Klasszikus

Kyung Wha Chung belesült a Bach-fúgába, mégis imádták az emberek

2017.07.18. 09:33
Ajánlom
"Megesik!" – kiabálták az emberek, miután a művésznő újrakezdte a művet. A Strad közölt beszámolót a koncertről.

"Nagyobb élmény lehet egy hibás előadás, mint egy tökéletes?" – teszi fel a kérdést Charlotte Smith, a Strad szakírója. A 69 éves Kyung Wha Chung ugyanis egy rendkívül nehéz programmal lépett fel a Barbican Hallban, Londonban: három Bach szólószonátát és szólópartitát játszott fejből, tehát nemcsak fizikailag jelentett nagy igénybevétel a program, hanem mentálisan is. "Rögtön egyértelmű lesz, hogy ez nem az a tisztára csiszolt előadás lesz, amit megszoktunk tőle" – írja Smith. A szünet után Kyung Wha Chung a második szólószonáta fúgájánál tartott, amikor megtörtént vele minden zenész rémálma: belesült a műbe, és újra kellett kezdenie.

A közönség azonban nem fütyült és nem merült zavart hallgatásba, hanem megtapsolta a művészt:

Ne aggódjon! Történik ilyesmi!

– kiabálták. Chung megérdemli a tapsot, véli a beszámoló írója, hiszen egyedülálló stílusa van, ami még akkor is lebilincselő, ha az előadása nem hiba nélküli. "Gyakran hallom azt a panaszt, hogy

a mai előadókból, akármilyen tehetségesek és lenyűgözőek legyenek is, hiányzik valami egyéni karakter, ami a régiekben megvolt.

Akár így van ez, akár nem, az biztos, hogy a tisztára csiszolt felvételek és a digitális szerkesztés térnyerése mára ahhoz vezetett, hogy csak a tökéleteset fogadjuk el napjaink vezető szólistáitól, és ez nemcsak egyszerűen technikai megoldásokra terjed ki, hanem egyfajta vélt, ideális interpretációra is." Máshogy kifejezve, a zenészektől egyfajta tökéletes előadásmódot várunk az egyéni helyett.

GettyImages-687793818

GettyImages-687793818 (Fotó/Forrás: Hiroyuki Ito / Getty Images Hungary)

Néha megesik, hogy egy hiányzó hang, egy elsietett frázis többet mond egy tökéletesnél.

A zenének megvan az az ereje, hogy mesélni tud az emberi tökéletlenségről is

– véli Charlotte Smith. "Azt hiszem, ez volt a legvarázslatosabb és legélvezetesebb koncert, melyet valaha hallottam." (via The Strad)

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A füttyművészet Paganinije: Hacki Tamás 75 éves 

Hacki Tamás füttyművész, a fütyülés Paganinijének is nevezett orvosprofesszor február 18-án lesz hetvenöt éves. 
Könyv

Könyvek selejtezése miatt támadják a rendrakási szakértőt

Marie Kondo itthon is ismert módszere „forradalmasította a rendrakást”, a könyvekkel kapcsolatos tanácsai miatt azonban világszerte felháborodtak a könyvmolyok. Valóban csak azok a könyvek kellenek, amelyek örömöt hoznak az életünkbe? Vagy az irodalom ennél összetettebben működik? Tekinthető a könyv pusztán tárgynak? Kell-e selejtezni a könyveket?
Zenés színház

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Színház

Mennyiért szülnél, anyuci? – új bemutató a FÉMben

Miklós Zsófiával és Kolnai Kovács Gergellyel a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Fém című abszurd drámáját: Miről álmodik a fiatal? Hírnévről, vagy családról?
Klasszikus

Már lehet jelentkezni a Virtuózok ötödik évadába

A Virtuózok következő, Kamara Virtuózok elnevezésű ötödik évadába február 15-től jelentkezhetnek olyan muzsikáló csoportok, amelyekben családtagok és iskolatársak, barátok, tanár-diák kapcsolatok mutatkoznak meg a klasszikus zenén keresztül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.
Klasszikus interjú

„A Kárpát-medencei népzene ihletforrás számomra”

A Bartók Világverseny első helyezése után az Artisjus Junior díját is begyűjtötte Dobos Dániel. A fiatal zeneszerzőt inspirációkról, jövőbeli célokról kérdeztük bemutatkozó interjúnkban.
Klasszikus díj

Dés László és Kurtág György is az Artisjus díjazottai között

Dés László életműdíjat vehetett át, Szabó Tibor (Magna Cum Laude) az év zeneszerzője, Bérczesi Róbert (Hiperkarma) pedig az év szövegírója címet kapta meg az Artisjus 2019-es díjainak átadóján.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör márciusi programjából

Korcsolán Orsolya, Kristóf Réka, az Anima Musicae, Fejérvári Zoltán és a Mini Acoustic Trio koncertjeit ajánlja az Óbudai Társaskör márciusban.
Klasszikus virtuózok

Már lehet jelentkezni a Virtuózok ötödik évadába

A Virtuózok következő, Kamara Virtuózok elnevezésű ötödik évadába február 15-től jelentkezhetnek olyan muzsikáló csoportok, amelyekben családtagok és iskolatársak, barátok, tanár-diák kapcsolatok mutatkoznak meg a klasszikus zenén keresztül.