Klasszikus

Lakner Tamás: "Ismét Pécset választotta Európa"

2012.07.28. 10:06
Ajánlom
A baranyai megyeszékhely 2015-ben ismét otthont ad az egyik legjelentősebb kórustalálkozónak, az Európa Cantatnak. Az Artisjus-díjas karnagyot a fesztiválról, a Bartók Férfikar legújabb sikereiről és az általa elindított Bordalfesztivál kérdeztük.

- A napokban a londoni Royal Festival Hallban lépett fel a Bartók Béla Férfikar, ahol öt világrész hatszáz énekese énekelte el Carl Jenkins A hős útja című oratóriumát. Európából mindössze két kórust hívtak meg, hogy esett a választás a pécsi Bartók Béla Férfikarra?

- A koncert egyben a férfikórusok világtalálkozója is volt, ahova öt világrész tizenkilenc férfikarát hívták meg. Mivel kétszeres olimpiai bajnokok vagyunk, így könnyen ránk találtak a szervezők. Talán az is közrejátszott a figyelemben, hogy az International Classical Music Awards európai országok zenei magazinszerkesztőiből alakult zsűrije a 2011-ben megjelenő európai kóruslemezek közül a legjobb tíz közé sorolta az Erkel-lemezünket. Ezt óriási szakmai sikerként könyveltük el, mert mi voltunk az egyetlen amatőr együttes a jelöltek közül.

-"Egyszer volt Pécsett Európa Cantat" - emlegetik tréfásan a pécsiek az 1988-as rendezvényt. 2010-ben másodszor is itt került megrendezésre a fesztivál és 2015-re is a baranyai megyeszékhely kapta meg a lehetőséget.

- A nagy Europa Cantatokat háromévente rendezik, idén például július 27-től augusztus 5-ig Torinóban. A 2015-ös felkérésben óriási szerepe volt a 2010-es pécsi Cantatnak, mert akkor eljött a fesztivál vezetősége is, megnézték a rendezvényt és elragadtatással nyilatkoztak az atmoszféráról, a rendezésről, a művészi színvonalról és nem utolsósorban a pécsi karnagyok nagyszerű műhelymunkájáról. Nagyon hosszú munka eredménye ez az elismerés. Július végén, augusztus elején az idei Europa Cantat torinói záró estjén egy Kodályt idéző műsorral mutatkozik be Pécs, mint a Cantat következő helyszíne. A nép- és műzene egymásra ható világában mutatkoznak be a pécsi dalosok és néptáncosok, ezzel szeretnénk ráhangolni a torinói fesztivál vendégeit, hogy jöjjenek el Pécsre.

- Az Ön által alapított Európai Bordalfesztivál keretében immáron tizenhat éve érkeznek a bort dicsőítő férfikórusok Pécsre, illetve a Villány-Siklósi Borút falvaiba. Hogyan állnak a szervezéssel?

- A fesztiválra idén öt európai országból érkeznek kórusok. A magyarokon kívül olasz, finn, francia, spanyol, szlovák és szlovén kóristákat várunk. Az eseménysort szeptemberre tervezzük, remélhetőleg az anyagi feltételek is rendeződnek addigra. A városvezetés ugyan mindig is nagy segítségünkre volt az anyagi fedezet biztosításában, de kizárólag ebben nem bízhatunk. A felmerülő hiányok pótlásáért mindent megteszünk, bármennyire nehéz feladat is. Sokan, köztük például a villányi borászok szívügyüknek tekintik a bordalfesztivált, és ott segítenek, ahol csak tudnak. Az ő pincéikben fognak az első napon fellépni a férfikórusok, majd remélhetőleg a gálakoncert közönsége előtt, mely teveink szerint a tavalyihoz hasonlóan idén is a Kodály Központban rendezünk meg.

Lakner Tamás, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának egyetemi docense, a Bach Énekegyüttes és a Szélkiáltó Együttes vezetője, Artisjus-díjjal kitüntetett karnagy. Legjelentősebb szakmai sikereit a Bartók Béla Férfikarral érte le, melynek 1980-óta vezetője. Az együttessel tucatnyi kitüntetést szerzett már nemzetközi kórusversenyeken (pl. Budapest, Debrecen, Róma, Arezzo, Tours, Gorizia, Bécs, Cornwall). A díjak közül kiemelkedik a 2006-os kínai, valamint a 2008-as grazi Kórusolimpián elért bajnoki cím. A Hungaroton Hanglemezkiadó a "Kodály Összkiadáshoz" az ő vezényletével jelentette meg a szerző összes férfikari művét 2010-ben. Ugyancsak Bartók Béla Férfikarral 2011-ben Erkel Ferenc-kórusműveket is lemezre rögzített, melyet az ICMA (International Classical Music Awards) nemzetközi hanglemezdíjra jelölt, így bekerült az év legjobb tíz európai kóruslemezei közé.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Csak röpülnék – beszélgetés Bodnár Erikával

Gyerekként József Attila versei adtak neki hitet. Sírni mindig szégyellt, nevetni csak a főiskolán tanult meg. Legendás művészekkel dolgozott együtt és sohasem elégedett meg azzal, ami már bevált. Új utakat keresve próbált meg röpülni, mindig egyre feljebb, s gondolatban talán most is egyik híres szerepében szárnyal. Bodnár Erika – Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész – már két éve nem lépett színpadra. Megtisztelő, hogy az otthonában beszélgethettünk vele.
Zenés színház

74 évesen elhunyt Edita Gruberová

A „Szlovák Fülemüle” becenéven is emlegetett, világhírű szoprán énekesnő halálhírét a család közlése alapján müncheni ügynöksége, a Hilbert Artists Management tette közzé.
Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.
Klasszikus

Lengyel-magyar barátság - Emszt/Koszowski Duó első lemeze

A Folks című albumon lengyel és magyar zeneszerzők művei szólalnak meg az alkotók átiratában, szoprán szaxofonon és zongorán.
Klasszikus

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Magyar Kincsek-koncertsorozat a nemzeti ünnep alkalmából

Október 23-án egész napos eseménysorozatot szentel a magyar zenének a Concerto Budapest, a Zeneakadémián tartott koncerteken a legnagyobb zeneszerzők művei mellett népzenei darabokat is meghallgathat a közönség.
Klasszikus beszámoló

Az ember nélküli hang és a hang nélküli ember

Vidovszky László korai műveiből tartottak összművészeti estet és ismertető előadást a Zeneakadémia Solti Termében.
Klasszikus ajánló

Lengyel-magyar barátság - Emszt/Koszowski Duó első lemeze

A Folks című albumon lengyel és magyar zeneszerzők művei szólalnak meg az alkotók átiratában, szoprán szaxofonon és zongorán.
Klasszikus hír

Még lehet jelentkezni a Hubay Jenő Hegedűversenyre

Október 22-ig várja a húszévesnél fiatalabb közép-európai hegedűművészek jelentkezését a Fesztivál Akadémia által szervezett Hubay Jenő Hegedűverseny
Klasszikus ajánló

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.