Klasszikus

Lantos Zoltán Tükörvilága

2003.09.29. 00:00
Ajánlom
„Napjaink zenéjének nagyon magas szintű példája ez a muzsika. A zenekari munkát, a szólókat és a kompozíciókat éppoly elragadónak tartom, mint a különféle zenei kultúrák természetes házasítását: nincs benne semmi erőltetett, éppen úgy hangzik, ahogyan kell. Ahányszor csak meghallgatom, annyiszor élvezem az újabb és újabb felfedezéseket.”

Ha magunk is megismerkedünk Lantos Zoltán legújabb lemezével, Charlie Mariano a borítón olvasható szavait kölcsönözve, méltán helyeselhetjük a világhírű jazz zenész gondolatait. A Tiptoe Ceremony előbbiekben felsorolt erényei közül mégis talán a természetességet érdemes leginkább kiemelni. A zenekar tagjai ugyanis mindnyájan nagy kvalitású muzsikusok, meghatározó egyéniségek, jellegzetes játékstílusuk azonban magától értetődő könnyedséggel egyesül a korong sokszínű, izgalmas zenei világában, mely ezáltal valóban „újabb és újabb felfedezéseket” rejteget számunkra. A magyar népzene, a modern jazz és az indiai klasszikus zene elemeiből építkező felvételen szereplő, dallam- és ritmusvilágukban egyaránt változatos szerzeményekben hol mélységes szellemi áhítatban, hol oldottabb, vidám hangulatban, és mindvégig tartalmas gondolatisággal telve bontakoznak ki az ötletgazdag témák.

Az albumot természetesen a számok többségét egyedül szerző Lantos Zoltán észak-indiai klasszikus zenén érett egyénisége határozza meg leginkább –a keleties légkör a művész öthúros hegedűjének szólamain kívül a tradicionális tarangini és a tibeti éneklő edény hamisítatlan tónusai által válik még hatásosabbá a lemezen–, a hangvétel mégis a muzsikustársak talentuma által teljesedik ki. Az ütemet Európa egyik legkiválóbb ütőhangszeres játékosa és „sought-after” zenésze, a gyakran egyszerűen csak „két lábon járó ritmusszekció”-ként aposztrofált Horváth Kornél diktálja, akinek egyéni percussion-technikájával megszólaltatott, kimondhatatlan nevű instrumentumai mellett nem is érezzük hiányát a felállásban külön basszushangszernek. Juhász Gábor mértéktartó gitározása a háttérben mindenhol magabiztos kifinomultsággal hozza a témák alapját, találékonyan időzített elektromos gitárszólói pedig előtérbe kerülve érdekes részletei az akusztikus hangszerelésnek. A hangzást Dresch Mihály jól ismert, népies szaxofonozása –sokszor a hegedűvel unisonoban énekelve– színezi hazai árnyalatokkal. Külön öröm, hogy a cédén többször is élvezhetjük gyönyörű fuvolajátékát, mely alkalmanként jócskán hozzájárul a tételek –többek között az együttes közös, a cédét záró Sutra című száma– sejtelmes atmoszférájának megteremtéséhez.

Két kompozícióban a magyar jazz-zenei élet számos produkcióból ismert vezető férfi énekesét, Winand Gábort hallhatjuk vendégszerepelni, akinek megszokott énektechnikáját, visszafogott scat-stílusát új környezetbe ölelik a dalok. A korongon rajta kívül másik meghívottként több ízben is feltűnik Szalai Péter, aki szintén hangjával, illetve tabla-játékával gazdagítja az indiai stílusjegyek tárházát.

A Tiptoe Ceremony, a rajta muzsikáló, igényességet és minőséget garantáló művészek nevének kényelmes biztosítéka mellett mindazonáltal minden egzotikuma, szenvedélye, misztikuma által vélhetően elnyeri majd a world jazz, és eme furcsa Tükörvilág rajongóinak tetszését.

Zoltán Lantos’s Mirrorworld: Tiptoe Ceremony.
2002, BMC Records

Egyetemi Élet - 2003/4

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.