Klasszikus

Latin tánc-Macbeth

2003.11.21. 00:00
Ajánlom
Ismét a fővárosban vendégeskedik a Győri Balett társulata A Győri Balett november 21-én 19 órakor, a Nemzeti Táncszínházban tartja Macbeth című táncjátékának budapesti bemutatóját.

A táncjáték koreográfusa, a svéd Marie Brolin-Tani a cselekményt az 1950-es évek Latin-Amerikájába helyezte: e koncepciója megvalósításában az előadás díszlettervezője, férje, Hans-Olof Tani volt segítségére. A koreográfusnő pályája során nem először kísérletezik klasszikus történet, irodalmi mű vagy emblematikus alak táncszínpadi megjelenítésével: Picasso életpályája, a Carmen-történet, a Parsifal, vagy éppen Dosztojevszkij Félkegyelműje egyaránt alkotásra ihlette. Sisters (Nővérek) című, a számítógéppel generált virtuális valóság különleges eszközeit is alkalmazó alkotásában pedig a mexikói festőnő, Frida Kahlo előtt tisztelgett. Marie Brolin-Tani, aki – amellett, hogy saját társulatával, az MBT Táncszínházzal dolgozik – jelenleg a malmői Skĺnes Dansteater művészeti vezetője, korábban már dolgozott a Győri Balett-tel. A számukra 2000-ben betanított, eredetileg egy évvel korábban készített Orfeo című koreográfiájába a mitológiai téma mellett Rómeó és Júlia történetét és a délszláv háború borzalmait idéző elemeket is beépített.

Marie Brolin-Tani Macbethje a kapzsiságról, a beteges gyanakvásról, a hatalom- és pusztításvággyal, despotizmussal megmérgezett szerelemről szól. Macbeth eleinte a nép hőse és reménye; lágyszívű vezér, aki szeretettel viszonyul környezetéhez, de a Lady nagyravágyása eltorzítja az idillt. Macbeth az akarnokságra fokozódó keménységgel, agresszióval válaszol, és ellentámadása nyomán a Lady egyre gyengébbé válik, míg végül teljesen megsemmisül. A svéd koreográfus-táncosnő szabadon kezeli Shakespeare szövegét, nem pusztán a cselekmény mozdulatokká formálására törekszik, de új, saját olvasatot is ad. Finom párhuzamot von a shakespeare-i tragédia, illetve Eva és Juan Perón története közt. Az előadás zenéje Penderecki, Pärt és Piazzolla műveiből összeállított kollázs, melyben a tangónak természetesen vezető szerep jut. Hans-Olof Tani díszlete nagyon egyszerűen, mégis rafináltan, egyszerre idézi meg az 1950-es évek Argentínáját, illetve Shakespeare saját korát. A Macbeth jelmezeit a magyar–svéd Andrea T. Haamer tervezte. A Győri Balett előadása a bemutatót követően, november 22–23-án, ugyancsak 19 órától is megtekinthető.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

5 különleges eset, amikor Fischer Iván nem „csak” vezényelt

Hetvenedik születésnapját ünnepli Fischer Iván. Egyik legelismertebb muzsikusunknak lenne is mivel hetvenkednie. Legfőbb büszkesége, a Budapesti Fesztiválzenekar évtizedek óta a világ élvonalába tartozik, ő pedig nem egyszerűen karmester: operát rendez és ír, közösségi koncerteket szervez, fontos ügyekben hallatja a hangját.
Plusz

Lady Gagának szabadott, amit Radics Giginek nem

Az Egyesült Államokban nagy hagyománya van annak, hogy az új elnököt popsztárok körében eskessék fel. Tegnap Joe Bidennek Lady Gaga énekelt himnuszt, tizenkét éve Aretha Franklin tette felejthetetlenné Obama beiktatását. De Barbra Streisand, Ricky Martin és Gene Kelly egyaránt mutatkoztak hasonló szerepben. És mi az, amiért Radics Gigit tetemre hívták, Lady Gagát viszont nem?
Klasszikus

Bősze Ádám és a Budapesti Vonósok kalauzolnak Schubert világába

A Budapesti Vonósok háromrészes sorozatában a zenetörténet egyik legtitokzatosabb, alig 31 évesen elhunyt zsenijének remekműveit ismerhetjük meg közelebbről január 22-én.
Jazz/World

Két kvartettel áll színpadra az etno-jazz királya a Magyar Kultúra Napján

A Dresch-univerzum két meghatározó felállása hallható egy este a Fonó Online közvetítésében. Dresch Mihály a magyar jazz egyik legegyénibb zenei világát képviselő, meghatározó, irányadó szereplője. Ahogy Garbarek az észak-európai vagy Coltrane az afro zenei tradíciókat, úgy Dresch az erdélyi autentikus folk jellemző elemeit emelte be a jazzbe. Zenéje sodró, személyes és intim, erő és hit sugárzik belőle.
Könyv

Mészöly-centenáriummal indul a Várkert Irodalom sorozata

Streamelt esttel jelentkezik a Várkert Bazár január 21-én. A Mészöly Miklós személye köré szerveződő esten szóba kerülnek az író alkotásai, a rá ható és általa teremtett stílusirányzatok, valamint iskolák, de megelevenedik a Polcz Alaine-nel kötött házassága is, melynek 53 évét irodalmi művek és levelek őrzik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Film

Dokumentumfilm készült Erkel Ferenc Himnuszáról – Nézze meg online, itt!

A Himnusz keletkezéséről készített dokumentumfilmet a Budapesti Filharmóniai Társaság (BFT) és az Erkel Ferenc Társaság A Himnusz regényes története címmel, Juhász Annával és Becze Szilviával.
Klasszikus ajánló

Bogányi Tibor karmesteri pálca helyett csellót ragad A magyar kultúra napján

Magyar zeneszerzők művei csendülnek fel 2021. január 22-én, pénteken, a magyar kultúra napján 19.30 órakor a Müpában. A pécsi zenekar ünnepi koncertjét a Müpa Home ingyenes közvetítéssorozat keretében élőben követheti majd a közönség az intézmény online platformjain.
Klasszikus ajánló

Valós időben, koncert közben is nézői kérdésekre válaszol Hámori Máté és az ÓDZ

No, persze biztosított a zavartalan zeneélvezet is. Az Óbudai Danubia Zenekar új sorozatában a kulisszák mögé vezet, hogy belülről nézzük meg, hogyan folyik egy zenekari próba, mit csinál egy karmester és hogyan születik meg a koncert.
Klasszikus ajánló

Bősze Ádám és a Budapesti Vonósok kalauzolnak Schubert világába

A Budapesti Vonósok háromrészes sorozatában a zenetörténet egyik legtitokzatosabb, alig 31 évesen elhunyt zsenijének remekműveit ismerhetjük meg közelebbről január 22-én.
Klasszikus hír

Bara Hajnal erdélyi zenetanárnak, műfordítónak ítélték az idei Lajtha-díjat

Bara Hajnal erdélyi zenetanár, műfordító érdemelte ki idén a Lajtha-díjat, amelynek jelképes átadása csütörtökön lesz a Lajtha László-emlékkoncerten, amelyet a Bartók Rádió élőben közvetít.