Klasszikus

Lánykórus a canterbury katedrálisban

2014.01.26. 10:00
Ajánlom
A hét végén mutatkozik be az angliai canterburyi székesegyház első lánykórusa, amelynek szombat esti előadásával véget ér a „férfiuralom” több évszázados hagyománya.

Ugyan nem a canterburyi katedrális az első brit székesegyház, amely lánykórust alapított, a 80 millió főt számláló Anglikán Közösség anyatemplomaként lépésének igen komoly visszhangja van. A kórus alapításának történelmi jelentőségével az a tizenhat lány is tisztában van, akiket a tavaly novemberben tartott meghallgatások során választottak ki.


A 12 és 16 év közötti lányok a helyi iskolákban tanulnak, és - a katedrális fiúkórusának tagjaival ellentétben, akik a székesegyháznál élnek és minden nap próbálnak -  csupán heti egyszer gyűlnek össze gyakorolni. David Newsholme kórusvezető szerint a korlátozott gyakorlási idő ellenére a lányok nagyon összeszedettek és szívvel-lélekkel éneklik a betanult zsoltárokat, öröménekeket és reszponzóriumokat.
A lányok a katedrális emeletén lévő apró, zsúfolt zeneszobában próbálnak. A több láb vastag falakkal körülölelt helyiség polcai Mozart, Bach és Britten-kottáktól roskadoznak. „Elég gyorsan kellett betanulnunk a dalokat, de az ember nem is gondolná, hogy ilyen jó hangulatban telik itt az idő" - mondta a 12 esztendős Abby Cox, a lánykórus egyik tagja. Mint hozzátette, olyan lányokkal énekelhet együtt, akik hozzá hasonló szenvedéllyel szeretik a zenét.
A lánykórusok korántsem számítanak új keletű dolognak Anglia egyházában: a salisburyi katedrális az 1990-es években alapított egyet, amelynek példáját több másik székesegyház is követte. Vendégkórusok révén pedig már a canterburyi katedrálisban is csendült fel női énekhang. A lánykórusok azonban továbbra sem maradnak észrevétlenek egy olyan egyházban, amely komoly értéket tulajdonít hagyományainak és csak lassan enged utat a változásoknak. Az anglikánok még mindig igyekeznek konszenzusra jutni az olyan megosztó kérdésekben, mint a női püspökök és a homoszexuális papság ügye.
A hagyomány különösen fontos a Londontól nagyjából 100 kilométerre délkeletre fekvő Canterburyben, amelynek érseke az anglikán egyház vezetője. A templomot a 6. században alapították - habár a gótikus épület jelentős részét később, a középkor folyamán építették -, és fontos keresztény zarándokhely volt Thomas Becket canterburyi érsek 1170-ben bekövetkezett mártírhalálát követően.
Robert Willis székesegyházi főesperes szerint a templomot alapítása óta belengi az ének, kezdetben a szerzetesek, majd egy több mint ezer évvel ezelőtt alapított, férfiak és fiúk alkotta kórus révén. Mint hangsúlyozta, a női kórus a „természetes fejlődés" részét képezi és gazdagítja a katedrális hagyományait.
A székesegyház lánykórusa eleinte csak akkor fog énekelni, amikor az internátusi tanulókból álló fiúkórus szünetet tart, később azonban a lányok is nagyobb szerephez jutnak - mondta Willis, hozzátéve, hogy a két kórus alkalomadtán bizonyára együtt is fog énekelni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.