Klasszikus

Latmotives

2013.04.04. 13:00
Ajánlom
Lett népzenei motívumokat alkalmazó zongoramű komponálására kapott felkérést Hollós Máté Lettországból. A mű megírására egy különleges hangverseny apropóján kérték meg a zeneszerzőt, amelyen lett komponisták ugyanakkor magyar népzenére hivatkozó alkotásokat mutatnak be.

Hollóst már sokszor megihlette a folklór: több művében idéz magyar népdalokat, zongoraversenye azonos hangnemű angol és magyar népdalt ötvöz, egyik leggyakrabban játszott darabja pedig egy cigány népdalra épül.

"Kaptam szakirodalmat, dalgyűjteményt, több órányi hangfelvételt, amely számos variánsban mutatta föl leginkább az énekelt lett folklórt - számolt be az alkotói folyamatról a zeneszerző - de hogy miről szólnak a dalok, nem tudhattam, hiszen csak lettül szerepelt a szövegük, márpedig ez az indoeurópai, balti nyelv legföljebb a szomszédos litvánra hasonlít némiképp. Féltem, nem olyan motívumokat párosítok-e, amelyeknek kapcsolódása megmosolyogtathatja a lett hallgatót." Végül - mint kiderült - a téli és a nyári ünnepkörből származó dalok foszlányai épültek a jellegzetes "zümmögő" hangütésre felfűzött Latmotives című kompozícióba.

A műsort Lettország-szerte négy alkalommal mutatja be a kitűnő fiatal zongoraművésznő, Diana Zandberga. "Már a skype-on keresztül lefolytatott próba meggyőzött arról, hogy jó kezekben van a darab. S amiként zeneértő rigai nagykövetünk, Dobokay Gábor segítő keze nélkül aligha valósulhatott volna meg e példátlan lett-magyar szellemi kaland, remélem, hogy a budapesti lett nagykövet közreműködésével nálunk is mielőbb megismerhetik Zandbergát és e műveket, Gundega Šmite, Dace Aperāne és Jānis Zadbergs alkotásait" - mondta a komponista..

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Színház

Megszavazta az Országgyűlés az SZFE modellváltását

Az Országgyűlés július 3-án döntött a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslatról.
Klasszikus

Vasárnap kezdődik a 7. Budavári Bach-fesztivál

A Budavári Evangélikus Templomban rendezik meg július 5-17. között Magyarország első Bach-fesztiválját, kizárólag historikus, barokk hangszerek megszólalásával.
Vizuál

Dürer kora a Szépművészeti Múzeumban

A múzeum saját Grafikai Gyűjteményéből szemezgetett a kiállítás anyagának összeállításakor. Dürer munkái mellett a mester műhelyének tehetséges alkotóitól is láthatóak metszetek és rajzok a kamaratárlaton.
Plusz

Élménydús esték a Városmajorban

A rövidített évad ellenére minden eddiginél tartalmasabb nyári színházi évadra készül a Városmajori Szabadtéri Színpad: tíz hét alatt közel ötven színházi előadás és program közül válogathat a közönség.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Arany Vonót kapott Roby Lakatos

A hegedűművész a Meiringeni Zenei Fesztivál nyitókoncertjén vehette át a Der Goldene Bogen (Arany Vonó) elnevezésű elismerést.
Klasszikus ajánló

Vasárnap kezdődik a 7. Budavári Bach-fesztivál

A Budavári Evangélikus Templomban rendezik meg július 5-17. között Magyarország első Bach-fesztiválját, kizárólag historikus, barokk hangszerek megszólalásával.
Klasszikus ajánló

Klasszikusok a fűben – A Millenárison ad ingyenes koncertet a MÁV Szimfonikus Zenekar

A komolyzenei piknik célja, hogy klasszikus zenével reagáljon az elmúlt hónapok nehézségeire és élményeire. A program a Szimfonikus karantén rehabilitáció alcímet viseli.
Klasszikus gyász

Elhunyt Ida Haendel, az egykori csodagyerek, akinek Sibelius gratulált

Lengyelországban született, háromévesen felfedezték zenei tehetségét. Kanadában élte le élete jelentős részét. Sibelius levélben gratulált neki a hegedűversenyének előadásáért.
Klasszikus ajánló

A Nemzeti Filharmonikus Zenekarral nyit a Müpa autós koncertmozija

Az online közvetítések után ismét formabontó megoldást kínál a Müpa azoknak, akik szerint zene nélkül nem igazi a nyár. A Müpa Autósmoziban a nézők saját autójuk kényelmében élvezhetik a Fesztivál Színházban élőben zajló koncerteket.