Klasszikus

Láthatatlan húrok - A tehetséges Pusker nővérek

2010.09.14. 16:58
Ajánlom
Szeptember 26-án lesz látható az HBO-n a csatorna saját készítésű, két ifjú hegedűst bemutató dokumentumfilmje.

Pusker Júlia és Ágnes egy testvérpár Kecskemétről, akik csodálatosan hegedülnek. Megfordultak már nem egy szakmai megmérettetésen, nevezetes koncertteremben itthon és külföldön egyaránt. A Pusker nővérek 2004-ben szereztek országos ismertséget, amikor a Zeneakadémia Nagytermében a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjén, Fischer Iván vezényletével játszhattak szólót. 

Ágnes tavaly Goriziában első helyezést ért el a Zene határok nélkül nevű szervezet Alfredo e Vanda Marcosig hegedű- és csellóversenyének felnőtt kategóriájában. Ennek a díjnak köszönhetően játszhatott többek között Velencében, a Teatro La Fenice színházban és Salzburgban, a Mozarteum nagytermében is. Idén májusban tartotta diplomahangversenyét a Zeneakadémián Környei Zsófia tanítványaként. Fél évig Erasmus-ösztöndíjas volt Münchenben Ingolf Turban osztályában. 

Júlia számos versenygyőzelmet ért el. 1998-ban és 2001-ben I. díjat szerzett a szombathelyi Országos Koncz János Hegedűversenyen, 2008 nyarán a Mosonmagyaróváron rendezett Flesch Károly Hegedűversenyen a megosztott harmadik helyezését kapta, 2009 februárjában pedig a Zeneakadémián rendezett VII. Országos Zenekari Versenyen kiemelkedő hangszeres produkcióért különdíjban részesült mint a kecskeméti Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola növendéke. Legutóbb idén áprilisában szerzett érdemeket, mert a Zeneakadémia Kovács Dénes Emlékversenyén az előkészítő tagozatos diákok közül I. helyezett lett és a Kovács család különdíját is ő kapta. 2010-ben nyerte el az 1.000 angol fonttal járó Yamaha-ösztöndíjat is.

Rendszeresen koncertezik a Kecskeméti Szimfonikus Zenekarral, a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, a Győri Filharmonikus Zenekarral. 2010 áprilisában a Budapesti Filharmónia Társaság Zenekarának élén játszhatott a Magyar Állami Operaházban. 2010 júniusában pedig a Liszt Akadémia Alma Mater Zenekarának élén lépett fel a Zeneakadémia Nagytermében, Ligeti András vezényletével.

A magyar HBO a hollywoodi álomgyárból kikerült, saját gyártású produkcióink mellett egyre több magyar alkotást tár a nézők elé. A dokumentumfilm-gyártási nyomvonalon haladva ezúttal a Láthatatlan húrok - A tehetséges Pusker nővérek filmet ismerheti meg a nagyközönség szeptember 26-án 21:45-től. Bár a film alaptémáját a komolyzene adja, tágabb értelemben egy hegedűs testvérpár, Pusker Júlia és Ágnes élete, zenei fejlődése, pályájuk alakulása és mindenekelőtt különleges testvéri kapcsolatuk játssza a főszerepet. A hegedűs testvérpárral szeptember 20-án olvashatnak interjút a Fidelio.hu-n és addig is íme egy kis ízelítő hetven perces alkotásból.

www.hbo.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Nagy neveket rendez Török Ferenc a Vígszínházban

A Bella Figura című darabot mutatja be online a Vígszínház Török Ferenc rendezésében. A 21. századi párkapcsolatokról és emberi viszonyokról szóló előadás premierjét február 27-én, szombaton láthatja a közönség.
Színház

Újabb 26 oktató mondott fel az SZFE-n az őszi félév végén

A Színház- és Filmművészeti Egyetem további 26 oktatója mondott fel, Vidnyánszky Attila pedig interjút adott, és sikertelen liberális támadásról és fájó kijózanodásról beszélt, és állította, hogy többen jelentkeztek az egyetemre, mint tavaly.
Zenés színház

Először neveztek ki női zeneigazgatót Szentpétervár történelmi színházában

A szentpétervári Mihajlovszkij Színház zeneigazgatója lett Alevtina Ioffe, aki több rangos német színházban is bemutatkozott már. Ilyen magas pozíciót még nem kapott női dirigens Oroszországban.
Klasszikus

A főváros értéket lát a Budapesti Tavaszi Fesztiválban, és meg fogja menteni

Miután kiderült, a kormány nem segíti a fővárost a Budapesti Tavaszi Fesztivál finanszírozásában, megkérdeztük a feleket, mi lesz a fesztiválok sorsa: azoké, amelyek most bukkanóra hajtanak, és azoké, amelyek most alakulnak. Úgy tűnik, az elválás inkább békés.
Klasszikus

Február 28-ig jelentkezhetsz kedvezményesen a Crescendóra

Február végéig kedvezményesen várja jelentkezőit a nemzetközi komolyzenei mesterkurzus, a Crescendo Nyári Akadémia, melyre 17. alkalommal kerül sor Tokajban 2021. július 21. és augusztus 2. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.
Klasszikus mti

Ők részesülnek állami zenei ösztöndíjban

Idén 23 fiatal részesül állami zenei ösztöndíjba: Fischer Annie zenei előadóművészeti ösztöndíjban tizenhárman, Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjban heten, Lakatos Ablakos Dezső dzsessz-előadóművészeti ösztöndíjban hárman.
Klasszikus hír

A főváros értéket lát a Budapesti Tavaszi Fesztiválban, és meg fogja menteni

Miután kiderült, a kormány nem segíti a fővárost a Budapesti Tavaszi Fesztivál finanszírozásában, megkérdeztük a feleket, mi lesz a fesztiválok sorsa: azoké, amelyek most bukkanóra hajtanak, és azoké, amelyek most alakulnak. Úgy tűnik, az elválás inkább békés.