Klasszikus

Lantos Zoltán Tükörvilága

2003.09.29. 00:00
Ajánlom
„Napjaink zenéjének nagyon magas szintű példája ez a muzsika. A zenekari munkát, a szólókat és a kompozíciókat éppoly elragadónak tartom, mint a különféle zenei kultúrák természetes házasítását: nincs benne semmi erőltetett, éppen úgy hangzik, ahogyan kell. Ahányszor csak meghallgatom, annyiszor élvezem az újabb és újabb felfedezéseket.”

Ha magunk is megismerkedünk Lantos Zoltán legújabb lemezével, Charlie Mariano a borítón olvasható szavait kölcsönözve, méltán helyeselhetjük a világhírű jazz zenész gondolatait. A Tiptoe Ceremony előbbiekben felsorolt erényei közül mégis talán a természetességet érdemes leginkább kiemelni. A zenekar tagjai ugyanis mindnyájan nagy kvalitású muzsikusok, meghatározó egyéniségek, jellegzetes játékstílusuk azonban magától értetődő könnyedséggel egyesül a korong sokszínű, izgalmas zenei világában, mely ezáltal valóban „újabb és újabb felfedezéseket” rejteget számunkra. A magyar népzene, a modern jazz és az indiai klasszikus zene elemeiből építkező felvételen szereplő, dallam- és ritmusvilágukban egyaránt változatos szerzeményekben hol mélységes szellemi áhítatban, hol oldottabb, vidám hangulatban, és mindvégig tartalmas gondolatisággal telve bontakoznak ki az ötletgazdag témák.

Az albumot természetesen a számok többségét egyedül szerző Lantos Zoltán észak-indiai klasszikus zenén érett egyénisége határozza meg leginkább –a keleties légkör a művész öthúros hegedűjének szólamain kívül a tradicionális tarangini és a tibeti éneklő edény hamisítatlan tónusai által válik még hatásosabbá a lemezen–, a hangvétel mégis a muzsikustársak talentuma által teljesedik ki. Az ütemet Európa egyik legkiválóbb ütőhangszeres játékosa és „sought-after” zenésze, a gyakran egyszerűen csak „két lábon járó ritmusszekció”-ként aposztrofált Horváth Kornél diktálja, akinek egyéni percussion-technikájával megszólaltatott, kimondhatatlan nevű instrumentumai mellett nem is érezzük hiányát a felállásban külön basszushangszernek. Juhász Gábor mértéktartó gitározása a háttérben mindenhol magabiztos kifinomultsággal hozza a témák alapját, találékonyan időzített elektromos gitárszólói pedig előtérbe kerülve érdekes részletei az akusztikus hangszerelésnek. A hangzást Dresch Mihály jól ismert, népies szaxofonozása –sokszor a hegedűvel unisonoban énekelve– színezi hazai árnyalatokkal. Külön öröm, hogy a cédén többször is élvezhetjük gyönyörű fuvolajátékát, mely alkalmanként jócskán hozzájárul a tételek –többek között az együttes közös, a cédét záró Sutra című száma– sejtelmes atmoszférájának megteremtéséhez.

Két kompozícióban a magyar jazz-zenei élet számos produkcióból ismert vezető férfi énekesét, Winand Gábort hallhatjuk vendégszerepelni, akinek megszokott énektechnikáját, visszafogott scat-stílusát új környezetbe ölelik a dalok. A korongon rajta kívül másik meghívottként több ízben is feltűnik Szalai Péter, aki szintén hangjával, illetve tabla-játékával gazdagítja az indiai stílusjegyek tárházát.

A Tiptoe Ceremony, a rajta muzsikáló, igényességet és minőséget garantáló művészek nevének kényelmes biztosítéka mellett mindazonáltal minden egzotikuma, szenvedélye, misztikuma által vélhetően elnyeri majd a world jazz, és eme furcsa Tükörvilág rajongóinak tetszését.

Zoltán Lantos’s Mirrorworld: Tiptoe Ceremony.
2002, BMC Records

Egyetemi Élet - 2003/4

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Egy katonatiszt lett az SZFE új kancellárja, de nem engedték be az egyetemre

Szarka Gábor a honvédelmi miniszter kabinetfőnöke volt korábban.
Klasszikus

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Vizuál

A macsó, aki nőként aratta első sikerét

Jack Lemmon oldalán tipegett be a világhírnévbe, de később is olyan partnerekkel dolgozott, mint Roger Moore. Magyar gyökerei mindig fontosak voltak számára. 2010. szeptember 29-én halt meg  Tony Curtis.
Klasszikus

Kocsis Zoltán Emlékházat hoznak létre Budafokon

A 2016-ban elhunyt zongoraművész-karmester egykori lakóhelyén, a XXII. kerületben jön létre az emlékház több mint félmilliárd forintból.
Plusz

Málta magának követeli az őscápafogat, amelyet György brit herceg kapott ajándékba

Katalin és Vilmos kisfia, a hétéves brit herceg a hétvégén kapott egy különleges ajándékot Sir David Attenborough-tól a világhírű természetfilmes új filmjének bemutatása alkalmából. A műkincsek és a kulturális örökség részét képező tárgyak kérdése amúgy is sok vita tárgya, de abban talán megegyezhetünk, hogy a máltai reakció marketing szempontból meglehetősen elhibázott.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

A zene világnapját ünnepli a MUS-E

A Menuhin nevelési koncepciója nyomán életre hívott szervezet rövid videóban mutatta be munkáját. Október 1-jén ünnepeljük – a neves hegedűművész kezdeményezésére – A zene világnapját.
Klasszikus ajánló

Csajkovszkijra fókuszál a ma kezdődő Orosz Zenei Fesztivál

Csajkovszkij születésének 180. évfordulója alkalmából olyan műsort állítottak össze, amellyel az orosz zeneszerző színes zenei világát mutatja meg az október 10-ig tartó rendezvényen.
Klasszikus hír

Magyar állampolgár lett Gilbert Varga

A Pannon Filharmonikusok egyik vezető karmestere október 1-jén, a Zene Világnapján vette át a magyar állampolgárságát igazoló dokumentumot.
Klasszikus hír

Kocsis Zoltán Emlékházat hoznak létre Budafokon

A 2016-ban elhunyt zongoraművész-karmester egykori lakóhelyén, a XXII. kerületben jön létre az emlékház több mint félmilliárd forintból.
Klasszikus hír

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.