Klasszikus

Lakner Tamás: "Ismét Pécset választotta Európa"

2012.07.28. 10:06
Ajánlom
A baranyai megyeszékhely 2015-ben ismét otthont ad az egyik legjelentősebb kórustalálkozónak, az Európa Cantatnak. Az Artisjus-díjas karnagyot a fesztiválról, a Bartók Férfikar legújabb sikereiről és az általa elindított Bordalfesztivál kérdeztük.

- A napokban a londoni Royal Festival Hallban lépett fel a Bartók Béla Férfikar, ahol öt világrész hatszáz énekese énekelte el Carl Jenkins A hős útja című oratóriumát. Európából mindössze két kórust hívtak meg, hogy esett a választás a pécsi Bartók Béla Férfikarra?

- A koncert egyben a férfikórusok világtalálkozója is volt, ahova öt világrész tizenkilenc férfikarát hívták meg. Mivel kétszeres olimpiai bajnokok vagyunk, így könnyen ránk találtak a szervezők. Talán az is közrejátszott a figyelemben, hogy az International Classical Music Awards európai országok zenei magazinszerkesztőiből alakult zsűrije a 2011-ben megjelenő európai kóruslemezek közül a legjobb tíz közé sorolta az Erkel-lemezünket. Ezt óriási szakmai sikerként könyveltük el, mert mi voltunk az egyetlen amatőr együttes a jelöltek közül.

-"Egyszer volt Pécsett Európa Cantat" - emlegetik tréfásan a pécsiek az 1988-as rendezvényt. 2010-ben másodszor is itt került megrendezésre a fesztivál és 2015-re is a baranyai megyeszékhely kapta meg a lehetőséget.

- A nagy Europa Cantatokat háromévente rendezik, idén például július 27-től augusztus 5-ig Torinóban. A 2015-ös felkérésben óriási szerepe volt a 2010-es pécsi Cantatnak, mert akkor eljött a fesztivál vezetősége is, megnézték a rendezvényt és elragadtatással nyilatkoztak az atmoszféráról, a rendezésről, a művészi színvonalról és nem utolsósorban a pécsi karnagyok nagyszerű műhelymunkájáról. Nagyon hosszú munka eredménye ez az elismerés. Július végén, augusztus elején az idei Europa Cantat torinói záró estjén egy Kodályt idéző műsorral mutatkozik be Pécs, mint a Cantat következő helyszíne. A nép- és műzene egymásra ható világában mutatkoznak be a pécsi dalosok és néptáncosok, ezzel szeretnénk ráhangolni a torinói fesztivál vendégeit, hogy jöjjenek el Pécsre.

- Az Ön által alapított Európai Bordalfesztivál keretében immáron tizenhat éve érkeznek a bort dicsőítő férfikórusok Pécsre, illetve a Villány-Siklósi Borút falvaiba. Hogyan állnak a szervezéssel?

- A fesztiválra idén öt európai országból érkeznek kórusok. A magyarokon kívül olasz, finn, francia, spanyol, szlovák és szlovén kóristákat várunk. Az eseménysort szeptemberre tervezzük, remélhetőleg az anyagi feltételek is rendeződnek addigra. A városvezetés ugyan mindig is nagy segítségünkre volt az anyagi fedezet biztosításában, de kizárólag ebben nem bízhatunk. A felmerülő hiányok pótlásáért mindent megteszünk, bármennyire nehéz feladat is. Sokan, köztük például a villányi borászok szívügyüknek tekintik a bordalfesztivált, és ott segítenek, ahol csak tudnak. Az ő pincéikben fognak az első napon fellépni a férfikórusok, majd remélhetőleg a gálakoncert közönsége előtt, mely teveink szerint a tavalyihoz hasonlóan idén is a Kodály Központban rendezünk meg.

Lakner Tamás, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának egyetemi docense, a Bach Énekegyüttes és a Szélkiáltó Együttes vezetője, Artisjus-díjjal kitüntetett karnagy. Legjelentősebb szakmai sikereit a Bartók Béla Férfikarral érte le, melynek 1980-óta vezetője. Az együttessel tucatnyi kitüntetést szerzett már nemzetközi kórusversenyeken (pl. Budapest, Debrecen, Róma, Arezzo, Tours, Gorizia, Bécs, Cornwall). A díjak közül kiemelkedik a 2006-os kínai, valamint a 2008-as grazi Kórusolimpián elért bajnoki cím. A Hungaroton Hanglemezkiadó a "Kodály Összkiadáshoz" az ő vezényletével jelentette meg a szerző összes férfikari művét 2010-ben. Ugyancsak Bartók Béla Férfikarral 2011-ben Erkel Ferenc-kórusműveket is lemezre rögzített, melyet az ICMA (International Classical Music Awards) nemzetközi hanglemezdíjra jelölt, így bekerült az év legjobb tíz európai kóruslemezei közé.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Raktárvásárral zárja a nyarat a Libri

Hat napig várja váltakozó akciókkal és folyamatosan frissülő készlettel vásárlóit a Libri Kiadó a Szentendrei úton.
Klasszikus

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.
Vizuál

Itt a Kisasszonyok előzetese Meryl Streeppel és Emma Watsonnal

Igazi sztárparádés feldolgozás érkezik Luisa May Alcott klasszikusából.
Klasszikus

Fischer Ivánnal a címlapon kezdi az évadot a Fidelio

Az ingyenes programmagazin évadkezdő számában az eseménynaptár mellett többek között interjút talál Láng Annamária színésszel, Ron Howard filmrendezővel, Várallyay Petra hegedűművésszel, Bán Zsófia íróval, illetve a címlapon szereplő Fischer Ivánnal. Lapozzon bele online!
Tánc

Egyik rabszolgaságból a másikba

Az Út a királyi operába című portréfilm lehetett volna negédes mese egy mulatt fiúról, aki a világon elsőként táncolhatta sötét bőre ellenére Rómeót. Szerencsére azonban Icíar Bollaí rendezőnek – Carlos Acosta produceri jelenléte mellett – sikerült megmutatnia, hogy sötétség nélkül nincs fény.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

A budapesti éjszakában csendül fel Gershwin Kék rapszódiája Kohán István videoklipjében

Kohán István és Kohán István klarinétja is felcsendül abban a kisfilmben, amelynek főszereplője a Kék rapszódia egy budapesti pinceklubban.
Klasszikus ajánló

Éjszaka még az ékszerek is varázslatosabbak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása augusztus 24-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Börcsök Annával, Deák Andreával, Hont Angélával és ifj. Kovács Antallal.
Klasszikus ajánló

Fischer Ivánnal a címlapon kezdi az évadot a Fidelio

Az ingyenes programmagazin évadkezdő számában az eseménynaptár mellett többek között interjút talál Láng Annamária színésszel, Ron Howard filmrendezővel, Várallyay Petra hegedűművésszel, Bán Zsófia íróval, illetve a címlapon szereplő Fischer Ivánnal. Lapozzon bele online!
Klasszikus kritika

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.
Klasszikus gyász

Medve ölte meg a 44 éves Julien Gauthier francia zeneszerzőt

Julien Gauthier a természet hangjait rögzítette készülő művéhez, amikor egy medve támadt rá Kanadában.