Klasszikus

Lamantin Jazz Fesztivál hatodszor

2005.06.24. 00:00
Ajánlom
A nyugat-magyarországi régió legnagyobb jazz eseménye, a T-Com Lamantin Jazz Fesztivál és Improvizációs Tábor idén június 26-án veszi kezdetét. Az egyhetes fesztivál 16 koncertjén a hazai jazzélet sztárjai mellett külföldi művészeket is hallhat a közönség: június 29-én Mighty Slam McClain együttese, június 30-án a lengyel The Globetrotters, július 1-jén a Billy Cobham Spektrum Band, július 2-án pedig Chico Freeman lép fel Szombathelyen.

A fesztiválhoz kapcsolódó társprogramok között található a „Jazz az utcán” utcazene meglepetés zenekarokkal, valamint látható lesz Czika László fotóriporter kiállítása az eddigi fesztiválokon készült képeiből a koncerthelyszíneken.. Grafikai kiállításra is sor kerül a fesztivál ideje alatt a Művészeti Szakközépiskola grafikus hallgatóinak munkáiból a Bartók Terem előcsarnokában. Az „Óriásvásznak” elnevezésű program keretében június 29. és július 1. között immár második alkalommal tíz kortárs művész festészeti akciójának lehetünk tanúi: az esztétikai esemény zene–képzőművészet–befogadó viszonylatáról szól. A négynapos akcióban a személyes közreműködéssel születő művek a fesztivál befejeztével továbbra is láthatóak maradnak, emlékeztetőként lógva a város főterén.

1985 és 1989 között évente rendeztek improvizációs táborokat Szombathelyen. A Lamantin Jazz Fesztivál ideje alatt a régi szombathelyi hagyományt újjáélesztve a szervezők immár harmadik alkalommal rendezik meg az egyhetes, országos Lamantin Improvizációs Tábort. A kurzusokat vezető tanárok a magyar jazzélet vezető személyiségei közül kerülnek ki. A kurzus hallgatói a fesztivál hetében hétfőtől elméleti, hangszeres oktatáson, illetve zenekari órákon vesznek részt, továbbá a tábor klubjában, a Lamantin Klubban minden este tanáraikkal együtt műhely-koncerteket, jam-sessionöket adnak, amelyek természetesen nyilvánosak. A fesztivál külföldi hírességeinek mesterkurzusai szintén maradandó élményt ígérnek a hallgatóságnak. A kurzsu tanárai: Márkus Tibor (a tábor művészeti vezetője), Binder Károly, Regős István, Borbély Mihály, Elek István, Friedrich Károly, Gyárfás István, Mohai Tamás, Lakatos Ágnes, Winand Gábor, Csuhaj Barna Tibor, Nesztor Iván, Jeszenszky György. A program: hangszeres egyéni órák; zenekari gyakorlatok; big band; improvizációs gyakorlatok; jazzelméleti, jazztörténeti csoportos órák; jam sessionök a tanárok, hallgatók és a fellépő zenészek részvételével; tanárkoncert; záró koncert; workshopok; rögtönzéspedagógia a klasszikus zeneoktatásban.

Részletes program
Június 26. 20:00 – Lamantin Klub (Belső Uránia udvar Premier Padlás)
Jam-session

Június 27. 20:00 – Lamantin Klub
Regős Trio
Km.: Regős István (zongora), Berdisz Tamás (dob), Csuhaj Barna Tibor (bőgő)

Június 28. 20: – Bartók Béla Zeneiskola
Koncert a tábor tanári karának részvételével

Június 29. 18:00-23:00 – Fő tér, Lamantin Jazzsátor
Muddy Shoes; Ian Siegal (Anglia); Mighty Sam McClain (USA)
Km.: Monori Gabriella (ének), Fekete Jenő (ének, gitárok), Nagy Szabolcs (zongora), Pengő Csaba (nagybőgő), Mezőfi István (dob); Ian Siegal (gitár, ének); Mighty Sam McClain (ének), Pat Herlehy (gitár), Barry Seelen (orgona, zongora), Andrew Smith (basszusgitár), Caleb Bronz (dob), Jack Phipps (trombita), Matthew Clancy (szaxofon), Marty McRea (harsona)

Június 30. 18:00-23:00 – Fő tér, Lamantin Jazzsátor
Berki Group; Binder– Borbély Duo; The Globetrotters (Lengyelország)
Km.: Berki Tamás (ének), Tóth Viktor (altszaxofon, fuvola, billentyűk), Mohai Tamás (gtár), Hrváth „Plútó” József (basszusgitár), Mohai Győző (dob); Borbély Mihály (szaxofon), Binder Károly (zongora); Bernard Maseli (vibrafon), Kuba Badach (ének), Jerzy Glówczewski (szaxofon), Nippy Noya (ütőshangszerek)

Július 1. 18:00-23:00 – Fő tér, Lamantin Jazzsátor
Szalóky Classic Jazz Band; Equinox Jazzgroup; Billy Cobham Spectrum Band (USA)
Km.: Szalóky Béla (harsona, trombita), Szénási László (trombita), Dennert Árpád, Kuzbelt Péter (szaxofon), Nagy Iván (zongora), Szeverényi Mátyás (gitár), Glaser Péter (bőgő), Berdisz Tamás (dob); Kovács Linda, Király Martina (ének), Márkus Tibor (zongora), Zana Zoltán, Tóth Viktor (szaxofon), Mohai Tamás (gitár), Csuhaj Barna Tibor (nagybőgő, basszusgitár), Jeszenszky György (dob); Tom Coster (billentyűs hangszerek), Frank Gambale (gitár), Ric Fierabracci (basszusgitár), Billy Cobham (dob)

Július 2. 14:00 – Fő tér, Lamantin Jazzsátor
Az Improvizációs Tábor záró koncertje

18:-23:00 – Bartók Terem
Bojki Testvérek; Ozon SM Trio (Franciaország); Chico Freeman (USA) - Dresch Quartet
Km.: Bojki György, Bojki András, Bojki László, Bojki Balázs (ének); C. Monniot (szaxofon), E. Spányi (billentyűs hangszerek), D. Charolles (dob); Chico Freeman, Dresch Mihály (szaxofon), Lukács Miklós (cimbalom), Szandai Mátyás (nagybőgő), Baló István (dob)

(Jegyárak: napijegy: 400 Ft (június 27.), 1500 Ft (június 29., 30. július 2.), 2000 Ft (július 1.), 3 napos jegy: 4000 Ft, fesztiváljegy (minden koncertre): 5000 Ft)

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

„Na, Kisdajka, gyerünk!” – kiállítás nyílt Dajka Margit életéből

A Kisdajka. Dajka Margit (1907-1986) pályaképe című tárlaton a színésznő gazdag, fordulatos és országokon átívelő életútja elevenedik meg fotókon, videókon, nyilatkozatokon és önvallomásokon keresztül.
Vizuál

Két új Almodóvar-filmmel jön a Spanyol Filmhét

A válogatásban erős hangsúlyt kap Pedro Almodóvar művészete. Október 26-án debütál új filmje, a Párhuzamos anyasorsok, és két további alkotás is a nevéhez kötődik: az Emberi hang című kisfilmnek rendezője, míg a Benidormban havazik című Isabel Coixet-filmnek producere volt. 
Klasszikus

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Színház

Átadták az eSzínház Fesztivál díjait

Október 20-án ünnepélyes keretek között adták át az ország első online térben rendezett színházi fesztiváljának szakmai és közönségdíjait a Radnóti Színházban, de kihirdették az Alapítvány a Magyar Színházakért 2020-as szakmai kitüntetéseit is.
Klasszikus

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.
Klasszikus magazin

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.