Klasszikus

Lajkó Félix ismét az A38 hajón

2004.09.28. 00:00
Ajánlom
Lajkó Félix és zenekara, valamint Michael Babinchak (USA) koncertje lesz hallható október 2-án, szombaton este kilenc órától az A 38 hajón, a Petőfi-híd budai hídfőjénél. Lajkó Félixet nem kell bemutatni. A hegedűvirtuóz nem egyszer adott fergeteges koncertet az A38 Hajó koncerttermében.

A mostani alkalom különlegessége, hogy hét év után ismét Michael Babinchak, a világhírű amerikai csellista lesz a partnere, akivel hatalmas sikerű koncertet adott a Zeneakadémián és az abból készült album aranylemez lett. Lajkó dolgozott együtt Boban Markovic-csal, a Noir Désir zenekarral, és 2000-ben játszott a monacói Grimaldi Fórum kulturális és konferencia központ megnyitóján. 2001-ben, a franciaországi Magyar Év keretén belül fellépett az Avignoni Színházi Fesztiválon. Nevéhez fűződik az 1998-as szarajevói kulturális fesztiválnak, a Sarajevska Zima himnuszának komponálása. 1993-ban a Magyar Rádió Emerton Díjával tüntették ki a Dresch Quartet-tel közösen, ’99-ben pedig megkapta a Magyar Művészetért díjat.

Az 1947-ben született Michael Babinchak nem csak csellón játszik, de kamarazenét és zeneszerzést is tanult. Ezen kívül mesterkurzuson vett részt Boulez, Stockhausen és Ligeti társaságában. A Barcelonában élő művész koncertezett már Közép-Amerikában, Skandináviában, Hollandiában, Franciaországban, Szerbiában és járt már Magyarországon is. Lajkó és Babinchak közös koncertje után a Transglobal Underground dobosa, Hamilton Lee most mint DJ Hamid Mantu kever elektronikus világzenét. A belépőjegy ára elővételben 3000, a helyszínen 3500 forint.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.