Klasszikus

Lajkó István nyerte az idei Földes Andor zongoraversenyt

2002.11.19. 00:00
Ajánlom
Szerda este hét órától, a Thália Színházban rendezik meg a kilencedik Földes Andor zongoraverseny díjkiosztó gálakoncertjét. A versenyt – amelynek a Magyar Hírlap kezdettől főtámogatója és társrendezője – idén Lajkó István nyerte, a második helyen Báll Dávid, a harmadikon Gábor-Nagy Nóra végzett. A díjakat Földes Andor özvegye adja át a fiatal tehetségeknek.

A versenyen – az elmúlt évekhez hasonlóan – a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem növendékei vehettek részt. A verseny programjában Scarlatti, Mozart, Beethoven, Schubert, Schumann és Bartók, valamint Földes Andor kompozíciói szerepeltek. Idén tízen jelentkeztek, s közülük öten – Báll Dávid, Gábor-Nagy Nóra, Lajkó István, Monostori Gábor, Vékes Erzsébet – kerültek be a múlt hétvégén lezajlott döntőbe. A zsűri elnöke Duffek Mihály, a Debreceni Egyetem konzervatóriumának igazgatója volt; a testület munkájában részt vett Falvai Sándor, a Zeneakadémia rektora, Ujfalussy József akadémikus, Prunyi Ilona és Nagy Péter zongoraművész. A zsűri végül Lajkó István produkcióját ítélte a legjobbnak, a második helyet Báll Dávid, a harmadik helyezést pedig Gábor-Nagy Nóra szerezte meg. A három győztes ma este, a Thália Színházban Földes Andornétól veheti át a verseny értékes díjait, majd rövid koncertet is adnak Bartók, Kodály, Chopin, Balakirev és Földes Andor műveiből.
Földes Andor (1913–1992) a múlt század egyik legjelentősebb, világszerte elismert zongoraművésze volt. Csodagyerekként, a húszas évek elején tűnt fel a magyar zeneéletben, s hamarosan már Mozart-zongoraversenyt játszott a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának közreműködésével. A Zeneakadémián Dohnányi Ernő mesteriskolájának növendéke volt, a harmincas években bejárta egész Európát, majd 1939-ben az Egyesült Államokba emigrált. Meghatározó szerepet játszott a nemcsak példaképként, de atyai jó barátként is tisztelt Bartók Béla kompozíciói, elsősorban a három zongoraverseny nemzetközi megismertetésében. A háború után visszatért Európába: előbb Saarbrückenben volt zeneakadémiai professzor, majd 1961-től haláláig Svájcban élt, de közben továbbra is világszerte koncertezett. Zenepedagógiai tevékenysége is jelentős: Keys to the Keyboard című metodikai könyvét húsz nyelvre fordították le. Lemezfelvételeivel jó néhány díjat nyert, s ezek még 1992-ben bekövetkezett halála után is sorozatban jelennek meg, digitálisan korszerűsített kiadásban. Legutóbbi albuma – Bartók kompozícióiból – alig néhány hete jelent meg a Hungaroton gondozásában.
Röviddel Földes Andor halála után létrejött a nevét viselő alapítvány, amelynek egyik legfontosabb tevékenysége a Budapesten évről évre megrendezésre kerülő Földes Andor zongoraverseny koordinálása, anyagi feltételeinek biztosítása. A zongoraversenynek kezdettől, vagyis 1994 óta főtámogatója és társrendezője a Magyar Hírlap.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.