Klasszikus

Latin est hölgyekkel

2005.05.09. 00:00
Ajánlom
A hölgyeké, a latin zenéké, a bossa nováé és a rumbáé lesz a főszerep május 14-én este az A38 hajón. A Francia Saláta és az Anyahajó elnevezésű sorozatok keretében két fiatal művésznő lép fel, akikben annyi a közös, hogy mindketten Latin-Amerikából származnak, Európában élnek, illetve mindketten magukkal ragadóak.

A Francia Saláta sorozat az A38 Hajó és a Francia Intézet közösen létrehozott, első pillantásra meghökkentő című sorozata. Legfontosabb célkitűzése, hogy bemutassa Franciaország és a frankofón államok páratlanul sokszínű zenei kultúráját. A havi rendszerességgel megtartott esteken lesz bordeaux-i utcazene és kőkemény dub, dél-francia klezmer és klasszikus sanzon, magrebi rai és flamencóba oltott triphop... változatos, sokszínű és friss – éppúgy, mint a francia saláta.

Az Anyahajó sorozat fő célja, hogy bemutassa a nők kezdeményező szerepét a kortárs könnyűzenében és dzsesszben. Habár ezek a műfajok kifejezetten szub- és ellenkulturális kezdeményezésként indultak, még mindig nagyon erősen él bennük az a sztereotípia, hogy a nő nem más, mint egy, az átlagosnál kissé bonyolultabb hangszer. Az Anyahajó sorozat ezt a berögzült sémát kívánja fellazítani – a sorozatban fellépők nem pusztán (mégoly tehetséges) előadók, hanem kreatív, markáns és öntudatos alkotói a kortárs könnyűzenének.

A csodaszép és törékeny brazil származású énekesnő, Bïa hosszú ideje Franciaországban él. Muzsikájában gyönyörűen olvad össze a bossa nova finomsága a francia sanzonhagyománnyal, a triphop basszus- és ritmusvilága a mediterrán gitárzenével. Bïa egész életében utazott – hol kényszerből, hol mulatságból –, élt Chilében, Peruban, Portugáliában, és ez a sokféle zenei hagyomány teszi egyedülállóvá portugál, francia és spanyol nyelvű dalait. Bïa 12 éves volt, amikor családja visszatérhetett Brazíliába, és ez után kezdett el zenéléssel foglalkozni. Habár eredetileg újságíró akart lenni, az egyetemi képzés keretei túl szűknek bizonyultak egy olyan ember számára, aki egész életét utazással töltötte. Végül 1995-ben határozta el, hogy zenész lesz. Pierre Barouh, a francia szamba és bossa nova legendás alakja 1996-ban figyelt fel rá, és Bïa az ő segítségével készítette el első szólólemezét, mely több díjat is
nyert. 1998-ban Claude Lelouch „Hazards ou coïncidences” című „táncfilmjének” zenei betéteit énekelte. Legutóbbi albumán saját szerzemények éppúgy találhatók, mint Chico Buarque-,Gianmaria Testa- vagy Henri Salvador-dalok, de talán a legszebb darab egy prekolumbián naphimnusz különös, fojtott hangulatú, szinte drum and bass-es feldolgozása. Nem véletlen, hogy Bïát sokan Bebel Gilbertóhoz hasonlítják. Hasonló testalkat, hasonló hangszín, hasonló zenei felfogás. Bïa zenéjének különlegessége a rendkívül sokféle zenei tradíció, a bossa nova, a szamba, az angolszász popzene, a francia sanzon hatása: Bïa Charles Trenet dalait éppoly könnyedén és hitelesen adja elő, mint Beatles-számokat vagy Viszockij-szerzeményeket, és az akusztikus hangszerelésben éppoly kiváló, mint az elektronikusban.

A Magyarországon élő kubai énekesnő, Elsa Valle számtalan formációban énekelt már. Latin-amerikai gyökereiből fakadóan eredeti és virtuóz, mégis könnyed és szórakoztató előadói stílus jellemzi. Kiválóan képzett hangja, egyéni stílusa a Buena Vista Social Club által világszerte ismertté tett kubai világot idézi. Elsa Valle a havannai Zeneművészeti Főiskola elvégzése után a legrangosabb kubai klubokban és fesztiválokon lépett fel. Otthonosan mozog minden latin-karibi műfajban, legyen az salsa, rumba vagy bolero. Jellegzetes ritmusképletek, szabad improvizáció, a latin dzsessz legszebb hagyományait követő felszabadult muzsika; mindehhez Elsa Valle tiszta, érzéki, de ha kell, a ritmikának megfelelően pattogós, scat-elős hangja – minden adott egy forró latin táncesthez. Elsa Valle (ének) a Rumba Caliente formációval lép színpadra, amelynek tagjai: Winand Gábor (szaxofon, fuvola), Petz Bálint (gitár), Barcza Horváth József (nagybőgő) és Szabó Csaba (konga, ütőhangszerek).

(2005. május 14. szombat 21:00 – Bïa (F), Elsa Valle & Rumba Caliente – Francia Saláta sorozat, Anyahajó sorozat; belépő elővételben: 1200 Ft, a koncert napján: 1500 Ft)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Vizuál

Online elérhető magyar filmek (nem csak) külföldieknek

Mindig is meg akartad mutatni a külföldi ismerőseidnek, hogy miért jók a hazai mozifilmek? Itt a lehetőség!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.