Klasszikus

Lajtha Lászlóra emlékeznek

2012.06.16. 16:04
Ajánlom
A Hagyományok Háza és a Nemzeti Énekkar nagyszabású hangversenyt rendez június 30-án, a zeneszerző születésének 120. évfordulóján.

A hazánkban elsősorban népzenekutatóként ismert Lajtháról kevesen tudják, hogy zeneszerzőként is maradandót alkotott. Ő volt például az első magyar komponista, akit a Francia Akadémia (Institut de France - Académie des Beaux-Arts) tagjai közé választottak. 2012. június 30-án, Lajtha László születésnapján - a 2012-es Lajtha-év keretében - közös hangversennyel emlékezik meg a Hagyományok Háza és a Nemzeti Énekkar a zeneszerzőről, népzenekutatóról, pedagógusról, kultúrdiplomatáról és nem utolsósorban arról a kivételes jellemű emberről, aki a magyar történelem legnehezebb időszakaiban is bátran kiállt sziklaszilárd elvei mellett, és mindig bizonyította hazája iránti elkötelezettségét.

A koncerten, melyen a Nemzeti Énekkar Antal Mátyás karigazgató vezényényletével fog közreműködni, fellép Szabó Péter gordonkaművész és Lajkó István zongoraművész, továbbá a Magyar Állami Népi Együttes Zenekara és Herczku Ágnes, valamint Kádár István vonósnégyese. Az est műsorán Lajtha két világi kórusműve és két kamarazenei alkotása hangzik el, majd felcsendülnek dallamok a szerző népzenei gyűjtéséből is. A programban szereplő Lajtha-kompozíciók egyaránt példázzák zenéjének a magyar népzenéhez való szoros kötődését, valamint a hazai zeneszerzésben egyedi franciás irányultságát. A hangversenyt a komponista életművének vetítéssel egybekötött bemutatása teszi teljessé, az est háziasszonya Solymosi Tari Emőke zenetörténész lesz. A rendezők reményei szerint a hangverseny hozzájárul ahhoz, hogy a politikai okokból oly hosszú időn át méltatlanul elhallgatott, az utóbbi években újra felfedezett mester zenéje utat találjon a szélesebb közönség szívéhez.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.
Könyv

Dsida Jenő négysorosára is licitálhatunk a dedikált könyvek online aukcióján

Az Antikvárium.hu számos bibliofil kötetet kínáló árverésén több érdekességet is találunk, többek között Babits Mihály, Juhász Gyula, Szabó Dezső, Molnár C. Pál, Márffy Ödön, Szép Ernő kézjegyével ellátott köteteket. A 223 tételre október 24-ig lehet licitálni.
Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Színház

5 ígéretes független színházi előadás

Az ősz hagyományosan hemzseg az új bemutatóktól, csak kapkodjuk a fejünket a sokszínű a kínálat láttán, mi viszont most olyan előadásokat ajánlunk, amelyek talán kevesebb figyelmet kapnak a kőszínházak műsorával szemben. Szubjektív válogatásunkban szerepelnek klasszikus művek, izgalmas életutak és kortárs dráma is.
Vizuál

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Magyar Kincsek-koncertsorozat a nemzeti ünnep alkalmából

Október 23-án egész napos eseménysorozatot szentel a magyar zenének a Concerto Budapest, a Zeneakadémián tartott koncerteken a legnagyobb zeneszerzők művei mellett népzenei darabokat is meghallgathat a közönség.
Klasszikus beszámoló

Az ember nélküli hang és a hang nélküli ember

Vidovszky László korai műveiből tartottak összművészeti estet és ismertető előadást a Zeneakadémia Solti Termében.
Klasszikus ajánló

Lengyel-magyar barátság - Emszt/Koszowski Duó első lemeze

A Folks című albumon lengyel és magyar zeneszerzők művei szólalnak meg az alkotók átiratában, szoprán szaxofonon és zongorán.
Klasszikus hír

Még lehet jelentkezni a Hubay Jenő Hegedűversenyre

Október 22-ig várja a húszévesnél fiatalabb közép-európai hegedűművészek jelentkezését a Fesztivál Akadémia által szervezett Hubay Jenő Hegedűverseny
Klasszikus ajánló

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.