Klasszikus

Kyung Wha Chung belesült a Bach-fúgába, mégis imádták az emberek

2017.07.18. 09:33
Ajánlom
"Megesik!" – kiabálták az emberek, miután a művésznő újrakezdte a művet. A Strad közölt beszámolót a koncertről.

"Nagyobb élmény lehet egy hibás előadás, mint egy tökéletes?" – teszi fel a kérdést Charlotte Smith, a Strad szakírója. A 69 éves Kyung Wha Chung ugyanis egy rendkívül nehéz programmal lépett fel a Barbican Hallban, Londonban: három Bach szólószonátát és szólópartitát játszott fejből, tehát nemcsak fizikailag jelentett nagy igénybevétel a program, hanem mentálisan is. "Rögtön egyértelmű lesz, hogy ez nem az a tisztára csiszolt előadás lesz, amit megszoktunk tőle" – írja Smith. A szünet után Kyung Wha Chung a második szólószonáta fúgájánál tartott, amikor megtörtént vele minden zenész rémálma: belesült a műbe, és újra kellett kezdenie.

A közönség azonban nem fütyült és nem merült zavart hallgatásba, hanem megtapsolta a művészt:

Ne aggódjon! Történik ilyesmi!

– kiabálták. Chung megérdemli a tapsot, véli a beszámoló írója, hiszen egyedülálló stílusa van, ami még akkor is lebilincselő, ha az előadása nem hiba nélküli. "Gyakran hallom azt a panaszt, hogy

a mai előadókból, akármilyen tehetségesek és lenyűgözőek legyenek is, hiányzik valami egyéni karakter, ami a régiekben megvolt.

Akár így van ez, akár nem, az biztos, hogy a tisztára csiszolt felvételek és a digitális szerkesztés térnyerése mára ahhoz vezetett, hogy csak a tökéleteset fogadjuk el napjaink vezető szólistáitól, és ez nemcsak egyszerűen technikai megoldásokra terjed ki, hanem egyfajta vélt, ideális interpretációra is." Máshogy kifejezve, a zenészektől egyfajta tökéletes előadásmódot várunk az egyéni helyett.

GettyImages-687793818

GettyImages-687793818 (Fotó/Forrás: Hiroyuki Ito / Getty Images Hungary)

Néha megesik, hogy egy hiányzó hang, egy elsietett frázis többet mond egy tökéletesnél.

A zenének megvan az az ereje, hogy mesélni tud az emberi tökéletlenségről is

– véli Charlotte Smith. "Azt hiszem, ez volt a legvarázslatosabb és legélvezetesebb koncert, melyet valaha hallottam." (via The Strad)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Színház

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.