Klasszikus

Latin tánc-Macbeth

2003.11.21. 00:00
Ajánlom
Ismét a fővárosban vendégeskedik a Győri Balett társulata A Győri Balett november 21-én 19 órakor, a Nemzeti Táncszínházban tartja Macbeth című táncjátékának budapesti bemutatóját.

A táncjáték koreográfusa, a svéd Marie Brolin-Tani a cselekményt az 1950-es évek Latin-Amerikájába helyezte: e koncepciója megvalósításában az előadás díszlettervezője, férje, Hans-Olof Tani volt segítségére. A koreográfusnő pályája során nem először kísérletezik klasszikus történet, irodalmi mű vagy emblematikus alak táncszínpadi megjelenítésével: Picasso életpályája, a Carmen-történet, a Parsifal, vagy éppen Dosztojevszkij Félkegyelműje egyaránt alkotásra ihlette. Sisters (Nővérek) című, a számítógéppel generált virtuális valóság különleges eszközeit is alkalmazó alkotásában pedig a mexikói festőnő, Frida Kahlo előtt tisztelgett. Marie Brolin-Tani, aki – amellett, hogy saját társulatával, az MBT Táncszínházzal dolgozik – jelenleg a malmői Skĺnes Dansteater művészeti vezetője, korábban már dolgozott a Győri Balett-tel. A számukra 2000-ben betanított, eredetileg egy évvel korábban készített Orfeo című koreográfiájába a mitológiai téma mellett Rómeó és Júlia történetét és a délszláv háború borzalmait idéző elemeket is beépített.

Marie Brolin-Tani Macbethje a kapzsiságról, a beteges gyanakvásról, a hatalom- és pusztításvággyal, despotizmussal megmérgezett szerelemről szól. Macbeth eleinte a nép hőse és reménye; lágyszívű vezér, aki szeretettel viszonyul környezetéhez, de a Lady nagyravágyása eltorzítja az idillt. Macbeth az akarnokságra fokozódó keménységgel, agresszióval válaszol, és ellentámadása nyomán a Lady egyre gyengébbé válik, míg végül teljesen megsemmisül. A svéd koreográfus-táncosnő szabadon kezeli Shakespeare szövegét, nem pusztán a cselekmény mozdulatokká formálására törekszik, de új, saját olvasatot is ad. Finom párhuzamot von a shakespeare-i tragédia, illetve Eva és Juan Perón története közt. Az előadás zenéje Penderecki, Pärt és Piazzolla műveiből összeállított kollázs, melyben a tangónak természetesen vezető szerep jut. Hans-Olof Tani díszlete nagyon egyszerűen, mégis rafináltan, egyszerre idézi meg az 1950-es évek Argentínáját, illetve Shakespeare saját korát. A Macbeth jelmezeit a magyar–svéd Andrea T. Haamer tervezte. A Győri Balett előadása a bemutatót követően, november 22–23-án, ugyancsak 19 órától is megtekinthető.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.