Klasszikus

Lant és hagyomány

2003.01.17. 00:00
Ajánlom
Ma este a Pesti Vigadóban ad hangversenyt Omar Bashir iraki művész, a világhírű Munir Bashir fia, aki a francia kritikusoktól megkapta a „lant hercege” címet. A különlegesnek ígérkező világzenei estén más neves hangszeres művészek is fellépnek, többek között Szakcsi Lakatos Béla. A Budapesten született muzsikussal édesapjáról s az elmúlt évtizedek magyar–iraki kulturális kapcsolatairól is beszélgettünk.

Miért most, két évvel előző nagy sikerű budapesti koncertje után lép a Vigadó közönsége elé?
– Úgy döntöttünk testvéremmel, Saad Bashirral, és a Munir Bashir Lant és Tradicionális Zeneművészeti Nemzetközi Alapítvány többi tagjával, hogy rendszeresen rendezünk egy-két koncertet öt éve Budapesten elhunyt édesapánk emlékére.
– A családjukban mindenki beszél magyarul. Hogyan kerültek a magyar fővárosba, ahol jelenleg is laknak?
– Édesapám a hatvanas években látogatott ide, elsősorban azért, hogy megismerkedjen az európai kultúrával, a magyar népzenével. Ő akkor már az oud, az arab lant ismert művésze volt, tizenöt évesen iskolában tanította a hangszeres játékot. Beíratkozott a Zeneakadémiára, ahol Kodály Zoltánnal is találkozott.
Munir Bashirt érdekelte a hasonlóság a régi magyar népdalok és a keleti zene között, Kodályt pedig foglalkoztatták a makámok (az arab skálák), amelyek Bartók figyelmét már a harmincas években felkeltették, amikor Kairóban járt az arab zenei világkongresszuson. Édesapám annyira megkedvelte a magyar népzenét, hogy attól kezdve az improvizációba gyakran beletett magyar motívumokat. Sőt nemcsak a magyar zenét kedvelte meg itt, Budapesten, meg is házasodott. Édesanyánk magyar, bátyám is, jómagam is itt születtünk. A családunk azután Bejrútba költözött, majd Bagdadba, ahol húsz esztendőt töltöttünk. Az öbölháború kitörésekor jöttünk vissza Budapestre.
– Ekkor nyugdíjaztatta magát Munir Bashir az iraki kultuszminiszteri posztból. Tehát nem kizárólag művészként tevékenykedett.
– Rengeteget tett az arab tradicionális zene felvirágoztatásáért. Művelte, tanította a lantot, fél évig még Szaddám Huszein is tőle tanult, szervezte az iraki zenei életet, fejlesztette a magyar–iraki kulturális kapcsolatokat. Ahol megfordult, az arab folklór mellett a magyar zenét is népszerűsítette. Az iraki zeneiskolába magyar tanárokat hívott. A bagdadi Balett- és Zeneiskola keleti tanszékét ő alapította. Őelőtte ott csak európai hangszereket tanítottak. Nem furcsa? A keleti szakra jártam én is.
– Mikor ismerkedett meg a lanttal?
– Ötévesen. A mesterem mindvégig édesapám volt, akit az egész világon ismertek, tiszteltek, negyven kitüntetést kapott, köztük magyar elismeréseket is, a Bartók Béla–Pásztory Ditta-díjat, Liszt-díjat. A kilencedik születésnapomon adtam az első oudkoncertet. Később apám vitt magával a koncertjeire, együtt is játszottunk.
– Milyen zenét játszik?
– Amit édesapám. Világzenét szólóban. Keleten és másutt, Nyugat-Európában így ismernek. A magyar közönségnek ez elég szokatlan, így itt vegyes koncertet adok más zenészekkel közösen. Az én zeném alapja a meditáció és az iraki tradicionális muzsika. Ötvennél is több makámot használok, egyébként száznál is több ilyen skála létezik. Zenélés, vagyis meditáció közben utazok, bejárom Indiát, Japánt, Kínát vagy a flamenco hazáját. A Bashir-stílust művelem, amit édesapám, azzal a különbséggel, hogy engem modernebb hatások is értek. Úgyhogy ez immáron az Omar Bashir-stílus.
– Lejegyzi a kompozíciót?
– Az én zeném improvizáció, semmi nincs lejegyezve. A lemezeimen szereplő számok is megismételhetetlenek, hiszen ott, a felvétel helyszínén születnek. A tizenkét eddig megjelent albumom között találhatók lantszóló-CD-k, vettem fel indiai dobosokkal, magyar cigányzenekarral lemezeket, vannak dzsesszfelvételeim, flamencóval és európai popzenével elegyített számaim.
– Mit adnak elő Szakcsi Lakatos Bélával a Pesti Vigadóban?
– Izgalmas dologra vállalkozunk, a koncertteremben fog megszületni a produkció. Én nem tudom, hogy ő mit fog játszani és fordítva. Egy biztos, én arab és ázsiai zenét fogok improvizálni. Az ütőhangszereken (kongán, tablán) megint más kultúrák ritmusai szólnak majd, elhangoznak török és spanyol motívumok.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Vizuál

Öt Donald Sutherland-film, amit látni kell

Filozofikus sci-fi, háborús szatíra, feszült kémjátszma vagy éppen sokkoló erejű horrordráma: Donald Sutherland számtalan műfajban bizonyította rendkívüli tehetségét. Kedvenc filmjeinkkel emlékezünk a kanadai színészlegendára.
Zenés színház

„Brünnhilde szerepe olyan, mintha maratont futnánk” – villáminterjú Iréne Theorinnal

A kiváló svéd szoprán a Budapesti Wagner-napok rendszeresen visszatérő vendége, akit a magyar közönség különösen érzékeny, lelki finomságokra kihegyezett szerepformálása miatt zárt a szívébe. Iréne Theorin egy nappal színpadra lépése előtt válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Ami szembejön, nem biztos, hogy akadály – interjú Béres Attilával a szegedi Rebecca-bemutató kapcsán

Pont ilyennek képzeltem: elfoglalt, egymást érik a beérkező hívásai, többször kér fél percet, mire leül és belehelyezkedik az interjúszituációba. Béres Attilával, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatójával beszélgettünk, aki a Szegedi Szabadtéri Játékokon rendezi a Rebecca musicalt.
Klasszikus

Ifjú versenygyőztesek hangversenye a Pesti Vigadóban

Június 25-én este a Szent István Filharmonikusok fiatal tehetségei mutatkozhatnak be a Pesti Vigadóban. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Ifjú versenygyőztesek hangversenye a Pesti Vigadóban

Június 25-én este a Szent István Filharmonikusok fiatal tehetségei mutatkozhatnak be a Pesti Vigadóban. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 
Klasszikus interjú

„A művek mélyebb megértését tartom a legfontosabbnak” – beszélgetés Szalai Molli zongoraművésszel

Külföldön értük utol a friss Junior Prima-díjas zongoraművészt, aki jövőre már második mesterdiplomáját szerzi. Az MVM Zrt. jóvoltából idén megemelt, hárommillió forinttal járó elismerést ezért felkészülésre, új hangszerre és megszakítás nélküli, folyamatos munkára fordítja majd.
Klasszikus hír

Balogh Máté olasz zeneszerzőversenyen nyert első díjat

A trieszti Friedrich Schiller Kulturális Társaság által kiírt dalversenyen a nagy német költő szövegeit kellett megzenésíteni. A megmérettetést az első alkalommal rendezték meg, Jörg Widmann fővédnöksége alatt.
Klasszikus ajánló

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.
Klasszikus interjú

„Emberi kapcsolat nélkül nem lehet tanítani” – interjú Szecsődi Ferenccel

Kortárs vonóshangszer-kiállítással nyílik meg A magyar hegedű ünnepe június 22-én délelőtt az MMA székházában, a Pesti Vigadóban. A kétnapos összművészeti esemény idén összekapcsolódik Szecsődi Ferenc hetvenedik születésnapi ünneplésével.