Klasszikus

Lara Bocskor a Flesch-verseny győztese

2013.06.17. 09:55
Ajánlom
A Flesch Károly Nemzetközi Hegedűverseny évtizedes történetének legfiatalabb versenyzője, a tizenhárom és fél éves Lara Bocskor nyerte meg a héten lezajlott megmérettetést Mosonmagyaróváron.

A rendkívül fiatal, részben magyar származású hegedűs Németországból érkezett. Korábban fellépett már Japánban és Mexikóban is, és versenyt nyert Párizsban. Mosonmagyaróváron 51 indulót megelőzve lett a verseny győztese - mondta Moldoványi Géza, a hegedűversenyt kezdeményező Fejes Józsefné Zenei Alapítvány kuratóriumának elnöke a június 16-án este rendezett díjátadó ünnepség előtt.

A második helyezésen a japán Ami Oike és az ukrán Eva Rabcsevszka osztozik, míg a harmadik helyet a lengyel Amalia Maszonskának ítélték oda. Az ünnepi koncerten a díjazottak léptek pódiumra a Győri Filharmonikus Zenekar kíséretével.

A versennyel - amely a 25 év alatti pályakezdő művészek fóruma - az esemény névadójának, a város szülöttének állít emléket Mosonmagyaróvár. Az idén többségben voltak a külföldiek, részint Nyugat-Európából, részint a távoli Dél-Koreából és Japánból is. A háromfordulós verseny produkcióit öt tagú nemzetközi zsűri bírálta Perényi Eszter hegedűművész elnökletével.

A nemzetközi eseményen megemlékeztek a hegedűvirtuóz Flesch Károlyról is. A Bécsben és Párizsban iskolázott művész Európa szinte valamennyi jelentős hangversenytermében fellépett pályafutása során, és koncertezett a tengerentúlon is. Világszerte ismertté elsősorban mégis pedagógiai munkásságával vált: a hegedűtanításról írt könyveit a zenepedagógusok ma is használják. A II. világháború üldözései elől a svájci Luzernbe menekült, és ott hunyt el 1944-ben. Halálának 50. évfordulóján az emlékét ápoló Fejes Józsefné Zenei Alapítvány hazahozatta a hamvait, és a mosonmagyaróvári temetőben helyezték végső nyugalomra. Szülővárosa először 1985-ben hirdette meg az emléke előtt tisztelgő versenyt, amelynek idei rendezvényéhez kapcsolódóan kamarakiállítás is nyílt Flesch Károly munkásságáról.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.