Klasszikus

Latin tánc-Macbeth

2003.11.21. 00:00
Ajánlom
Ismét a fővárosban vendégeskedik a Győri Balett társulata A Győri Balett november 21-én 19 órakor, a Nemzeti Táncszínházban tartja Macbeth című táncjátékának budapesti bemutatóját.

A táncjáték koreográfusa, a svéd Marie Brolin-Tani a cselekményt az 1950-es évek Latin-Amerikájába helyezte: e koncepciója megvalósításában az előadás díszlettervezője, férje, Hans-Olof Tani volt segítségére. A koreográfusnő pályája során nem először kísérletezik klasszikus történet, irodalmi mű vagy emblematikus alak táncszínpadi megjelenítésével: Picasso életpályája, a Carmen-történet, a Parsifal, vagy éppen Dosztojevszkij Félkegyelműje egyaránt alkotásra ihlette. Sisters (Nővérek) című, a számítógéppel generált virtuális valóság különleges eszközeit is alkalmazó alkotásában pedig a mexikói festőnő, Frida Kahlo előtt tisztelgett. Marie Brolin-Tani, aki – amellett, hogy saját társulatával, az MBT Táncszínházzal dolgozik – jelenleg a malmői Skĺnes Dansteater művészeti vezetője, korábban már dolgozott a Győri Balett-tel. A számukra 2000-ben betanított, eredetileg egy évvel korábban készített Orfeo című koreográfiájába a mitológiai téma mellett Rómeó és Júlia történetét és a délszláv háború borzalmait idéző elemeket is beépített.

Marie Brolin-Tani Macbethje a kapzsiságról, a beteges gyanakvásról, a hatalom- és pusztításvággyal, despotizmussal megmérgezett szerelemről szól. Macbeth eleinte a nép hőse és reménye; lágyszívű vezér, aki szeretettel viszonyul környezetéhez, de a Lady nagyravágyása eltorzítja az idillt. Macbeth az akarnokságra fokozódó keménységgel, agresszióval válaszol, és ellentámadása nyomán a Lady egyre gyengébbé válik, míg végül teljesen megsemmisül. A svéd koreográfus-táncosnő szabadon kezeli Shakespeare szövegét, nem pusztán a cselekmény mozdulatokká formálására törekszik, de új, saját olvasatot is ad. Finom párhuzamot von a shakespeare-i tragédia, illetve Eva és Juan Perón története közt. Az előadás zenéje Penderecki, Pärt és Piazzolla műveiből összeállított kollázs, melyben a tangónak természetesen vezető szerep jut. Hans-Olof Tani díszlete nagyon egyszerűen, mégis rafináltan, egyszerre idézi meg az 1950-es évek Argentínáját, illetve Shakespeare saját korát. A Macbeth jelmezeit a magyar–svéd Andrea T. Haamer tervezte. A Győri Balett előadása a bemutatót követően, november 22–23-án, ugyancsak 19 órától is megtekinthető.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A legjobban várt januári filmek

Hűvös, szürke januári estéken jó dolog moziba járni, mostanában különösen, mert fontos és izgalmas filmek érkeznek, legtöbbjük számos kategóriában Oscar-díjra jelölt. Szubjektív válogatásunkból a francia szerzői film és egy különleges dokumentumfilm sem maradhatott ki. 
Könyv

A nő vagy szent anya, vagy prostituált? – Interjú Hidas Judit íróval

Könyv egy negyvenes nőről, aki keresi önmagát, mert úgy érzi, szép lassan eltűnik abban, hogy megfeleljen a környezete elvárásainak. Hidas Judit Boldogság tízezer kilométerre című novellafüzérének főhőse, Anna, a hagyományos női szerepek és a karrier közt őrlődik. S vajon hányan vagyunk hasonló helyzetben? Mikor vesszük észre – vagy egyáltalán észrevesszük-e –, hogy apránként föladjuk magunkat? Fájdalmasan sokakat érintő problémákról és tabukról beszél ez a könyv, ami láthatóvá teszi a társadalmi elvárások mögött szenvedő egyént: a nőt. A könyv szerzőjével, Hidas Judittal beszélgettünk.
Könyv

Pintér Béla is Baumgarten-emlékdíjat kapott

Kukorelly Endre az állami kitüntetések elfogultsága miatt élesztette fel a díjat, amelynek összegét közösségi finanszírozásból fedezték.
Klasszikus

Varga Judit: Hiányzott a női példakép

Varga Judit nevével az idei fesztivál programjában többször találkozhatunk zeneszerzőként és kurátorként is. Judit szeptember óta a bécsi zeneakadémia (MDW) médiazeneszerzés professzora, aki ezt megelőzően a budapesti és a bécsi Zeneakadémián párhuzamosan tanított.
Színház

Megkezdődött a Trianon100 emlékév a Nemzetiben

Sajtónyilvános olvasópróbán ismertette a trianoni évfordulóra készülő programjait a Nemzeti Színház. Első bemutatójuk, a Wass Albert szövegei és korabeli dokumnetumok alapján készülő Tizenhárom almafa lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Bach billentyűs szvitjeit viszi egy általános iskolába Fejérvári Zoltán

Fejérvári Zoltán szólóestjével indul az alsógödi Belépés családostul klasszikus zenei sorozatának 2020-as évada. A művész Bach Francia szvitjeit adja elő január 25-én a Búzaszem Általános Iskola aulájában. Utána pedig a Zeneakadémiára viszi a műsort.
Klasszikus hír

Gustavo Dudamel folytatja Los Angelesben

Újabb négy évre meghosszabbították a szerződését a Los Angeles-i Filharmonikus Zenekar élén, 2026-ig maradhat.
Klasszikus interjú

Varga Judit: Hiányzott a női példakép

Varga Judit nevével az idei fesztivál programjában többször találkozhatunk zeneszerzőként és kurátorként is. Judit szeptember óta a bécsi zeneakadémia (MDW) médiazeneszerzés professzora, aki ezt megelőzően a budapesti és a bécsi Zeneakadémián párhuzamosan tanított.
Klasszikus turné

Tizenhét állomásos országos turnéra indul Boros Misi

A Filharmónia Magyarország és a Virtuózok szervezésében első országos turnéjára indul a 16 éves Boros Misi. A Virtuózok klasszikus zenei tévés tehetségkutatóból ismert zongoraművész kimondottan e turné állomásaira összeállított műsorát 17 városban hallhatja a közönség.