Klasszikus

Lang Lang a Tamás-templomban készített lemezfelvételt a Goldberg-variációkból

2020.08.26. 09:10
Ajánlom
A harmincnyolc éves művészt nem kedvetlenítették el Nikolaus Harnoncourt szavai. Nem máshol, mint Bach sírhelye mellett készítette el saját felvételét a legendás Goldberg-variációkból.

Szeptember 4-én, a Deutsche Grammophon gondozásában jelenik meg Lang Lang kétlemezes felvétele Bach Goldberg-variációk című billentyűs ciklusából. Azért kétlemezes, mert egy élő és egy stúdiófelvétel hallható rajta. Az egyiket a lipcsei Tamás-templomban vették fel, ahol Bach harminc éven át dolgozott, és ahol a sírhelye is található. A másik felvétel stúdióban készült. Lang Lang a lemezkiadó sajtóközleménye szerint úgy nyilatkozott:

Harmincnyolc éves vagyok, és noha ez egy idős kor, ideje új fejlődési lépcsőre lépnem.

Lang Lang tizenhét éves korában fejből játszotta el a Goldberg-variációkat Christoph Eschenbach karmesternek, karrierje során volt alkalma Nikolaus Harnoncourt régizenei karmesterrel és Andreas Staier csembalistával is konzultálni.

Az új megjelenésről a New York Times is írt. A lap megemlíti, hogy a közönségsikerek ellenére a kritikusok gyakran „a fejüket vakarják” Lang Langot hallva, nem tudják elvitatni technikai felkészültségét, de a zongoraművész ízlése hagy kérdéseket maga után. „Bizonyára megosztja majd a hallgatókat a Goldberg-variációk. A barokk specialisták talán helytelenítik a várakozásokkal nem egybevágó dallamvezetést, bizonyos hangok szokatlan hangsúlyozását és a rubatót.” A cikkből az is kiderül, hogy a záró Aria tétel majdnem hat perc hosszú lesz, miközben ugyanez a legtöbb felvételen nagyjából négy perc.

A kínai zongoraművész a húszas évei közepén a Salzburgi Fesztiválon eljátszotta a művet Nikolaus Harnoncourt-nak is, aki ekképp értékelte az igyekezetét: „Maga fantázia nélkül játszik Bachot!” Azután elénekelt neki néhány dallamot, Langra pedig nagy hatással volt, hogy ilyen romantikusan is lehet Bachot játszani. De hatott rá Glenn Gould is természetesen, aki „nem félt a gyors szakaszokat nagyon gyorsan játszani.”

Szeptember 4-én kiderül, milyen Lang Lang Goldbergje: sikerült-e fantáziát találni a kottában, vagy a kritikusoknak és a szakma jelentős részének lesz igaza, akik a 30 millió dolláros vagyonnal rendelkező művész játékában többnyire a pózokat sokallják, és a valódi érzelmeket hiányolják.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Online nézhető az utóbbi évek egyik legszebb hazai természetfilmje

Tavaly került a mozikba Fehér Zoltán hazánk vadvizeit bemutató filmje, a Vad víz – Aqua Hungarica melyet most már otthonról is megtekinthet a közönség.
Könyv

Vámos Miklós: Zenére legalább annyira szükségünk van, mint tejre és kenyérre

Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Kollár-Klemencz László a Magvetőnél megjelent Öreg Banda című, legújabb családregényét ajánlja olvasóink figyelmébe.
Könyv

Elhunyt Fenákel Judit író, újságíró

Január 13-án, 85 éves korában elhunyt Fenákel Judit, számos regény és novelláskötet szerzője, a Szépírók Társaságának tagja – tette közzé a Múlt és Jövő folyóirat.
Klasszikus

Új vezetőt kapott a Fesztivál Akadémia Budapest

Dr. Egri Gábor kulturális menedzser lett a Fesztivál Akadémia Budapest új igazgatója. A szakember korábban a Müpa értékesítési és marketingigazgatójaként, valamint több hazai és nemzetközi intézmény és projekt vezetőjeként és tanácsadójaként vált ismertté.
Plusz

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Zeneszerző-pályázatot hirdet a Filharmónia Magyarország

A zeneszerzőknek az Orgonák Éjszakája programsorozat valamennyi koncertjén elhangzó nyitányt kell komponálniuk, melyet március végéig küldhetnek el a pályázatra.
Klasszikus hír

Új vezetőt kapott a Fesztivál Akadémia Budapest

Dr. Egri Gábor kulturális menedzser lett a Fesztivál Akadémia Budapest új igazgatója. A szakember korábban a Müpa értékesítési és marketingigazgatójaként, valamint több hazai és nemzetközi intézmény és projekt vezetőjeként és tanácsadójaként vált ismertté.
Klasszikus hír

Pad Zoltán kapja idén a Lajtha László-díjat

A Magyar Rádió Énekkarának karnagya a január 18-i Lajtha-emlékesten veheti át az elismerést. A díjat azoknak ítélik oda, akik sokat tettek, hogy a zeneszerző életműve méltó helyére kerüljön a magyar kultúrában.
Klasszikus hír

Fiatal énekesek jelentkezését várják a Marton Éva Nemzetközi Énekversenyre

Az ötödik Marton Éva Nemzetközi Énekverseny élő fordulói, az elő- és középdöntők, valamint a döntő 2022. szeptember 5-től 11-ig zajlik majd a Zeneakadémián, az internetes közvetítésnek köszönhetően pedig a világ minden pontjáról követhetik az érdeklődők.  
Klasszikus ajánló

Mahler hattyúdala – a Nemzeti Filharmonikusok koncertje

Mahler IX. szimfóniája nagy zenekari létszámot igényel, technikailag rendkívül nehéz mű. Talán épp ezért volt szíve vágya Kovács János karmesternek, hogy ezt a szimfóniát egyszer dirigálja. Álma teljesül 2022. január 13-án a Müpában, a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral.