Klasszikus

Lajtha-Auer világpremier

2008.09.07. 00:00
Ajánlom
Az Auer Vonósnégyes a világon elsőként rögzítette Lajtha László kvartettjeit, amelynek anyagát lemezbemutató-koncertsorozat keretében élőben is hallhatjuk. A Bartók Emlékházban szeptember és december között három alkalommal csendülnek fel e ritkán hallható remekművek.

A Hungaroton és az Auer Vonósnégyes vállalkozása szorosan kapcsolódik az idei Lajtha László emlékévhez, 2008-ban ugyanis a zeneszerző halálának 45. évfordulója előtt tisztelgünk. A nagyszabású munkára Hollós Máté, a Hungaroton Records Kft. ügyvezető igazgatója kérte fel az együttest. A tíz kvartett négy lemezen, a kiadó World Premier sorozatának részeként jelenik meg, melynek első két darabja tavaly decemberben, a harmadik pedig 2009 márciusában kerül a boltokba. A negyedik lemezen a 2. Vonósnégyes mellett egyéb kamara művek szerepelnek majd . A CD tervezett megjelenési dátuma 2009 karácsonya.

Lajtha László művei - amelyekben egyrészt a magyar népzene elmei köszönnek vissza, de a francia impresszionista stílus is felfedezhető bennük – cseppet sem könnyűek, kevéssé ismertek, ellenben kiemelkedő alkotásai a zeneirodalomnak. A 3. vonósnégyes tolmácsolásról Csont András a következőket írta: "Az Auer vonósnégyes különösen ihletetten adja elő ezt a gyönyörű művet, a szó minden értelmében kristálytiszta intonációval, a forma tökéletes birtokában; a zárótétel (olykor kísértetiesen emlékeztet Bartók majd tíz évvel későbbi Divertimentójára!) pedig kiváló alkalmat ad, hogy bizonyítsák fölényes virtuózitásukat."

Az Auer Vonósnégyes 1990-ben alakult, 1997-ben megnyerték a Yehudi Menuhin nevével fémjelzett 7. Nemzetközi Vonósnégyes Versenyt Londonban, 1996-ban a Magyar Zenészek Társasága az Év Legjobb Együttese címmel tüntette ki őket, 2000-ben pedig Liszt-díjjal jutalmazták tevékenységüket. Új primáriusuk Oláh Vilmos 2006-tól, második hegedűsük Berán Gábor 2007-től játszik Gálfi Csaba (brácsa) és Takács Ákos (cselló) partnereként. Ahogy korábban fogalmaztak: "A két kiváló hegedűs friss erőt, lendületet és lelkesedést hozott a csapatba." S hogy ez mennyire igaz, azt nem csak a lemezeken, hanem személyesen is megtapasztalhatjuk a Csalán úti villában, a budai erdők tövében.

(2008. szeptember 12. 18:00 Bartók Emlékház (Budapest) - Az Auer Vonósnégyes lemezbemutató koncertje; Lajtha: I. vonósnégyes; VII. vonósnégyes; tagjai: Oláh Vilmos, Berán Gábor (hegedű), Gálfi Csaba (mélyhegedű), Takács Ákos (gordonka)

2008. október 31. 18:00 Bartók Emlékház (Budapest) - Az Auer Vonósnégyes lemezbemutató koncertje; Lajtha: III. és V. vonósnégyes

2008. december 12 18:00 Bartók Emlékház (Budapest) - Az Auer Vonósnégyes lemezbemutató koncertje; Lajtha: VIII. és IX. vonósnégyes)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.
Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.
Klasszikus ajánló

Junior Prima díjátadó és gálakoncert online

Tizenharmadik alkalommal vehetik át a zeneművészet legkiemelkedőbb fiataljai a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjaz, ez alkalommal bárki ingyenesen követheti az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án 19:30-tól a mvmjuniorprima.hu oldalon.