Klasszikus

Lánykórus a canterbury katedrálisban

2014.01.26. 10:00
Ajánlom
A hét végén mutatkozik be az angliai canterburyi székesegyház első lánykórusa, amelynek szombat esti előadásával véget ér a „férfiuralom” több évszázados hagyománya.

Ugyan nem a canterburyi katedrális az első brit székesegyház, amely lánykórust alapított, a 80 millió főt számláló Anglikán Közösség anyatemplomaként lépésének igen komoly visszhangja van. A kórus alapításának történelmi jelentőségével az a tizenhat lány is tisztában van, akiket a tavaly novemberben tartott meghallgatások során választottak ki.


A 12 és 16 év közötti lányok a helyi iskolákban tanulnak, és - a katedrális fiúkórusának tagjaival ellentétben, akik a székesegyháznál élnek és minden nap próbálnak -  csupán heti egyszer gyűlnek össze gyakorolni. David Newsholme kórusvezető szerint a korlátozott gyakorlási idő ellenére a lányok nagyon összeszedettek és szívvel-lélekkel éneklik a betanult zsoltárokat, öröménekeket és reszponzóriumokat.
A lányok a katedrális emeletén lévő apró, zsúfolt zeneszobában próbálnak. A több láb vastag falakkal körülölelt helyiség polcai Mozart, Bach és Britten-kottáktól roskadoznak. „Elég gyorsan kellett betanulnunk a dalokat, de az ember nem is gondolná, hogy ilyen jó hangulatban telik itt az idő" - mondta a 12 esztendős Abby Cox, a lánykórus egyik tagja. Mint hozzátette, olyan lányokkal énekelhet együtt, akik hozzá hasonló szenvedéllyel szeretik a zenét.
A lánykórusok korántsem számítanak új keletű dolognak Anglia egyházában: a salisburyi katedrális az 1990-es években alapított egyet, amelynek példáját több másik székesegyház is követte. Vendégkórusok révén pedig már a canterburyi katedrálisban is csendült fel női énekhang. A lánykórusok azonban továbbra sem maradnak észrevétlenek egy olyan egyházban, amely komoly értéket tulajdonít hagyományainak és csak lassan enged utat a változásoknak. Az anglikánok még mindig igyekeznek konszenzusra jutni az olyan megosztó kérdésekben, mint a női püspökök és a homoszexuális papság ügye.
A hagyomány különösen fontos a Londontól nagyjából 100 kilométerre délkeletre fekvő Canterburyben, amelynek érseke az anglikán egyház vezetője. A templomot a 6. században alapították - habár a gótikus épület jelentős részét később, a középkor folyamán építették -, és fontos keresztény zarándokhely volt Thomas Becket canterburyi érsek 1170-ben bekövetkezett mártírhalálát követően.
Robert Willis székesegyházi főesperes szerint a templomot alapítása óta belengi az ének, kezdetben a szerzetesek, majd egy több mint ezer évvel ezelőtt alapított, férfiak és fiúk alkotta kórus révén. Mint hangsúlyozta, a női kórus a „természetes fejlődés" részét képezi és gazdagítja a katedrális hagyományait.
A székesegyház lánykórusa eleinte csak akkor fog énekelni, amikor az internátusi tanulókból álló fiúkórus szünetet tart, később azonban a lányok is nagyobb szerephez jutnak - mondta Willis, hozzátéve, hogy a két kórus alkalomadtán bizonyára együtt is fog énekelni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kovács János az Operaház korrepetitorainak munkáját méltatta

"Szívből gratulálok nagyszerű billentyűs kollégáimnak" - írja.
Színház

Zongoraművésznek taníttatták, mégis inkább édesanyja nyomdokaiba lépett – Voith Ági 75 éves

Már debütáló előadása, A kaktusz virága megmutatta komikusi és zenei tehetségét, partnere pedig későbbi férje, Bodrogi Gyula volt. Március 17-én ünnepli hetvenötödik születésnapját Voith Ági Jászai Mari-díjas színésznő. 
Plusz

Látott már kottaírógépet?

Az 1950-es évekbeli találmány soha nem terjedt el széles körben, furcsa alakjával azonban ma már zene- és dizájntörténeti ritkaság.
Klasszikus

Egy piros játékzongorával kezdődött a karrierje

A Zeneakadémia nagytermében ad szólóestet Nyikolaj Luganszkij, az ünnepelt orosz zongoraművész.
Könyv

Kukorelly Endre egymillió forintot ajánlott fel a Baumgarten-díj visszaállítására

Az író közösségi finanszírozásból javasolja a díj felélesztését, reagálva a nemzeti ünnepen kiosztott állami kitüntetések körüli visszásságokra.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Lányával, Norával zenél Fischer Iván a Fesztiválzenekar új évadában

A Budapesti Fesztiválzenekar bejelentette új évadát, amelynek fénypontjába Monteverdi Orfeója kerül Fischer Iván befejezésével.
Klasszikus hír

Eötvös Péter az Évad Művésze a Müpa 15. évadában

Bryn Terfel, Zubin Mehta és az Izraeli Filharmonikus Zenekar, Waltraud Meier, a Concentus Musicus Wien, Paavo Järvi és Rolando Villazón is fellép a Müpa 2019/20-as évadában.
Klasszikus hír

Tóth-Vajna Zsombor kapta a Bach Mindenkinek Fesztivál díját

A fiatal billentyűs művész tegnap vette át az elismerést.
Klasszikus magazin

Lehet, hogy hiába gyakorolsz, minden a genetikán múlik

Sokan úgy tartják, hogy a kimagasló eredményekhez gyakorlás, gyakorlás és gyakorlás kell. Nos, ez nem igaz, sokkal több múlik a genetikán.
Klasszikus magazin

Jascha Heifetz ujjai lassított felvételen: ezért volt ő a 20. század Paganinije!

A filmrészlet az 1951-es Of Men and Music című portréból megmutatja, hogy a mindig tökélyre törekvő Heifetz milyen technikás játékos volt.