Klasszikus

Latmotives

2013.04.04. 13:00
Ajánlom
Lett népzenei motívumokat alkalmazó zongoramű komponálására kapott felkérést Hollós Máté Lettországból. A mű megírására egy különleges hangverseny apropóján kérték meg a zeneszerzőt, amelyen lett komponisták ugyanakkor magyar népzenére hivatkozó alkotásokat mutatnak be.

Hollóst már sokszor megihlette a folklór: több művében idéz magyar népdalokat, zongoraversenye azonos hangnemű angol és magyar népdalt ötvöz, egyik leggyakrabban játszott darabja pedig egy cigány népdalra épül.

"Kaptam szakirodalmat, dalgyűjteményt, több órányi hangfelvételt, amely számos variánsban mutatta föl leginkább az énekelt lett folklórt - számolt be az alkotói folyamatról a zeneszerző - de hogy miről szólnak a dalok, nem tudhattam, hiszen csak lettül szerepelt a szövegük, márpedig ez az indoeurópai, balti nyelv legföljebb a szomszédos litvánra hasonlít némiképp. Féltem, nem olyan motívumokat párosítok-e, amelyeknek kapcsolódása megmosolyogtathatja a lett hallgatót." Végül - mint kiderült - a téli és a nyári ünnepkörből származó dalok foszlányai épültek a jellegzetes "zümmögő" hangütésre felfűzött Latmotives című kompozícióba.

A műsort Lettország-szerte négy alkalommal mutatja be a kitűnő fiatal zongoraművésznő, Diana Zandberga. "Már a skype-on keresztül lefolytatott próba meggyőzött arról, hogy jó kezekben van a darab. S amiként zeneértő rigai nagykövetünk, Dobokay Gábor segítő keze nélkül aligha valósulhatott volna meg e példátlan lett-magyar szellemi kaland, remélem, hogy a budapesti lett nagykövet közreműködésével nálunk is mielőbb megismerhetik Zandbergát és e műveket, Gundega Šmite, Dace Aperāne és Jānis Zadbergs alkotásait" - mondta a komponista..

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Klasszikus

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kult50

Ha zene szól, nem tudok mással foglalkozni – Bősze Ádám és Vashegyi György a Kult50-ben

A Kult50 legújabb videójában Bősze Ádám zenetudós, műsorvezető és Vashegyi György karmester, régizenész ült le egymással beszélgetni – mi másról, mint zenéről.
Klasszikus salzburg

A Salzburgi Ünnepi Játékok ingyenes koncertekkel nyitott a szélesebb közönség felé

Mozart szülővárosában egy sor különböző helyszínen megrendezett ingyenes koncerttel kezdődött meg szombaton a Salzburgi Ünnepi Játékok.
Klasszikus videó

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Klasszikus gyász

Meghalt Fátyol Rudolf hegedűművész

Hétfő reggel, 62 éves korában elhunyt Fátyol Rudolf hegedűművész, a szatmárnémeti Dinu Lipatti Állami Filharmónia vezetője.
Klasszikus gyász

Elhunyt Ben Johnston, a mikrotonális zene egyik úttörő zeneszerzője

Július 22-én elhunyt Ben Johnston amerikai zeneszerző. Lehet, hogy nem ismerte őt – érdemes.