Klasszikus

Latin est hölgyekkel

2005.05.09. 00:00
Ajánlom
A hölgyeké, a latin zenéké, a bossa nováé és a rumbáé lesz a főszerep május 14-én este az A38 hajón. A Francia Saláta és az Anyahajó elnevezésű sorozatok keretében két fiatal művésznő lép fel, akikben annyi a közös, hogy mindketten Latin-Amerikából származnak, Európában élnek, illetve mindketten magukkal ragadóak.

A Francia Saláta sorozat az A38 Hajó és a Francia Intézet közösen létrehozott, első pillantásra meghökkentő című sorozata. Legfontosabb célkitűzése, hogy bemutassa Franciaország és a frankofón államok páratlanul sokszínű zenei kultúráját. A havi rendszerességgel megtartott esteken lesz bordeaux-i utcazene és kőkemény dub, dél-francia klezmer és klasszikus sanzon, magrebi rai és flamencóba oltott triphop... változatos, sokszínű és friss – éppúgy, mint a francia saláta.

Az Anyahajó sorozat fő célja, hogy bemutassa a nők kezdeményező szerepét a kortárs könnyűzenében és dzsesszben. Habár ezek a műfajok kifejezetten szub- és ellenkulturális kezdeményezésként indultak, még mindig nagyon erősen él bennük az a sztereotípia, hogy a nő nem más, mint egy, az átlagosnál kissé bonyolultabb hangszer. Az Anyahajó sorozat ezt a berögzült sémát kívánja fellazítani – a sorozatban fellépők nem pusztán (mégoly tehetséges) előadók, hanem kreatív, markáns és öntudatos alkotói a kortárs könnyűzenének.

A csodaszép és törékeny brazil származású énekesnő, Bïa hosszú ideje Franciaországban él. Muzsikájában gyönyörűen olvad össze a bossa nova finomsága a francia sanzonhagyománnyal, a triphop basszus- és ritmusvilága a mediterrán gitárzenével. Bïa egész életében utazott – hol kényszerből, hol mulatságból –, élt Chilében, Peruban, Portugáliában, és ez a sokféle zenei hagyomány teszi egyedülállóvá portugál, francia és spanyol nyelvű dalait. Bïa 12 éves volt, amikor családja visszatérhetett Brazíliába, és ez után kezdett el zenéléssel foglalkozni. Habár eredetileg újságíró akart lenni, az egyetemi képzés keretei túl szűknek bizonyultak egy olyan ember számára, aki egész életét utazással töltötte. Végül 1995-ben határozta el, hogy zenész lesz. Pierre Barouh, a francia szamba és bossa nova legendás alakja 1996-ban figyelt fel rá, és Bïa az ő segítségével készítette el első szólólemezét, mely több díjat is
nyert. 1998-ban Claude Lelouch „Hazards ou coïncidences” című „táncfilmjének” zenei betéteit énekelte. Legutóbbi albumán saját szerzemények éppúgy találhatók, mint Chico Buarque-,Gianmaria Testa- vagy Henri Salvador-dalok, de talán a legszebb darab egy prekolumbián naphimnusz különös, fojtott hangulatú, szinte drum and bass-es feldolgozása. Nem véletlen, hogy Bïát sokan Bebel Gilbertóhoz hasonlítják. Hasonló testalkat, hasonló hangszín, hasonló zenei felfogás. Bïa zenéjének különlegessége a rendkívül sokféle zenei tradíció, a bossa nova, a szamba, az angolszász popzene, a francia sanzon hatása: Bïa Charles Trenet dalait éppoly könnyedén és hitelesen adja elő, mint Beatles-számokat vagy Viszockij-szerzeményeket, és az akusztikus hangszerelésben éppoly kiváló, mint az elektronikusban.

A Magyarországon élő kubai énekesnő, Elsa Valle számtalan formációban énekelt már. Latin-amerikai gyökereiből fakadóan eredeti és virtuóz, mégis könnyed és szórakoztató előadói stílus jellemzi. Kiválóan képzett hangja, egyéni stílusa a Buena Vista Social Club által világszerte ismertté tett kubai világot idézi. Elsa Valle a havannai Zeneművészeti Főiskola elvégzése után a legrangosabb kubai klubokban és fesztiválokon lépett fel. Otthonosan mozog minden latin-karibi műfajban, legyen az salsa, rumba vagy bolero. Jellegzetes ritmusképletek, szabad improvizáció, a latin dzsessz legszebb hagyományait követő felszabadult muzsika; mindehhez Elsa Valle tiszta, érzéki, de ha kell, a ritmikának megfelelően pattogós, scat-elős hangja – minden adott egy forró latin táncesthez. Elsa Valle (ének) a Rumba Caliente formációval lép színpadra, amelynek tagjai: Winand Gábor (szaxofon, fuvola), Petz Bálint (gitár), Barcza Horváth József (nagybőgő) és Szabó Csaba (konga, ütőhangszerek).

(2005. május 14. szombat 21:00 – Bïa (F), Elsa Valle & Rumba Caliente – Francia Saláta sorozat, Anyahajó sorozat; belépő elővételben: 1200 Ft, a koncert napján: 1500 Ft)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Könyv

Feleannyian olvasnak rendszeresen könyvet, mint 15 éve

A Tárki kutatása szerint 2005 óta majdnem megfeleződött a rendszeres könyolvasók száma. Átlagosan 37 könyvet olvasnak évente azok, akik olvasnak.
Vizuál

Átadták a legjobb magyar filmelőzetesnek járó díjakat

Az idei Arany Blende a zsűri szavazatai szerint A létezés eufóriája-trailerhez került, míg a közönségdíj az Apró mesék előzeteséé lett. Mutatjuk a nyertes videókat!
Vizuál

Akár telefonról is bejárhatóak a Nyitott Műhelyek az idei Budapest Design Weeken

Online cukorvirág-készítés, környezettudatos esőkabát előállítás, vicces kerámiák vagy kézműves cipők műhelytitkai. Az idei Design Hét félig a netre költözött, így a nyitott műhelyekbe akár otthonról is bepillanthatunk! Mutatjuk, hogyan!
Vizuál

Angyallal a vállán – Hajduk Károly a Kult50-ben

Hisz benne Hajduk Károly, hogy a színész, amikor valami igazán lényegit érez meg szerepében, akkortól az a nehezen megmagyarázható „valami” kisangyalként ül a vállán, és játéka minden egyes pillanatában a fülébe sugdos. Hajduk Károly alakítását látva, minden bizonnyal ezt a segítséget is megkapta, amikor az Akik maradtak című, számtalan rangos elismerést begyűjtő film főszerepét forgatta.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.