Klasszikus

Lang Lang a Tamás-templomban készített lemezfelvételt a Goldberg-variációkból

2020.08.26. 09:10
Ajánlom
A harmincnyolc éves művészt nem kedvetlenítették el Nikolaus Harnoncourt szavai. Nem máshol, mint Bach sírhelye mellett készítette el saját felvételét a legendás Goldberg-variációkból.

Szeptember 4-én, a Deutsche Grammophon gondozásában jelenik meg Lang Lang kétlemezes felvétele Bach Goldberg-variációk című billentyűs ciklusából. Azért kétlemezes, mert egy élő és egy stúdiófelvétel hallható rajta. Az egyiket a lipcsei Tamás-templomban vették fel, ahol Bach harminc éven át dolgozott, és ahol a sírhelye is található. A másik felvétel stúdióban készült. Lang Lang a lemezkiadó sajtóközleménye szerint úgy nyilatkozott:

Harmincnyolc éves vagyok, és noha ez egy idős kor, ideje új fejlődési lépcsőre lépnem.

Lang Lang tizenhét éves korában fejből játszotta el a Goldberg-variációkat Christoph Eschenbach karmesternek, karrierje során volt alkalma Nikolaus Harnoncourt régizenei karmesterrel és Andreas Staier csembalistával is konzultálni.

Az új megjelenésről a New York Times is írt. A lap megemlíti, hogy a közönségsikerek ellenére a kritikusok gyakran „a fejüket vakarják” Lang Langot hallva, nem tudják elvitatni technikai felkészültségét, de a zongoraművész ízlése hagy kérdéseket maga után. „Bizonyára megosztja majd a hallgatókat a Goldberg-variációk. A barokk specialisták talán helytelenítik a várakozásokkal nem egybevágó dallamvezetést, bizonyos hangok szokatlan hangsúlyozását és a rubatót.” A cikkből az is kiderül, hogy a záró Aria tétel majdnem hat perc hosszú lesz, miközben ugyanez a legtöbb felvételen nagyjából négy perc.

A kínai zongoraművész a húszas évei közepén a Salzburgi Fesztiválon eljátszotta a művet Nikolaus Harnoncourt-nak is, aki ekképp értékelte az igyekezetét: „Maga fantázia nélkül játszik Bachot!” Azután elénekelt neki néhány dallamot, Langra pedig nagy hatással volt, hogy ilyen romantikusan is lehet Bachot játszani. De hatott rá Glenn Gould is természetesen, aki „nem félt a gyors szakaszokat nagyon gyorsan játszani.”

Szeptember 4-én kiderül, milyen Lang Lang Goldbergje: sikerült-e fantáziát találni a kottában, vagy a kritikusoknak és a szakma jelentős részének lesz igaza, akik a 30 millió dolláros vagyonnal rendelkező művész játékában többnyire a pózokat sokallják, és a valódi érzelmeket hiányolják.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Aki a lányok miatt képezte magát – 85 éves Woody Allen

Az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója, Woody Allen december 1-jén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.
Vizuál

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.
Zenés színház

75 éves a színpad és a filmvászon koronázatlan királynője, Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést.
Zenés színház

A változásra is reflektál Dolhai Attila új lemeze

A Visszatérés CD után két évvel új lemezzel jelentkezik Dolhai Attila. Az előző albummal ellentétben – ahol a színházi élmények egyfajta összefoglalása volt a cél – a színész ezúttal nem mások által megírt szerepek mentén szólal meg, hanem saját szerzeményeit gyűjtötte össze.
Vizuál

Elhunyt moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt elnöke

98 éves korában, koronavírus-fertőzésben elhunyt Irina Antonova, a világhírű moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt igazgatója, aki 52 év után, 2013-ban vonult vissza az intézmény éléről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.