Klasszikus

Lang Lang - romantikus gyöngyzuhatag

2004.09.22. 00:00
Ajánlom
Egy „korai” romantikus versenymű – Mendelssohn g-moll darabja – és egy nagy, kései-érett romantikus kultuszdarab – Csajkovszkij b-mollja – került egymás mellé, persze fordított sorrendben a DGG új korongján. A kínai – nem csak származása, hanem neveltetése, iskolázottsága alapján is az – Lang Lang nagy világversenyek díjazottja: azonban a „késztermék” olyannyira „amerikai”, hogy azok is szidják, akik nem szeretik a más kultúrákból érkezett művészeket, és azok is, akik a technikai „tökéletesség” miatt feltételeznek gondolatszegénységet.

Az alábbi cikkecskében is két véglet csap össze: tátott szájú bámulat és valami homályos, definiálatlan émelygés, hányinger. A két érzés felváltva követi bennem egymást, minden egyes belehallgatás közben, s sorrendjük az aznapi hallgatói diszpozíciótól – mondjuk szebben –, a befogadói nyitottságtól függ.

Az, hogy Lang Lang játéka nagyon „feldobott”, élénk, mindig frissen reagál a zenekarban kivirágzó dallamokra, egy technikai különlegességnek köszönhető. Ha gonosz akarnék lenni, egy (alapvető) fogyatékosságnak: a pianista nem tud legato játszani, két-három hangot összekötni, melódiát formálni. Persze ez így nyilván túlzás. Tudna, ha akarna! Ám hangzáseszménye egyfajta pointilizmus, mely egy nagyszabású romantikus versenymű szövetébe ágyazva, a zenekar komplex hangzására artisztikusan rávetítve – esztétikai állásfoglalásnak tűnik. S mivel ezen az egy tartományon belül szinte végtelen változatosságot kínál, nehéz megtalálni azt a hasonlatot, milyen is ez a híres b-moll koncert Lang Lang olvasatában. És persze Barenboim chicagói zenekara értelmezésében.

A karmester lehengerlő és diszkrét egyszerre: megteremti azt a struktúrát, amely összefogja, és (meglehetősen banális) csúcspontokhoz vezeti az előadást. Nyilván hangmérnöki érdem is a tér kitágítása és a zongorista gyöngyfüzéreinek beágyazása, ugyanakkor elkülönítése. Az esztétikai utálkozás – no jó, mondjunk fenntartás-rendszert – ellenére a Csajkovszkij-darab végig hallgatható, koherens egész. A bevezetés világhírű, grandiózus és lenyűgöző ereje például az első hallgatás során foglyul ejt, bevisz, szinte erőszakkal beránt a darab világába. Az egész (lemez) ismeretében újra hallgatva viszont elárulja és leleplezi a zongorista alap-manírját. A hangok kerekek, sőt gömbölyűek. Nem hidegen és keményen csillogó üveggyöngy-áradat ez. A közeg meg határozottan nedves, vizes. Mintha szénsavas ásványvízben figyelnénk a tökéletes – istenien tökéletes – buborékok-gömbök mozgását. Rugalmasak ezek a gyöngyszemek, sima felületről visszapattannak szinte, nem zavarják a „vonalat”, a „homogén” dallamot. Találkozásuk mindig pillanatnyi vagy annál is rövidebb. Szinte érzi a hallgató amint parányit behorpadnak, s belső-rugalmas szubsztanciájuk máris „visszaállítja” a gömböt, a tökéletes természeti (azaz isteni) formát.

Részegítő érzés – mondom: első hallgatás esetén biztosan érzékelni ezt a tökéletességre nem is törekvő, hanem annak elérését evidenciának vevő zongorázást. Lang Lang lelkét „megmenti”, hogy egyéniségéből hiányzik a nárcisztikus ön-mutogatás. Spontán módon virtuóz. Ha éppen szeretem, élvezem és elfogadom, akkor úgy érzem: tudattalanul az. Sajnos Csajkovszkij darabjának számtalan vulgaritása, hatásvadász módon emelkedő szekvenciái vagy éppen lírájának banalitásba forduló üresjáratai megutáltatják velem a zongorista mindig egyforma perfekcióját is. A lassú tétel néhány valóban eredeti pillanata ellenére az egész zárótétel émelyítő önismétlés. A zongorista személye eltűnik, ő csak díszít, dekorál. A romantika megkövetelte lánglelkű művészhez, kommunikátor–interpretátorhoz semmi köze. Mendelssohn kevésbé elcsépelt dallamai esetében talán néha jobban tetten érhető a megmutatás öröme – bár talán a mű, talán Barenboim jó- vagy rosszvoltából a mű egysége itt egyáltalán nem jön létre.

Azok számára, akik el tudják viselni – mondjuk Murray Perahia sokkal sokszínűbb billentésében (vagy annak ellenére) – a megnyilvánuló személytelenséget, a művészi arctalanságot, profiltalanságot, a fiatal Lang művészi hozzáállása MA TALÁN elfogadható. Aki hallotta korábbi, TELARC kiadásban megjelent felvételeit, az tudja, hogy rendelkezik bizonyos temperamentummal: s nem okvetlen unalmas és egyszínű. Ami engem illet, várom, hogy szembeszegüljön más szerzők, másfajta repertoár kihívásaival. Remélem, Lang Lang beérését, művészi felnövekedését nem lassítani fogja a jelenlegi perfekcionizmus. Majd kiderül, hogy buborék vagy igazgyöngy az, ami ujjai nyomán a zongorából árad.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?