Klasszikus

Latmotives

2013.04.04. 13:00
Ajánlom
Lett népzenei motívumokat alkalmazó zongoramű komponálására kapott felkérést Hollós Máté Lettországból. A mű megírására egy különleges hangverseny apropóján kérték meg a zeneszerzőt, amelyen lett komponisták ugyanakkor magyar népzenére hivatkozó alkotásokat mutatnak be.

Hollóst már sokszor megihlette a folklór: több művében idéz magyar népdalokat, zongoraversenye azonos hangnemű angol és magyar népdalt ötvöz, egyik leggyakrabban játszott darabja pedig egy cigány népdalra épül.

"Kaptam szakirodalmat, dalgyűjteményt, több órányi hangfelvételt, amely számos variánsban mutatta föl leginkább az énekelt lett folklórt - számolt be az alkotói folyamatról a zeneszerző - de hogy miről szólnak a dalok, nem tudhattam, hiszen csak lettül szerepelt a szövegük, márpedig ez az indoeurópai, balti nyelv legföljebb a szomszédos litvánra hasonlít némiképp. Féltem, nem olyan motívumokat párosítok-e, amelyeknek kapcsolódása megmosolyogtathatja a lett hallgatót." Végül - mint kiderült - a téli és a nyári ünnepkörből származó dalok foszlányai épültek a jellegzetes "zümmögő" hangütésre felfűzött Latmotives című kompozícióba.

A műsort Lettország-szerte négy alkalommal mutatja be a kitűnő fiatal zongoraművésznő, Diana Zandberga. "Már a skype-on keresztül lefolytatott próba meggyőzött arról, hogy jó kezekben van a darab. S amiként zeneértő rigai nagykövetünk, Dobokay Gábor segítő keze nélkül aligha valósulhatott volna meg e példátlan lett-magyar szellemi kaland, remélem, hogy a budapesti lett nagykövet közreműködésével nálunk is mielőbb megismerhetik Zandbergát és e műveket, Gundega Šmite, Dace Aperāne és Jānis Zadbergs alkotásait" - mondta a komponista..

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Színház

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.