hangszeres régizenei hangversenyeket rendeznek.
Klasszikus beszámoló

Kobayashi Ken-Ichiróval turnézott Japánban a MÁV Szimfonikus Zenekar

A MÁV Szimfonikus Zenekar a legutóbbi, 2019-es nagy sikerű japán turné után idén június 17-től július 7-ig újra a „felkelő nap országának” nagyvárosaiban vendégszerepelt, Kobayashi Ken-Ichiro vezényletével.
Klasszikus kritika

Sorscsapások két kalapácsütésben – Mahler-koncert Szombathelyen

Mahler 6. szimfóniája nem tartozik a szerző leggyakrabban játszott művei közé, a Tragikus melléknév azonban félrevezető lehet azoknak, akik először találkoznak a darabbal. Az alkotás ezúttal Szombathelyen, a Savaria Szimfonikus Zenekar előadásában hangzott el.
Klasszikus ajánló

Varázslatos tájakon várnak a Zempléni Fesztivál koncertjei

Az idén augusztus 9–19. között tartott Zempléni Fesztivál célja, hogy sokszínű műsor-összeállítással, valamint a kultúra és a turizmus összekapcsolása irányába mutatott elkötelezettségével megismertesse a régió történelmi és kulturális értékeit a világgal.
Klasszikus hír

Fischer Iván lett az Európai Unió Ifjúsági Zenekarának zeneigazgatója

Az együttes bejelentette, július 10-től Fischer Ivánt nevezik ki zeneigazgatójuknak. A dirigens a pozícióban Vaszilij Petrenkót váltja, aki tíz sikeres éven át volt a társulat vezető karmestere.