Klasszikus

Láthatatlan Filmek Klubja zenével

2007.01.19. 00:00
Ajánlom
A Ludwig Múzeum újabb filmsorozatot indít január 19-én. A művek az amerikai avantgard film történetét dolgozzák fel 1893-tól 1941-ig, általában némafilmekről van szó, amelyekben a zene különleges szerepet kap.

A több mint százhatvan, eddig alig vagy egyáltalán nem látott, most bemutatásra kerülő film nem csupán rejtett életműveket tár fel, vagy árnyalja az eddig már ismerteket, de újragondolásra serkent a filmtörténet újabbkori fejleményeit illetően is.

Az ingyen megtekinthető sorozat nagyban támaszkodik az Anthology Film Archives-ra. Igazi kuriózum, amely nem csupán a filmművészet iránt elkötelezett közönség érdeklődésére épít, de számos meglepetést tartogat a tánc- és mozgásművészet vagy a zeneművészet iránt érdeklődők számára is. A filmek, már amelyikben van beszéd, angol nyelvűek.

A Sőrés Zsolt szerkesztette program nyolc tematikus része:
1. 2007. január 19. 18:00
A mechanizált szem - technikai és formai kísérletek
2. 2007. február 2. 18:00
Az ördög játékszere - az amerikai szürrealizmus
3. 2007. február 16. 18:00
Fényritmusok - zene és absztrakció
4. 2007. március 2. 18:00
Megfordított narratívák - új irányok az elbeszélésben
5. 2007. március 16. 18:00
Egy világváros megfilmesítése - New York City leleplezése
6. 2007. március 30. 18:00
Az amatőr mint auktor - az éden felfedezése a filmekben
7. 2007. április 13. 18:00
Viva la dance - a cine-tánc kezdetei
8. 2007. aprilis 27. 18:00
Maya Deren mágikus világa

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Vizuál

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Zenés színház

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus érdekes

Kocsis Zoltán munka közben: Az Újvilág-szimfónia próbájáról került elő hangfelvétel

Az alábbi 2011-es filmfelvételen Kocsis Zoltán Dvořák Újvilág-szimfóniáját próbálja a Szegedi Szimfonikus Zenekarral. A közkedvelt szimfónia akusztikai próbáját nem csak a rajongóknak érdemes meghallgatni.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje. Ezekre a kerti programokra még tud jegyet váltani:
Klasszikus videó

Videó: Kelemen Barnabásék totyogó kisbabája már az apját kíséri zongorán!

Ma este kezdődik a Fesztiválakadémia. "Elkezdődtek a próbák!" - írta Kokas Katalin, és közzétett egy videót, amelyen a férje a kislányukkal zenél.
Klasszikus magazin

Nem csak Ravel álmodta zenekarra az Egy kiállítás képeit

Sőt, még csak nem a századforduló zenéjének zenekari virtuóza volt az első, hanem egy orosz Rimszkij-Korszakov tanítvány.
Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.