Klasszikus

Latin est hölgyekkel

2005.05.09. 00:00
Ajánlom
A hölgyeké, a latin zenéké, a bossa nováé és a rumbáé lesz a főszerep május 14-én este az A38 hajón. A Francia Saláta és az Anyahajó elnevezésű sorozatok keretében két fiatal művésznő lép fel, akikben annyi a közös, hogy mindketten Latin-Amerikából származnak, Európában élnek, illetve mindketten magukkal ragadóak.

A Francia Saláta sorozat az A38 Hajó és a Francia Intézet közösen létrehozott, első pillantásra meghökkentő című sorozata. Legfontosabb célkitűzése, hogy bemutassa Franciaország és a frankofón államok páratlanul sokszínű zenei kultúráját. A havi rendszerességgel megtartott esteken lesz bordeaux-i utcazene és kőkemény dub, dél-francia klezmer és klasszikus sanzon, magrebi rai és flamencóba oltott triphop... változatos, sokszínű és friss – éppúgy, mint a francia saláta.

Az Anyahajó sorozat fő célja, hogy bemutassa a nők kezdeményező szerepét a kortárs könnyűzenében és dzsesszben. Habár ezek a műfajok kifejezetten szub- és ellenkulturális kezdeményezésként indultak, még mindig nagyon erősen él bennük az a sztereotípia, hogy a nő nem más, mint egy, az átlagosnál kissé bonyolultabb hangszer. Az Anyahajó sorozat ezt a berögzült sémát kívánja fellazítani – a sorozatban fellépők nem pusztán (mégoly tehetséges) előadók, hanem kreatív, markáns és öntudatos alkotói a kortárs könnyűzenének.

A csodaszép és törékeny brazil származású énekesnő, Bïa hosszú ideje Franciaországban él. Muzsikájában gyönyörűen olvad össze a bossa nova finomsága a francia sanzonhagyománnyal, a triphop basszus- és ritmusvilága a mediterrán gitárzenével. Bïa egész életében utazott – hol kényszerből, hol mulatságból –, élt Chilében, Peruban, Portugáliában, és ez a sokféle zenei hagyomány teszi egyedülállóvá portugál, francia és spanyol nyelvű dalait. Bïa 12 éves volt, amikor családja visszatérhetett Brazíliába, és ez után kezdett el zenéléssel foglalkozni. Habár eredetileg újságíró akart lenni, az egyetemi képzés keretei túl szűknek bizonyultak egy olyan ember számára, aki egész életét utazással töltötte. Végül 1995-ben határozta el, hogy zenész lesz. Pierre Barouh, a francia szamba és bossa nova legendás alakja 1996-ban figyelt fel rá, és Bïa az ő segítségével készítette el első szólólemezét, mely több díjat is
nyert. 1998-ban Claude Lelouch „Hazards ou coïncidences” című „táncfilmjének” zenei betéteit énekelte. Legutóbbi albumán saját szerzemények éppúgy találhatók, mint Chico Buarque-,Gianmaria Testa- vagy Henri Salvador-dalok, de talán a legszebb darab egy prekolumbián naphimnusz különös, fojtott hangulatú, szinte drum and bass-es feldolgozása. Nem véletlen, hogy Bïát sokan Bebel Gilbertóhoz hasonlítják. Hasonló testalkat, hasonló hangszín, hasonló zenei felfogás. Bïa zenéjének különlegessége a rendkívül sokféle zenei tradíció, a bossa nova, a szamba, az angolszász popzene, a francia sanzon hatása: Bïa Charles Trenet dalait éppoly könnyedén és hitelesen adja elő, mint Beatles-számokat vagy Viszockij-szerzeményeket, és az akusztikus hangszerelésben éppoly kiváló, mint az elektronikusban.

A Magyarországon élő kubai énekesnő, Elsa Valle számtalan formációban énekelt már. Latin-amerikai gyökereiből fakadóan eredeti és virtuóz, mégis könnyed és szórakoztató előadói stílus jellemzi. Kiválóan képzett hangja, egyéni stílusa a Buena Vista Social Club által világszerte ismertté tett kubai világot idézi. Elsa Valle a havannai Zeneművészeti Főiskola elvégzése után a legrangosabb kubai klubokban és fesztiválokon lépett fel. Otthonosan mozog minden latin-karibi műfajban, legyen az salsa, rumba vagy bolero. Jellegzetes ritmusképletek, szabad improvizáció, a latin dzsessz legszebb hagyományait követő felszabadult muzsika; mindehhez Elsa Valle tiszta, érzéki, de ha kell, a ritmikának megfelelően pattogós, scat-elős hangja – minden adott egy forró latin táncesthez. Elsa Valle (ének) a Rumba Caliente formációval lép színpadra, amelynek tagjai: Winand Gábor (szaxofon, fuvola), Petz Bálint (gitár), Barcza Horváth József (nagybőgő) és Szabó Csaba (konga, ütőhangszerek).

(2005. május 14. szombat 21:00 – Bïa (F), Elsa Valle & Rumba Caliente – Francia Saláta sorozat, Anyahajó sorozat; belépő elővételben: 1200 Ft, a koncert napján: 1500 Ft)

Programkereső

Legolvasottabb

Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Színház

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.
Klasszikus

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.