Klasszikus

Lajtha-Auer világpremier

2008.09.07. 00:00
Ajánlom
Az Auer Vonósnégyes a világon elsőként rögzítette Lajtha László kvartettjeit, amelynek anyagát lemezbemutató-koncertsorozat keretében élőben is hallhatjuk. A Bartók Emlékházban szeptember és december között három alkalommal csendülnek fel e ritkán hallható remekművek.

A Hungaroton és az Auer Vonósnégyes vállalkozása szorosan kapcsolódik az idei Lajtha László emlékévhez, 2008-ban ugyanis a zeneszerző halálának 45. évfordulója előtt tisztelgünk. A nagyszabású munkára Hollós Máté, a Hungaroton Records Kft. ügyvezető igazgatója kérte fel az együttest. A tíz kvartett négy lemezen, a kiadó World Premier sorozatának részeként jelenik meg, melynek első két darabja tavaly decemberben, a harmadik pedig 2009 márciusában kerül a boltokba. A negyedik lemezen a 2. Vonósnégyes mellett egyéb kamara művek szerepelnek majd . A CD tervezett megjelenési dátuma 2009 karácsonya.

Lajtha László művei - amelyekben egyrészt a magyar népzene elmei köszönnek vissza, de a francia impresszionista stílus is felfedezhető bennük – cseppet sem könnyűek, kevéssé ismertek, ellenben kiemelkedő alkotásai a zeneirodalomnak. A 3. vonósnégyes tolmácsolásról Csont András a következőket írta: "Az Auer vonósnégyes különösen ihletetten adja elő ezt a gyönyörű művet, a szó minden értelmében kristálytiszta intonációval, a forma tökéletes birtokában; a zárótétel (olykor kísértetiesen emlékeztet Bartók majd tíz évvel későbbi Divertimentójára!) pedig kiváló alkalmat ad, hogy bizonyítsák fölényes virtuózitásukat."

Az Auer Vonósnégyes 1990-ben alakult, 1997-ben megnyerték a Yehudi Menuhin nevével fémjelzett 7. Nemzetközi Vonósnégyes Versenyt Londonban, 1996-ban a Magyar Zenészek Társasága az Év Legjobb Együttese címmel tüntette ki őket, 2000-ben pedig Liszt-díjjal jutalmazták tevékenységüket. Új primáriusuk Oláh Vilmos 2006-tól, második hegedűsük Berán Gábor 2007-től játszik Gálfi Csaba (brácsa) és Takács Ákos (cselló) partnereként. Ahogy korábban fogalmaztak: "A két kiváló hegedűs friss erőt, lendületet és lelkesedést hozott a csapatba." S hogy ez mennyire igaz, azt nem csak a lemezeken, hanem személyesen is megtapasztalhatjuk a Csalán úti villában, a budai erdők tövében.

(2008. szeptember 12. 18:00 Bartók Emlékház (Budapest) - Az Auer Vonósnégyes lemezbemutató koncertje; Lajtha: I. vonósnégyes; VII. vonósnégyes; tagjai: Oláh Vilmos, Berán Gábor (hegedű), Gálfi Csaba (mélyhegedű), Takács Ákos (gordonka)

2008. október 31. 18:00 Bartók Emlékház (Budapest) - Az Auer Vonósnégyes lemezbemutató koncertje; Lajtha: III. és V. vonósnégyes

2008. december 12 18:00 Bartók Emlékház (Budapest) - Az Auer Vonósnégyes lemezbemutató koncertje; Lajtha: VIII. és IX. vonósnégyes)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Drámai kontúrok, finom árnyalatok – Richard Strauss Elektrája a Bajor Állami Operában

A legendás német rendező, Herbert Wernicke 1997-ben bemutatott Elektra-produkciója az idei évadban is szerepelt a Bajor Állami Opera műsorán, a produkció parádés szereposztással és kimeríthetetlen művészi energiával került színre.
Jazz/World

Engedd, hogy a dolgok megtörténjenek veled! – születésnapi beszélgetés Horgas Eszterrel

„Úgy érzem, másképp fuvolázom. Mást gondolok minden egyes hangról, mint korábban” – vallotta meg interjúnkban Horgas Eszter, aki A nő arcai címmel ad koncertet – Koós Réka társaságában – augusztus 2-án, a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Könyv

Több mint tizenöt év kutatás és felkészülés előzte meg Grecsó Krisztián új regényét

Novemberben jelenik meg a József Attila-díjas író, költő legújabb, Apám üzent című család- és identitásregénye, amelyben a szerző a családi múlt felkutatására tesz kísérletet.
Jazz/World

„A zene lényege a töltekezés” – beszélgetés Weisz Gábor jazzszaxofonossal

A koronavírus idején asztalosnak állt, de az állandóan zsongó kereskedelmi rádió elkergette a műhelyből. Szerencsére Weisz Gábor ismét a szaxofonjával keresi a kenyerét. Számos formációban játszik, egyre sikeresebb, és már pontosan tudja, hogy a zene nem csak technikai tudásból áll.
Színház

Elhunyt Dobos Ildikó színművész

A Jászai Mari-díjas színművész hosszan tartó betegség után, 82 éves korában hunyt el. Drámai erejű alakításaira az eszköztelenség, a szereppel való teljes azonosulás volt jellemző.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Huszadik alkalommal rendezik meg a Crescendo Nyári Akadémiát

Július 21-én kezdődik a 20. Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál, melyre rekordszámú hallgató jelentkezett, hogy a mesterkurzus és fellépéseik által fejlődhessenek, és közösen ünnepelhessék a jubileumi eseménysorozatot.
Klasszikus ajánló

Európai és argentin tánczenék találkozása – Pápán lép fel a Pannon Ifjúsági Zenekar

Július utolsó előtti vasárnapján különleges zenei programra várja a hallgatóságot a Pannon Ifjúsági Zenekar Pápán, a lenyűgöző Esterházy-kastély udvarán: az elmúlt évszázadok dél-amerikai és európai zenéje ad egymásnak randevút az együttes tolmácsolásában.
Klasszikus kritika

Világrengető dallamok – az elmúlt száz évből származó zenéket játszottak a Berlini Konzerthausban

A modern kor mesterművei – ezzel a címmel hirdette évadzáró koncertjét a Berlini Konzerthaus Zenekara. Az együttes idén nagy hangsúlyt fektetett a 20-21. századi alkotásokra, már a szezon elején is hangversenyt szenteltek a témának.
Klasszikus hír

Osztrák és román versenyzők nyertek az 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyen

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által kilenc éve életre hívott Fesztivál Akadémia Budapest keretében rendezték meg július 4. és 14. között Budapesten a 22 év alattiaknak szóló 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt.
Klasszikus ajánló

Idén is régizenei hétvégék várják a közönséget Eszterházán

Idén nyáron is Eszterházára invitálja a közönséget a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, ahol július 19. és augusztus 25. között hat hétvégén keresztül magas színvonalú, korhű hangszeres régizenei hangversenyeket rendeznek.