Klasszikus

Latin est hölgyekkel

2005.05.09. 00:00
Ajánlom
A hölgyeké, a latin zenéké, a bossa nováé és a rumbáé lesz a főszerep május 14-én este az A38 hajón. A Francia Saláta és az Anyahajó elnevezésű sorozatok keretében két fiatal művésznő lép fel, akikben annyi a közös, hogy mindketten Latin-Amerikából származnak, Európában élnek, illetve mindketten magukkal ragadóak.

A Francia Saláta sorozat az A38 Hajó és a Francia Intézet közösen létrehozott, első pillantásra meghökkentő című sorozata. Legfontosabb célkitűzése, hogy bemutassa Franciaország és a frankofón államok páratlanul sokszínű zenei kultúráját. A havi rendszerességgel megtartott esteken lesz bordeaux-i utcazene és kőkemény dub, dél-francia klezmer és klasszikus sanzon, magrebi rai és flamencóba oltott triphop... változatos, sokszínű és friss – éppúgy, mint a francia saláta.

Az Anyahajó sorozat fő célja, hogy bemutassa a nők kezdeményező szerepét a kortárs könnyűzenében és dzsesszben. Habár ezek a műfajok kifejezetten szub- és ellenkulturális kezdeményezésként indultak, még mindig nagyon erősen él bennük az a sztereotípia, hogy a nő nem más, mint egy, az átlagosnál kissé bonyolultabb hangszer. Az Anyahajó sorozat ezt a berögzült sémát kívánja fellazítani – a sorozatban fellépők nem pusztán (mégoly tehetséges) előadók, hanem kreatív, markáns és öntudatos alkotói a kortárs könnyűzenének.

A csodaszép és törékeny brazil származású énekesnő, Bïa hosszú ideje Franciaországban él. Muzsikájában gyönyörűen olvad össze a bossa nova finomsága a francia sanzonhagyománnyal, a triphop basszus- és ritmusvilága a mediterrán gitárzenével. Bïa egész életében utazott – hol kényszerből, hol mulatságból –, élt Chilében, Peruban, Portugáliában, és ez a sokféle zenei hagyomány teszi egyedülállóvá portugál, francia és spanyol nyelvű dalait. Bïa 12 éves volt, amikor családja visszatérhetett Brazíliába, és ez után kezdett el zenéléssel foglalkozni. Habár eredetileg újságíró akart lenni, az egyetemi képzés keretei túl szűknek bizonyultak egy olyan ember számára, aki egész életét utazással töltötte. Végül 1995-ben határozta el, hogy zenész lesz. Pierre Barouh, a francia szamba és bossa nova legendás alakja 1996-ban figyelt fel rá, és Bïa az ő segítségével készítette el első szólólemezét, mely több díjat is
nyert. 1998-ban Claude Lelouch „Hazards ou coïncidences” című „táncfilmjének” zenei betéteit énekelte. Legutóbbi albumán saját szerzemények éppúgy találhatók, mint Chico Buarque-,Gianmaria Testa- vagy Henri Salvador-dalok, de talán a legszebb darab egy prekolumbián naphimnusz különös, fojtott hangulatú, szinte drum and bass-es feldolgozása. Nem véletlen, hogy Bïát sokan Bebel Gilbertóhoz hasonlítják. Hasonló testalkat, hasonló hangszín, hasonló zenei felfogás. Bïa zenéjének különlegessége a rendkívül sokféle zenei tradíció, a bossa nova, a szamba, az angolszász popzene, a francia sanzon hatása: Bïa Charles Trenet dalait éppoly könnyedén és hitelesen adja elő, mint Beatles-számokat vagy Viszockij-szerzeményeket, és az akusztikus hangszerelésben éppoly kiváló, mint az elektronikusban.

A Magyarországon élő kubai énekesnő, Elsa Valle számtalan formációban énekelt már. Latin-amerikai gyökereiből fakadóan eredeti és virtuóz, mégis könnyed és szórakoztató előadói stílus jellemzi. Kiválóan képzett hangja, egyéni stílusa a Buena Vista Social Club által világszerte ismertté tett kubai világot idézi. Elsa Valle a havannai Zeneművészeti Főiskola elvégzése után a legrangosabb kubai klubokban és fesztiválokon lépett fel. Otthonosan mozog minden latin-karibi műfajban, legyen az salsa, rumba vagy bolero. Jellegzetes ritmusképletek, szabad improvizáció, a latin dzsessz legszebb hagyományait követő felszabadult muzsika; mindehhez Elsa Valle tiszta, érzéki, de ha kell, a ritmikának megfelelően pattogós, scat-elős hangja – minden adott egy forró latin táncesthez. Elsa Valle (ének) a Rumba Caliente formációval lép színpadra, amelynek tagjai: Winand Gábor (szaxofon, fuvola), Petz Bálint (gitár), Barcza Horváth József (nagybőgő) és Szabó Csaba (konga, ütőhangszerek).

(2005. május 14. szombat 21:00 – Bïa (F), Elsa Valle & Rumba Caliente – Francia Saláta sorozat, Anyahajó sorozat; belépő elővételben: 1200 Ft, a koncert napján: 1500 Ft)

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.