Klasszikus

Lakner Tamás: "Ismét Pécset választotta Európa"

2012.07.28. 10:06
Ajánlom
A baranyai megyeszékhely 2015-ben ismét otthont ad az egyik legjelentősebb kórustalálkozónak, az Európa Cantatnak. Az Artisjus-díjas karnagyot a fesztiválról, a Bartók Férfikar legújabb sikereiről és az általa elindított Bordalfesztivál kérdeztük.

- A napokban a londoni Royal Festival Hallban lépett fel a Bartók Béla Férfikar, ahol öt világrész hatszáz énekese énekelte el Carl Jenkins A hős útja című oratóriumát. Európából mindössze két kórust hívtak meg, hogy esett a választás a pécsi Bartók Béla Férfikarra?

- A koncert egyben a férfikórusok világtalálkozója is volt, ahova öt világrész tizenkilenc férfikarát hívták meg. Mivel kétszeres olimpiai bajnokok vagyunk, így könnyen ránk találtak a szervezők. Talán az is közrejátszott a figyelemben, hogy az International Classical Music Awards európai országok zenei magazinszerkesztőiből alakult zsűrije a 2011-ben megjelenő európai kóruslemezek közül a legjobb tíz közé sorolta az Erkel-lemezünket. Ezt óriási szakmai sikerként könyveltük el, mert mi voltunk az egyetlen amatőr együttes a jelöltek közül.

-"Egyszer volt Pécsett Európa Cantat" - emlegetik tréfásan a pécsiek az 1988-as rendezvényt. 2010-ben másodszor is itt került megrendezésre a fesztivál és 2015-re is a baranyai megyeszékhely kapta meg a lehetőséget.

- A nagy Europa Cantatokat háromévente rendezik, idén például július 27-től augusztus 5-ig Torinóban. A 2015-ös felkérésben óriási szerepe volt a 2010-es pécsi Cantatnak, mert akkor eljött a fesztivál vezetősége is, megnézték a rendezvényt és elragadtatással nyilatkoztak az atmoszféráról, a rendezésről, a művészi színvonalról és nem utolsósorban a pécsi karnagyok nagyszerű műhelymunkájáról. Nagyon hosszú munka eredménye ez az elismerés. Július végén, augusztus elején az idei Europa Cantat torinói záró estjén egy Kodályt idéző műsorral mutatkozik be Pécs, mint a Cantat következő helyszíne. A nép- és műzene egymásra ható világában mutatkoznak be a pécsi dalosok és néptáncosok, ezzel szeretnénk ráhangolni a torinói fesztivál vendégeit, hogy jöjjenek el Pécsre.

- Az Ön által alapított Európai Bordalfesztivál keretében immáron tizenhat éve érkeznek a bort dicsőítő férfikórusok Pécsre, illetve a Villány-Siklósi Borút falvaiba. Hogyan állnak a szervezéssel?

- A fesztiválra idén öt európai országból érkeznek kórusok. A magyarokon kívül olasz, finn, francia, spanyol, szlovák és szlovén kóristákat várunk. Az eseménysort szeptemberre tervezzük, remélhetőleg az anyagi feltételek is rendeződnek addigra. A városvezetés ugyan mindig is nagy segítségünkre volt az anyagi fedezet biztosításában, de kizárólag ebben nem bízhatunk. A felmerülő hiányok pótlásáért mindent megteszünk, bármennyire nehéz feladat is. Sokan, köztük például a villányi borászok szívügyüknek tekintik a bordalfesztivált, és ott segítenek, ahol csak tudnak. Az ő pincéikben fognak az első napon fellépni a férfikórusok, majd remélhetőleg a gálakoncert közönsége előtt, mely teveink szerint a tavalyihoz hasonlóan idén is a Kodály Központban rendezünk meg.

Lakner Tamás, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának egyetemi docense, a Bach Énekegyüttes és a Szélkiáltó Együttes vezetője, Artisjus-díjjal kitüntetett karnagy. Legjelentősebb szakmai sikereit a Bartók Béla Férfikarral érte le, melynek 1980-óta vezetője. Az együttessel tucatnyi kitüntetést szerzett már nemzetközi kórusversenyeken (pl. Budapest, Debrecen, Róma, Arezzo, Tours, Gorizia, Bécs, Cornwall). A díjak közül kiemelkedik a 2006-os kínai, valamint a 2008-as grazi Kórusolimpián elért bajnoki cím. A Hungaroton Hanglemezkiadó a "Kodály Összkiadáshoz" az ő vezényletével jelentette meg a szerző összes férfikari művét 2010-ben. Ugyancsak Bartók Béla Férfikarral 2011-ben Erkel Ferenc-kórusműveket is lemezre rögzített, melyet az ICMA (International Classical Music Awards) nemzetközi hanglemezdíjra jelölt, így bekerült az év legjobb tíz európai kóruslemezei közé.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallange. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.
Klasszikus óbudai danubia zenekar

Baráth Emőke és az Óbudai Danubia koncertjét közvetítjük élőben

Pénteken este Händel műveiből ad koncertet a világszerte ismert magyar énekesnő az ÓDZ kíséretével. Ha nem tud ott lenni a BMC-ben, kövesse az eseményt a Fidelio Facebook oldalán.
Klasszikus magazin

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.
Klasszikus ajánló

Könnyed kortárs kalandok az Óbudai Társaskörben

A Budapest Saxophone Quartet szaxofonosaival folytatódik a kortárszenei sorozat, először ad magyar nyelvű sanzonestet Szilágyi Enikő, lesz filmvetítés, visszatérnek Seress Rezső-slágerei, nem maradnak el az operarészletek, lesz medley és mashup – az Óbudai Társaskör februári kínálatából szemezgettünk.
Klasszikus ajánló

Berlioz ritkán hallható brácsaversenyét adja elő Szűcs Máté

A Harold Itáliában is elhangzik a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, amelyet a Müpa után a Pesti Vigadóban is megismétel az együttes.