Klasszikus

Latmotives

2013.04.04. 13:00
Ajánlom
Lett népzenei motívumokat alkalmazó zongoramű komponálására kapott felkérést Hollós Máté Lettországból. A mű megírására egy különleges hangverseny apropóján kérték meg a zeneszerzőt, amelyen lett komponisták ugyanakkor magyar népzenére hivatkozó alkotásokat mutatnak be.

Hollóst már sokszor megihlette a folklór: több művében idéz magyar népdalokat, zongoraversenye azonos hangnemű angol és magyar népdalt ötvöz, egyik leggyakrabban játszott darabja pedig egy cigány népdalra épül.

"Kaptam szakirodalmat, dalgyűjteményt, több órányi hangfelvételt, amely számos variánsban mutatta föl leginkább az énekelt lett folklórt - számolt be az alkotói folyamatról a zeneszerző - de hogy miről szólnak a dalok, nem tudhattam, hiszen csak lettül szerepelt a szövegük, márpedig ez az indoeurópai, balti nyelv legföljebb a szomszédos litvánra hasonlít némiképp. Féltem, nem olyan motívumokat párosítok-e, amelyeknek kapcsolódása megmosolyogtathatja a lett hallgatót." Végül - mint kiderült - a téli és a nyári ünnepkörből származó dalok foszlányai épültek a jellegzetes "zümmögő" hangütésre felfűzött Latmotives című kompozícióba.

A műsort Lettország-szerte négy alkalommal mutatja be a kitűnő fiatal zongoraművésznő, Diana Zandberga. "Már a skype-on keresztül lefolytatott próba meggyőzött arról, hogy jó kezekben van a darab. S amiként zeneértő rigai nagykövetünk, Dobokay Gábor segítő keze nélkül aligha valósulhatott volna meg e példátlan lett-magyar szellemi kaland, remélem, hogy a budapesti lett nagykövet közreműködésével nálunk is mielőbb megismerhetik Zandbergát és e műveket, Gundega Šmite, Dace Aperāne és Jānis Zadbergs alkotásait" - mondta a komponista..

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.
Klasszikus klassz a parton

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Klasszikus ajánló

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 
Klasszikus ajánló

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.