Klasszikus

Kyung Wha Chung belesült a Bach-fúgába, mégis imádták az emberek

2017.07.18. 09:33
Ajánlom
"Megesik!" – kiabálták az emberek, miután a művésznő újrakezdte a művet. A Strad közölt beszámolót a koncertről.

"Nagyobb élmény lehet egy hibás előadás, mint egy tökéletes?" – teszi fel a kérdést Charlotte Smith, a Strad szakírója. A 69 éves Kyung Wha Chung ugyanis egy rendkívül nehéz programmal lépett fel a Barbican Hallban, Londonban: három Bach szólószonátát és szólópartitát játszott fejből, tehát nemcsak fizikailag jelentett nagy igénybevétel a program, hanem mentálisan is. "Rögtön egyértelmű lesz, hogy ez nem az a tisztára csiszolt előadás lesz, amit megszoktunk tőle" – írja Smith. A szünet után Kyung Wha Chung a második szólószonáta fúgájánál tartott, amikor megtörtént vele minden zenész rémálma: belesült a műbe, és újra kellett kezdenie.

A közönség azonban nem fütyült és nem merült zavart hallgatásba, hanem megtapsolta a művészt:

Ne aggódjon! Történik ilyesmi!

– kiabálták. Chung megérdemli a tapsot, véli a beszámoló írója, hiszen egyedülálló stílusa van, ami még akkor is lebilincselő, ha az előadása nem hiba nélküli. "Gyakran hallom azt a panaszt, hogy

a mai előadókból, akármilyen tehetségesek és lenyűgözőek legyenek is, hiányzik valami egyéni karakter, ami a régiekben megvolt.

Akár így van ez, akár nem, az biztos, hogy a tisztára csiszolt felvételek és a digitális szerkesztés térnyerése mára ahhoz vezetett, hogy csak a tökéleteset fogadjuk el napjaink vezető szólistáitól, és ez nemcsak egyszerűen technikai megoldásokra terjed ki, hanem egyfajta vélt, ideális interpretációra is." Máshogy kifejezve, a zenészektől egyfajta tökéletes előadásmódot várunk az egyéni helyett.

GettyImages-687793818

GettyImages-687793818 (Fotó/Forrás: Hiroyuki Ito / Getty Images Hungary)

Néha megesik, hogy egy hiányzó hang, egy elsietett frázis többet mond egy tökéletesnél.

A zenének megvan az az ereje, hogy mesélni tud az emberi tökéletlenségről is

– véli Charlotte Smith. "Azt hiszem, ez volt a legvarázslatosabb és legélvezetesebb koncert, melyet valaha hallottam." (via The Strad)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Klasszikus

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Színház

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.
Klasszikus

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus marton éva

Magyar zeneművészeket díjazott a Kennedy Center

Marton Éva operaénekes, Kurtág György zeneszerző, valamint Fischer Iván és Fischer Ádám karmesterek kapták idén a Kennedy Center Művészeti Arany Medálját.
Klasszikus hír

Alexander Pereira távozik a milánói Scalából

Az osztrák szakembernek már 2014-es érkezése is nagy viharokat kavart, távozásában egy meghiúsult szponzori szerződés játszhatott közre. Guiseppe Sala, Milánó polgármestere és a Scala Alapítvány elnöke közölte kedden az operaház felügyelőtanácsának három órás tanácskozását követően, hogy nem hosszabbítják meg az intendáns szerződését. 
Klasszikus ajánló

Balázs János ingyenes koncertet ad a Zeneakadémia előtt

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.
Klasszikus lemez

John Williams albumot készített Anne-Sophie Mutterrel

A világ egyik legnépszerűbb zeneszerzője és a német hegedűművész albumán természetesen örökzöld filmklasszikusok zenéi hallhatók.
Klasszikus bécs

Te is vezényelheted a Bécsi Filharmonikusokat a Budapesten!

A bécsi Zene Háza virtuális karmesterének segítségével a világ egyik legjobb zenekarának élére állhatsz július 2-4. között Budapesten.