Klasszikus

Lajtha-Auer világpremier

2008.09.07. 00:00
Ajánlom
Az Auer Vonósnégyes a világon elsőként rögzítette Lajtha László kvartettjeit, amelynek anyagát lemezbemutató-koncertsorozat keretében élőben is hallhatjuk. A Bartók Emlékházban szeptember és december között három alkalommal csendülnek fel e ritkán hallható remekművek.

A Hungaroton és az Auer Vonósnégyes vállalkozása szorosan kapcsolódik az idei Lajtha László emlékévhez, 2008-ban ugyanis a zeneszerző halálának 45. évfordulója előtt tisztelgünk. A nagyszabású munkára Hollós Máté, a Hungaroton Records Kft. ügyvezető igazgatója kérte fel az együttest. A tíz kvartett négy lemezen, a kiadó World Premier sorozatának részeként jelenik meg, melynek első két darabja tavaly decemberben, a harmadik pedig 2009 márciusában kerül a boltokba. A negyedik lemezen a 2. Vonósnégyes mellett egyéb kamara művek szerepelnek majd . A CD tervezett megjelenési dátuma 2009 karácsonya.

Lajtha László művei - amelyekben egyrészt a magyar népzene elmei köszönnek vissza, de a francia impresszionista stílus is felfedezhető bennük – cseppet sem könnyűek, kevéssé ismertek, ellenben kiemelkedő alkotásai a zeneirodalomnak. A 3. vonósnégyes tolmácsolásról Csont András a következőket írta: "Az Auer vonósnégyes különösen ihletetten adja elő ezt a gyönyörű művet, a szó minden értelmében kristálytiszta intonációval, a forma tökéletes birtokában; a zárótétel (olykor kísértetiesen emlékeztet Bartók majd tíz évvel későbbi Divertimentójára!) pedig kiváló alkalmat ad, hogy bizonyítsák fölényes virtuózitásukat."

Az Auer Vonósnégyes 1990-ben alakult, 1997-ben megnyerték a Yehudi Menuhin nevével fémjelzett 7. Nemzetközi Vonósnégyes Versenyt Londonban, 1996-ban a Magyar Zenészek Társasága az Év Legjobb Együttese címmel tüntette ki őket, 2000-ben pedig Liszt-díjjal jutalmazták tevékenységüket. Új primáriusuk Oláh Vilmos 2006-tól, második hegedűsük Berán Gábor 2007-től játszik Gálfi Csaba (brácsa) és Takács Ákos (cselló) partnereként. Ahogy korábban fogalmaztak: "A két kiváló hegedűs friss erőt, lendületet és lelkesedést hozott a csapatba." S hogy ez mennyire igaz, azt nem csak a lemezeken, hanem személyesen is megtapasztalhatjuk a Csalán úti villában, a budai erdők tövében.

(2008. szeptember 12. 18:00 Bartók Emlékház (Budapest) - Az Auer Vonósnégyes lemezbemutató koncertje; Lajtha: I. vonósnégyes; VII. vonósnégyes; tagjai: Oláh Vilmos, Berán Gábor (hegedű), Gálfi Csaba (mélyhegedű), Takács Ákos (gordonka)

2008. október 31. 18:00 Bartók Emlékház (Budapest) - Az Auer Vonósnégyes lemezbemutató koncertje; Lajtha: III. és V. vonósnégyes

2008. december 12 18:00 Bartók Emlékház (Budapest) - Az Auer Vonósnégyes lemezbemutató koncertje; Lajtha: VIII. és IX. vonósnégyes)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Új pályázatot írnak ki az Operaház főigazgatói tisztségére

A Kulturális és Innovációs Minisztérium csütörtökön tette közzé, hogy a Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztségére kiírt előző pályázat érvénytelenül zárult, ezért új pályázatot írnak ki.
Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Keller András, Hager Ritta és Gálffi László is

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. Mások mellett elismerésben részesült Dobai Péter költő, író, dramaturg és a Bartók Rádió is.
Színház

A színház kritizál, a művész lázad – Beszélgetés Peller Károllyal a Latabárné fia kapcsán

Latabár Kálmán születésének százhuszadik, színpadra lépésének századik évfordulójak a tiszteletére rendhagyó monodrámával állt elő a Spinoza Színház. Peller Károly 39 év eseményeit eleveníti meg hét jelenetben: egyszemélyes színházat varázsol a Spinoza picinyke színpadára, és társrendezőként is jegyzi A Latabárné fiát.
Zenés színház

Mikor derül ki a Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatának eredménye?

Augusztus 8-án írta ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium a Magyar Állami Operaház 2023. február 15-étől kezdődő ciklusára vonatkozó főigazgatói pályázatot, ám annak eredményét még mindig nem hozták nyilvánosságra.
Könyv

Írók és költők is kiállnak a tiltakozó tanárok mellett

Számos író, költő, irodalmár csatlakozott már ahhoz a petícióhoz, amit Erdős Virág indított a tiltakozó tanárok és diákok mellett. Az aláírók között szerepel Závada Pál, Kiss Judit Ágnes, Schein Gábor és Berg Judit is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Thür Sylvia hárfaművész

A művész négy évtizeden át volt a Magyar Állami Operaház Zenekarának oszlopost tagja, turnékon, hangversenyeken is rendszeresen részt vett. Halálhírét az intézmény osztotta meg közösségi oldalán.
Klasszikus interjú

„Kapcsolatot teremteni a fentiekkel” – Beszélgetés Oláh Patrikkal

Alighogy kitüntetéssel lediplomázott, már tanít is a Zeneakadémián. Ő komponálta a zenetörténet első lovári nyelvű miséjét, és döntőbe jutott az idei Bartók Világversenyen. Oláh Patrik zeneszerző gazdag díjgyűjteménye nemrég az MVM Zrt. által támogatott Junior Prima Díjjal bővült.
Klasszikus ajánló

Út a sötétségből a világosság felé – kortárs karácsonyi darab hallható a Zeneakadémián

A 21. századi zenetörténet egy monumentális alkotásának bemutatására készül a Filharmónia Magyarország: december 8-án a Zeneakadémia Nagytermében első alkalommal hallhatja a magyar közönség Hilarion Alfejev Karácsonyi oratóriumát.
Klasszikus magazin

Wagner-tenor és rockénekes – Peter Hofmannra emlékezünk

Az operarajongók alighanem Patrice Chéreau legendás Ringjéből emlékeznek Peter Hofmannra, miközben a német tenor jelentős könnyűzenei munkássággal is rendelkezett. Három videóval mutatjuk be sokoldalúságát.
Klasszikus ajánló

December 1-től látható a mozikban A mi Kodályunk második része

Petrovics Eszter dokumentumfilm-trilógiájának második része az I. világháborútól a Psalmus Hungaricus bemutatójáig kíséri figyelemmel Kodály Zoltán életét. A főszerepeket Fekete Gábor színművész és Radnóti Róza zongoraművész alakítják.