Klasszikus

Latin tánc-Macbeth

2003.11.21. 00:00
Ajánlom
Ismét a fővárosban vendégeskedik a Győri Balett társulata A Győri Balett november 21-én 19 órakor, a Nemzeti Táncszínházban tartja Macbeth című táncjátékának budapesti bemutatóját.

A táncjáték koreográfusa, a svéd Marie Brolin-Tani a cselekményt az 1950-es évek Latin-Amerikájába helyezte: e koncepciója megvalósításában az előadás díszlettervezője, férje, Hans-Olof Tani volt segítségére. A koreográfusnő pályája során nem először kísérletezik klasszikus történet, irodalmi mű vagy emblematikus alak táncszínpadi megjelenítésével: Picasso életpályája, a Carmen-történet, a Parsifal, vagy éppen Dosztojevszkij Félkegyelműje egyaránt alkotásra ihlette. Sisters (Nővérek) című, a számítógéppel generált virtuális valóság különleges eszközeit is alkalmazó alkotásában pedig a mexikói festőnő, Frida Kahlo előtt tisztelgett. Marie Brolin-Tani, aki – amellett, hogy saját társulatával, az MBT Táncszínházzal dolgozik – jelenleg a malmői Skĺnes Dansteater művészeti vezetője, korábban már dolgozott a Győri Balett-tel. A számukra 2000-ben betanított, eredetileg egy évvel korábban készített Orfeo című koreográfiájába a mitológiai téma mellett Rómeó és Júlia történetét és a délszláv háború borzalmait idéző elemeket is beépített.

Marie Brolin-Tani Macbethje a kapzsiságról, a beteges gyanakvásról, a hatalom- és pusztításvággyal, despotizmussal megmérgezett szerelemről szól. Macbeth eleinte a nép hőse és reménye; lágyszívű vezér, aki szeretettel viszonyul környezetéhez, de a Lady nagyravágyása eltorzítja az idillt. Macbeth az akarnokságra fokozódó keménységgel, agresszióval válaszol, és ellentámadása nyomán a Lady egyre gyengébbé válik, míg végül teljesen megsemmisül. A svéd koreográfus-táncosnő szabadon kezeli Shakespeare szövegét, nem pusztán a cselekmény mozdulatokká formálására törekszik, de új, saját olvasatot is ad. Finom párhuzamot von a shakespeare-i tragédia, illetve Eva és Juan Perón története közt. Az előadás zenéje Penderecki, Pärt és Piazzolla műveiből összeállított kollázs, melyben a tangónak természetesen vezető szerep jut. Hans-Olof Tani díszlete nagyon egyszerűen, mégis rafináltan, egyszerre idézi meg az 1950-es évek Argentínáját, illetve Shakespeare saját korát. A Macbeth jelmezeit a magyar–svéd Andrea T. Haamer tervezte. A Győri Balett előadása a bemutatót követően, november 22–23-án, ugyancsak 19 órától is megtekinthető.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Klasszikus

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Színház

Kiállnak Upor László rektorjelölt mellett kollégái és hallgatói 

Több mint nyolcvan színházi dramaturg, és az SZFE Doktori Iskolájának negyven hallgatója állt ki nyilatkozataiban a Színház- és Filmművészeti Egyetem múlt héten megszavazott rektorjelöltje, Upor László dramaturg, fordító és egyetemi tanár szakmai és emberi integritása mellett.
Színház

Mégsem szűnik meg az NKA?

Az EMMI hivatalos közleményt adott ki az állami kulturális támogatások jelentős részét szétosztó Nemzeti Kulturális Alappal kapcsolatban megjelent hírekre válaszul.
Zenés színház

Cecilia Bartoli operaigazgató lett

Az olasz operaénekesnő az első nőként veszi át a monte-carlói operaház, a La Salle Garnier vezetését 2023-tól.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Klasszikus hír

Igor Levit zongoraművész kapja a Nemzetközi Beethoven-díjat

Igor Levit zongoraművész kapja idén a tízezer euróval járó Nemzetközi Beethoven-díjat – jelentette be a Beethoven Akadémia.
Klasszikus virtuózok

A Virtuózok viharos sikert arattak a londoni Covent Gardenben

Magyarország klasszikus zenei tehetségkutatójának hat felfedezettjét látta vendégül a Londoni Magyar Kulturális Központ egy nagyszabású adventi koncerten.