Klasszikus

La Familia (FRA), Musafir (IND) és Terne Chave (CZ) koncertek az A38 hajón

2004.03.30. 00:00
Ajánlom
A La Familia együttes Franciaország leglüktetőbb zenéjét hozza el nekünk. A Musafir – azaz a Vándor – egy zenészkaraván, amelynek útja a radzsahsztáni sivatagon, a romák anyaföldjén keresztül vezet. A Terne Chave nyolctagú együttes tagjai gyermekkoruk óta jó barátok, együttesük úgy született, hogy egy napon a lasztit felcserélte a gitár.

Az április 30-i este igen színesnek ígérkezik az A38 hajón, a Petőfi híd budai hídfőjénél: egy francia, egy indiai és egy cseh zenekar lép színpadra est ekilenc órától. A La Familia együttes a flamenkók, a latin dallamok, a harsány balkáni lendület, a kifinomult erotikájú jazz és a rock keménységéből ötvöződő muzsikát játszik. Az 1995-ben kiváló zenészekből alakult tíztagú együttes első lemeze, a Todos Unidos már kellő érettséggel bizonyította, hogy komoly, új és autentikus szereplője lett a francia világzenei szcénának. A zenekar titka, hogy egymástól – első megközelítésre – távol álló műfajokat páratlan könnyedséggel és gazdagítással tud ötvözni. Második lemezük, a Cuando Salga el Sol a sanzonok világa felé nyit, amelyben a ritmusok hevülete, az énekek, a hangszerelés és az együttjátszás öröme viszi zenéjüket.

Hameed Khan Kawa zenei tudását egyrészt a hindusztáni hagyományos zenéből, másrészt a nyugati klasszikus zenéből merítette. Tablán játszik és egyben a Musafir zenekar művészeti vezetője is, aki Jaipur és Párizs között ingázva „repteti” zenekarát. Újjáéleszti és újraértelmezi a radzsahsztáni zenei hagyományt. Gazdagabbá tette a hagyományos hangzásokat, melegséget és meghittséget vitt az előadásmódba, s zenészeit is úgy válogatta, hogy a klasszikus és a hagyományos művészeket párosítsa személyi képességeik, karizmájuk és tudásuk alapján. A különböző törzsekből (Langa, Manghanyar, Sapera) származó zenészek egyedülálló keverékét adják az indiai népzenének és a hindusztáni klasszikus zenének. A Musafir világkörüli útjain a szeretetet és a békét közvetíti egy kiemelkedően magas zenekultúra és életöröm formájában.

Az est harmadik fellépője, a Terne Chave repertoárja a hagyományos cigányzene körébe tartozik, annak is hagyományos cseh rétegébe, amely egy páratlanul izgalmas, lendületes, virtuóz hangzásban szólal meg. Az együttes tagjai turnéik során felvillantják sokoldalú tudásukat, bemutatják azt a megdöbbentő szépségű dalcsokrot, amely a morva és kelet-európai cigányság autentikus hangzásából, számos egy tőről fakadó különbözőségéből épül fel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Szüts Apor: „A tökéletességet nem lehet, és nem is kell elérni”

Szüts Apor számára korán jött az ismertség a komolyzene világában. Több interjúban is beszélt eddigi munkásságáról, most viszont a belső munkafolyamatokról és szemléletmódjáról tudhatunk meg részleteket, amelyekről talán a lámpalázzal vagy maximalizmussal küzdő fiatal zenészek is szívesen olvasnának. Így került szóba a fejlődés, az önkritika vagy a tökéletesség nemlétének témája is.
Klasszikus hír

Kecskés D. Balázs Istvánffy Benedek-díjat kapott

A fiatal zeneszerző Három románc című alkotása nyerte el a Magyar Zeneszerzők Egyesületének díját.
Klasszikus fidelio klasszik

Rost Andrea a Fidelio Klasszik vendége

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása december 14-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Elek Ányossal, ifj. Harangozó Gyulával és Rost Andreával.
Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.
Klasszikus zongora

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.