Klasszikus

La Familia (FRA), Musafir (IND) és Terne Chave (CZ) koncertek az A38 hajón

2004.03.30. 00:00
Ajánlom
A La Familia együttes Franciaország leglüktetőbb zenéjét hozza el nekünk. A Musafir – azaz a Vándor – egy zenészkaraván, amelynek útja a radzsahsztáni sivatagon, a romák anyaföldjén keresztül vezet. A Terne Chave nyolctagú együttes tagjai gyermekkoruk óta jó barátok, együttesük úgy született, hogy egy napon a lasztit felcserélte a gitár.

Az április 30-i este igen színesnek ígérkezik az A38 hajón, a Petőfi híd budai hídfőjénél: egy francia, egy indiai és egy cseh zenekar lép színpadra est ekilenc órától. A La Familia együttes a flamenkók, a latin dallamok, a harsány balkáni lendület, a kifinomult erotikájú jazz és a rock keménységéből ötvöződő muzsikát játszik. Az 1995-ben kiváló zenészekből alakult tíztagú együttes első lemeze, a Todos Unidos már kellő érettséggel bizonyította, hogy komoly, új és autentikus szereplője lett a francia világzenei szcénának. A zenekar titka, hogy egymástól – első megközelítésre – távol álló műfajokat páratlan könnyedséggel és gazdagítással tud ötvözni. Második lemezük, a Cuando Salga el Sol a sanzonok világa felé nyit, amelyben a ritmusok hevülete, az énekek, a hangszerelés és az együttjátszás öröme viszi zenéjüket.

Hameed Khan Kawa zenei tudását egyrészt a hindusztáni hagyományos zenéből, másrészt a nyugati klasszikus zenéből merítette. Tablán játszik és egyben a Musafir zenekar művészeti vezetője is, aki Jaipur és Párizs között ingázva „repteti” zenekarát. Újjáéleszti és újraértelmezi a radzsahsztáni zenei hagyományt. Gazdagabbá tette a hagyományos hangzásokat, melegséget és meghittséget vitt az előadásmódba, s zenészeit is úgy válogatta, hogy a klasszikus és a hagyományos művészeket párosítsa személyi képességeik, karizmájuk és tudásuk alapján. A különböző törzsekből (Langa, Manghanyar, Sapera) származó zenészek egyedülálló keverékét adják az indiai népzenének és a hindusztáni klasszikus zenének. A Musafir világkörüli útjain a szeretetet és a békét közvetíti egy kiemelkedően magas zenekultúra és életöröm formájában.

Az est harmadik fellépője, a Terne Chave repertoárja a hagyományos cigányzene körébe tartozik, annak is hagyományos cseh rétegébe, amely egy páratlanul izgalmas, lendületes, virtuóz hangzásban szólal meg. Az együttes tagjai turnéik során felvillantják sokoldalú tudásukat, bemutatják azt a megdöbbentő szépségű dalcsokrot, amely a morva és kelet-európai cigányság autentikus hangzásából, számos egy tőről fakadó különbözőségéből épül fel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.