Klasszikus

Lajtha-emlékév

2008.02.12. 00:00
Ajánlom
Lajtha László zeneszerző és népzenekutató előtt 2007-ben születésének 115., 2008-ban halálának 45. évfordulója alkalmából tiszteleghetünk. Az emlékév kapcsán számos új kiadvány, CD lát napvilágot, és természetesen rendezvényekben sem fog szűkölködni ez az időszak.

A 2007/2008-as emlékévet tavaly július 2-án Lajtha sírjának megkoszorúzása indította el a Farkasréti Temetőben. Azóta a Fonó Budai Zeneházban, a Bartók Emlékházban, sőt, Indiában Új-Delhiben is tartottak megemlékező koncerteket. 2008. január 21-én átadták a Lajtha-díjakat Fülep Márk fuvolaművésznek és Magyar Kornél rádiós szerkesztőnek, január 30-án pedig bemutatták Solymosi Tari Emőke: "…magam titkos szobája" című könyvét, amelyben a szerző A kék kalap című Lajtha-vígopera keletkezéstörténetét, esztétikai vonatkozásait és zenetörténeti kapcsolódásait vizsgálja.

A Lajtha-kiadványokat gazdagítja a Hagyományok Háza által gondozott Monográfia, a Dunántúli táncok és dallamok II. kötete (CD melléklettel), valamint egy Lajtha-műjegyzék is, amelyet az Editio Musica Budapest adott ki, és amelyben a zeneszerző saját műveit, feldolgozásait, átiratait, és diszkográfiáját gyűjtötte össze Solymosi Tari Emőke. A Hungaroton Records is bekapcsolódott a Lajtha-ügy előmozdításába, ugyanis 4 CD-ből álló sorozatot ad ki (ebből kettő már megjelent), amelyen Lajtha 10 vonósnégyese (lesz) hallható az Auer Vonósnégyes előadásában.

Február 14-én koszorúzás lesz Lajtha László egykori Váci utcai lakóhelyénél délután kettőkor, majd délután négytől fotó- és dokumentumkiállítás nyílik a Hagyományok Házában. A rendezvények sorából kiemelkedik a február 16-án, a Zenetudományi Intézetben rendezett konferencia, amely két területre: Lajtha László zeneszerzői, és népzenekutatói tevékenységére fókuszál. A konferencia díszelnöke Dr. Ujfalussy József akadémikus, levezető elnökei pedig Dalos Anna zenetörténész és Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója. A Lajtha-év következő állomása egy ősbemutató lesz április 14-én a Művészetek Palotájában, ahol egy nemrég előkerült kézirat alapján Bartók I. zenekari szvitjének Lajtha-féle átiratát hallgathatjuk meg.

Az emlékév elkövetkezendő programjait még hosszasan lehetne sorolni, de minden információ megtalálható a www.lajtha.hu weboldalon is. Az emlékév sűrű programja, a számos kiadvány, a hanghordozók megjelenése most reményt adhat arra, hogy a Magyarországon is rangjához méltó megbecsülést kap Lajtha László és művészete.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.